Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 1. Царство Божије: Присуство Христа

Јеванђелист Матеј бележи да је Христос, након хватања и затварања Часног Претече, напустио Назарет и отишао у Капернаум. Тада поче да проповеда јеванђеље о Царству. говорећи: Покајте ce jep се приближило Царство небеско. У вечерашњој беседи покушаћемо да видимо шта је то Царство небеско које је Христос проповедао.

* * * * *

Када је архангел Гаврил благовестио Дјеви Марији рођење Господње, рече јој: …родићеш Сина, и надјенућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњегa, и даће му Господ Бог пријесто Давида оца његова; и цароваће над домом Јаковљевим (тј. над свима онима који у Њега поверују) вавијек, и царству његову неће бити краја. Овим речима је архангел Гаврил повезао Царство Божије са Личношћу Исуса Христа. Он је Цар верних и оваплоћењем Његовим Царство Божије се пројавило на земљи.

Свети Златоусти поставља питање: „Шта је Царство Божије?“ и каже да на ово питање одговара сам Христос: „Царство Божије је моје присуство.“ И свети Григорије Палама каже да је „пре очовечења Христовог, Царство Божије било далеко од нас, колико је небо удаљено од земље.

Када пак Христос дође на земљу и сједини се с нама, тада у све нас дође и Царство Божије“.

Из ових речи богоносних отаца наших можемо да закључимо да је Царство Божије живот у близини Христовој, живот у складу са вољом Божијом. Пошто је Христос постао човек и са нама поживео. можемо да живимо са Њим, тј. да живимо у Царству Божијем.

* * * * *

Живот у Царству Божијем је живот који су првосаздани живели у рају. Тамо су првосаздани живели у присуству Божијем, прослављали величину Његову и примали Његову очинску љубав. Због греха су удаљени из Царства Божијег и отидоше у земљу далеку од Бога. Отидоше у таму и живеше под влашћу ђавола.

Како пише свети Златоусти. „пре доласка Христовог, власт над човеком имали су ђаво, грех и смрт. Ђаво је човеку стао за врат, грех га је заклао, а смрт га је погребла. Када се оваплотио, Христос нас је ослободио од ове ђаволске тираније“.

Тајном Своје жртве и Свога васкрсења, Христос нам је подарио слободу Духа Светога и изнова нас поставио под скиптар царске и очинске љубави Своје. Тајном оваплоћене икономије, Христос је вратио човека у Своје Царство и изнова га поставио за владара творевине земаљске.

* * * * *

Реч Христова: Покајте се, јер се приближило Царство небеско, значи: Покајте се, јер сам ја, Господ и Спаситељ ваш, дошао к вама и жртвовао се за вас. победио ђавола и смрт, па сада изнова можете да живите животом Царства. Ова реч Христова је најрадоснија вест коју је људски род икада чуо. Зато се јеванђеље и назива: јеванђеље Царства.

Ово јеванђеље би требало непрестано да слушамо и ми данашњи хришћани. Јер баш у наше време, пошто је зло свуда присутно, верни одбацују свет и плаше га се. Заборављају да је свет место где је Христос дошао и отворио врата Царства Свога у које све нас позива да уђемо. Ми данашњи хришћани заборављамо да су се, од када је Христос дошао у свет, многи људи који су били у греху, покајали и ушли у Царство Његово, као што је и сам Христос посведочио разбојнику на крсту: Данас ћеш бити са мном у рају.

Царство Божије није нешто прошло или будуће. То је живот са Исусом Христом који почиње већ у садашњем животу. Ову стварност Царства Божијег можемо сви ми да окусимо већ сада, као што ћемо је кушати и у вечности. Амин.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *