Jeromonah Grigorije Svetogorac – Isus Hristos (Besede izgovorene na radiju) – 1. Carstvo Božije: Prisustvo Hrista

Jevanđelist Matej beleži da je Hristos, nakon hvatanja i zatvaranja Časnog Preteče, napustio Nazaret i otišao u Kapernaum. Tada poče da propoveda jevanđelje o Carstvu. govoreći: Pokajte ce jep se približilo Carstvo nebesko. U večerašnjoj besedi pokušaćemo da vidimo šta je to Carstvo nebesko koje je Hristos propovedao.

* * * * *

Kada je arhangel Gavril blagovestio Djevi Mariji rođenje Gospodnje, reče joj: …rodićeš Sina, i nadjenućeš mu ime Isus. On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog prijesto Davida oca njegova; i carovaće nad domom Jakovljevim (tj. nad svima onima koji u Njega poveruju) vavijek, i carstvu njegovu neće biti kraja. Ovim rečima je arhangel Gavril povezao Carstvo Božije sa Ličnošću Isusa Hrista. On je Car vernih i ovaploćenjem Njegovim Carstvo Božije se projavilo na zemlji.

Sveti Zlatousti postavlja pitanje: „Šta je Carstvo Božije?“ i kaže da na ovo pitanje odgovara sam Hristos: „Carstvo Božije je moje prisustvo.“ I sveti Grigorije Palama kaže da je „pre očovečenja Hristovog, Carstvo Božije bilo daleko od nas, koliko je nebo udaljeno od zemlje.

Kada pak Hristos dođe na zemlju i sjedini se s nama, tada u sve nas dođe i Carstvo Božije“.

Iz ovih reči bogonosnih otaca naših možemo da zaključimo da je Carstvo Božije život u blizini Hristovoj, život u skladu sa voljom Božijom. Pošto je Hristos postao čovek i sa nama poživeo. možemo da živimo sa Njim, tj. da živimo u Carstvu Božijem.

* * * * *

Život u Carstvu Božijem je život koji su prvosazdani živeli u raju. Tamo su prvosazdani živeli u prisustvu Božijem, proslavljali veličinu Njegovu i primali Njegovu očinsku ljubav. Zbog greha su udaljeni iz Carstva Božijeg i otidoše u zemlju daleku od Boga. Otidoše u tamu i živeše pod vlašću đavola.

Kako piše sveti Zlatousti. „pre dolaska Hristovog, vlast nad čovekom imali su đavo, greh i smrt. Đavo je čoveku stao za vrat, greh ga je zaklao, a smrt ga je pogrebla. Kada se ovaplotio, Hristos nas je oslobodio od ove đavolske tiranije“.

Tajnom Svoje žrtve i Svoga vaskrsenja, Hristos nam je podario slobodu Duha Svetoga i iznova nas postavio pod skiptar carske i očinske ljubavi Svoje. Tajnom ovaploćene ikonomije, Hristos je vratio čoveka u Svoje Carstvo i iznova ga postavio za vladara tvorevine zemaljske.

* * * * *

Reč Hristova: Pokajte se, jer se približilo Carstvo nebesko, znači: Pokajte se, jer sam ja, Gospod i Spasitelj vaš, došao k vama i žrtvovao se za vas. pobedio đavola i smrt, pa sada iznova možete da živite životom Carstva. Ova reč Hristova je najradosnija vest koju je ljudski rod ikada čuo. Zato se jevanđelje i naziva: jevanđelje Carstva.

Ovo jevanđelje bi trebalo neprestano da slušamo i mi današnji hrišćani. Jer baš u naše vreme, pošto je zlo svuda prisutno, verni odbacuju svet i plaše ga se. Zaboravljaju da je svet mesto gde je Hristos došao i otvorio vrata Carstva Svoga u koje sve nas poziva da uđemo. Mi današnji hrišćani zaboravljamo da su se, od kada je Hristos došao u svet, mnogi ljudi koji su bili u grehu, pokajali i ušli u Carstvo Njegovo, kao što je i sam Hristos posvedočio razbojniku na krstu: Danas ćeš biti sa mnom u raju.

Carstvo Božije nije nešto prošlo ili buduće. To je život sa Isusom Hristom koji počinje već u sadašnjem životu. Ovu stvarnost Carstva Božijeg možemo svi mi da okusimo već sada, kao što ćemo je kušati i u večnosti. Amin.

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *