О једном ревносном мисионару… – Свети Николај Српски

О једном ревносном мисионару… – Свети Николај Српски

Јако лепо сведочанство из „Мисионарских писама“ нашег великог Светитеља из кога се добро види да су ревносни хришћани у себи увек носили жељу да јаве Христа ближњима. Можемо само да поновимо жељу светог владике да се и данас „хиљаде такве народне старешине“… Христов војник из писма светог Николаја је испунио савет светог Златоуста: „Поделимо међусобно бригу о спасењу наше браће. Довољан је један човек, који гори ревношћу да би се исправио цео народ“…

201. Писмо

Брату Живану А.: О добром капетану

 Пишеш ми о великој радости међу добрим и побожним људима у целом вашем срезу. Дошао вам нов начелник срески. Човек са високом школом но у исто време са силном вером у Бога. Прави Божији човек у сваком погледу. Држи веру и на делу и на језику. Држи крсну славу, кандило у кући, сваке недеље у Цркви је са народом. Када је дознао, да у вашој вароши има неких замрзлих душа, које не осећају силу и величину и милост Творца свога, он им је лично ходио, из куће у кућу, из дућана у дућан, и говорио, учио, саветовао, опомињао. Успео је брзо, да многе успаване душе пробуди, и да неким безверцима, који нису знали ни за Бога ни за душу, отвори савест. Сад сви почели долазити на исповест и причест. Плод таквог његовог рада показао се и у поштењу народном: престала су код људи многа зла дела, ружне навике, злобне и хулне речи.

И моја је радост колико и ваша, што видим једног народног старешину народне душе. Успех вашег капетана сведочи, колико је наш сељачки народ вољан и готов да послуша добар савет својих грађанских старешина и да следује њиховом добром примеру. Кажеш, како ви сви сад благосиљате свог доброг капетана. И Бог ће га благословити. У Светом Писму стоји написано, да ће онај који обрати грјешника са пута заблуде његове, спасти душу своју од смрти и покрити мноштво гријехова (Јк. 5, 20). Нека би дао велики Бог, да се хиљаде такве народне старешине. А што спомињеш једног ранијег старешину, који је мрзео веру Божију и шибао побожне људе, па једнога дана пао под огњена кола и погинуо, на то ти могу само рећи: ко има очи да види нека види, и ко има уши да чује нека чује, и ко има још имало савести нека се устраши од Бога. Мир ти и благослов Христов.

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/MisionarskaPisma/Nikolaj08010201.htm

Рубрика: Из искуства мисионара, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.