Molitva za kineski narod… – Sveti Nikolaj Žički

Molitva za kineski narod… – Sveti Nikolaj Žički

Svevideći Bože, Sunce nad Suncima, videlo nad videlima, koji svojim pogledom obujimaš sva stvorenja na nebu i na zemlji;koji jedini znaš broj angelskih vojski, kao i mravi u prašini, tica u vazduhu i riba u vodi – izlij milost Tvoju na narod kineski, najmnogoljudniji narod Tvoj na zemlji, molimo Ti se…

Gospode, Ti si dao narodu kineskom veliku životnu mudrost, da zna zemlju obdelavati, trgovinu pošteno voditi, vlasti se pokoravati, roditelje poštovati, kuću svoju uređivati i voleti red i poredak u svemu.

No ta mudrost vodi čoveka samo do groba, koji je malo udaljen od kolevke svakog smrtnog. Nedostaje narodu kineskom ona večna Mudrost Tvoja, Gospode, koja se ovaplotila na zemlji u Sinu Tvom jedinorodnom, koja prenosi dušu preko groba i uvodi je u carstvo nebesko.

Stvoritelju blagi, bezgranična Ljubavi, zar Tvoja ljubav može imati granicu prema mnogim milionima Tvoga velikog kineskog naroda? Ne i nikako. Nego si Ti svojim čudesnim promislom odredio vreme u koje će kitajski narod prići i pokloniti se krstu Hristovom i primiti u sebe krv Hristovu prečistu i silu Duha Tvog Svetog.

Uskori to vreme, Mnogomilostivi. Pomozi misionare krsta i vaskrsenja u zemlji kineskoj. Otvori vrata blagodati Tvoje za Kitaj nasuprot gresima našim. Da bi i zemlja žutih ljudi zabrujala pesmom i usklicima iz bezbrojnih ljudskih grla: Roždestvo Tvoje Hriste Bože naš i Hristos voskrese iz mrtvih! Trojice Presveta, neka bi tako bilo po molitvama svih apostola i jevanđelista. Neka bi tako bilo. Amin.

(MALI MISIONAR, 1934. – 1938. godina)

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *