„Зашто се осуђује Јуда? Јер он је само испунио оно што је написано?“ – Свети Јован Златоуст

„Зашто се осуђује Јуда? Јер он је само испунио оно што је написано?“ – Свети Јован Златоуст

Од почетка 19 века почели су да се појављују покушаји оправдавања Јудиног поступка – да је тобож он то урадио у договору са Господом Исусом и да га његова „трагична“ улога ставља на неки начин на посебно место у односу на остале Апостоле – „Јуда је погубио своју душу ради спасења света“. Највећег одступника и издајника покушавају да чине добротвором људског рода. Људи који су оставили Христа траже оправдање за своје одступништво. Бог Дух Свети Који све унапред провиди, преко Свог верног слуге, Јована Златоустог, Стуба Цркве вековима пре показује шта је Истина и даје уједно и одговор на сада популарно „Јеванђеље од Јуде“.

* * * *

„Али неко ће рећи, „ако је написано да ће Христос тако пострадати, зашто се осуђује Јуда? Јер он је само испунио оно што је написано“. Но, он то није чинио са овом мишљу, него из злобе. Ако не будеш гледао на циљ и ђавола ћеш ослободити кривице. Али не, не. И један и други заслужују безбројне муке, макар се васељена спасила. Јер није нам Јудино издајство донело спасење, него мудрост Христова и Његов најузвишенији Промисао, који злочине других окреће у нашу корист. А шта, упитаћеш, да Га Јуда није издао? Зар Га не би издао неко други? Да су сви били добри, не би се испунио домострој нашег спасења. Таман посла. Јер Сам Премудри је знао како да уреди наше спасење и да се издајство није догодило. Његова Премудрост је велика и недокучива. Због тога, да не би неко помислио да је Јуда био служитељ домостроја (спасења) Исус га и назива најнесрећнијим човеком“. (Архиепископ Аверкије Таушев, Православно тумачење Новог Завета – „Пред Тајном Благе Вести“, стр. 265)

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.