Позив на мисију – Свети Макарије Глухарев

Позив на мисију – Свети Макарије Глухарев

Предлажемо Вашој пажњи кратак одломак из јако важног дела светог Макарија Глухарева, чувеног православног мисионара Руске Цркве у деветнаестом веку „МЫСЛИ О СПОСОБАХ К УСПЕШНЕЙШЕМУ РАСПРОСТРАНЕНИЮ ХРИСТИАНСКОЙ ВЕРЫ „. У овом одломку Светитељ јасно показује да је на дело мисије позван свако, да свако може, у складу са својим могућностима и снагом, да допринесе својом лептом у испуњавању Спаситељеве заповести…

* * * * * *

„Многи побожни монаси у усамљеним манастирима, многи побожни људи који живе у свету, пожелели би да послуже Господу Богу у спасењу толиких народа, који су до сада ван Цркве Његове, али и једне и друге задржавају следеће мисли: „Ја нисам достојан да учим људе и зато сама склоност ка мисионарској служби, која постоји у мом срцу, мора да је нешто сумњиво јер та служба захтева просвећивање многих народа, а за то је потребно много тога што не налазим у себи. И када помишљам на свете угоднике Божије и божанске Апостоле видим да жеља, да макар издалека следим њима у овом служењу за које су они били одређени откровењима, у мени потиче од тајне гордости“…

Сваком од таквих људи приликом читања устава црквених мисија, као да неко говори за ради одагнања сумњи, које су противне позиву Божијем: „Предај склоност твоју као што се предаје талант људима који тргују.“ Али, зар не говориш ти само напамет на тај начин, зар не зато што су други, обдарени истинским смирењем, иако и просвећени, говорили на тај начин? Ти заиста ниси достојан да учиш друге, а само када буде заповеђено, препричаваћеш другим људима речи Божије које си сам чуо.

Ако они, којима ти себе предаш на разматрање, не пронађу у теби способност да за ово послушање, наћи ће много других, који приличе твојим даровима. Видиш колико је разноврстан састав ове службе. Не можеш да будеш проповедник? Буди пекар, носи воду за проповеднике, буди чтец, писар, дрвосеча, кројач, обућар, учи малу децу азбуци, чувај стражу, прави лекове, служи болеснима. Не умеш да ловиш људске душе у мрежу Христову? Лови рибу са Петром и Андрејем, крпи мреже са Јаковом и Јованом. Можда ће настати време када ће и теби рећи Спаситељ: „Хајде за Мном и учинићу те ловцем људи“ (Мт. 4:19).

Чујеш? „Учинићу“, говори Христос. Петар и Андреј, Јаков и Јован још нису били апостоли када су позвани, али их је Спаситељ касније учинио апостолима. Тако ће и тебе учинити плодоносним у мери која је за тебе одређена Његовим познавањем људских срца.

http://smolyane.narod.ru/saint/prepodob/makariy/makariy_misly.htm

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.