Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 7. Блажени миротворци

Човек који има чисто срце и који је у овом садашњем животу примио у себе Христа, увек је у миру са самим собом, са браћом својом, и са Богом. Ово стање душе у коме влада мир Христос назива блаженим, говорећи: Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати.

Због великог дара који се даје миротворцима можемо да замислимо колико је велико добро мир. јер Христос каже да ће миротворац постати. по благодати, син Божији. Ово је оно што долази, човек који је миран сам ствара мир међу браћом својом подражавајући Христа. јер је Христос дошао на земљу да помири човека са Богом, пошто га је прво помирио са самим собом. Имати мир са самим собом. значи ослободити се страсти које нас узнемиравају и уносе смутњу у душу.

Свети Златоусти говори: „Потрудимо се да будемо међусобно у миру и Бог ће бити са нама. Ако, међутим, будемо свађалице и творци сукоба, Бог, који је Бог мира, неће бити са нама. Ништа душу не чини толико сигурном као мир.“

* * * * *

Велика је сила мира који нам се током свете литургије више пута дарује. И крсна жртва Христова, коју тајински оживљавамо током свете литургије, догодила се мира ради.

Христос се, говори свети Златоусти. „жртвовао да би помирио небо и земљу. да би те учинио пријатељем анђела, да би те спријатељио са Богом свега. Да би ти имао мир са братом својим, догоди се жртва ова“.

Христос тражи од нас да имамо овај мир и љубав према браћи нашој, пре него што дођемо у храм на литургију: „Када донесеш. каже, дар свој на жртвеник, и сетиш се да брат твој има нешто против тебе, остави дар свој пред жртвеником и иди прво па се помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој.“ Овом заповешћу Христос наглашава, да не види ништа веће од љубави и мира међу браћом. Не можемо волети Њега. ако се прво не помиримо са браћом нашом.

Према светом Златоустом. мир је мати свих добара. Због тога је и Христос дао заповест ученицима својим, када их је послао на проповед јеванђеља, да дају благослов мира када улазе у неки дом. И Он сам, када поздрављаше ученике своје, рече им: Мир вам остављам, мир свој дајем вам.

Овај мир Христов на светој литургији даје и свештенослужитељ свима који у њој учествују. И ако су верни који у литургији учествују достојни да приме мир Божији, мир долази међу њих. А ако нису достојни, мир се враћа свештенослужитељу. Зато Христос од нас тражи да будемо измирени са свима, пре него што уђемо у храм, да бисмо могли да у своје душе примимо дар мира Божијег.

* * * * *

Човек који је помирен са самим собом и са Богом је као извор из кога извире добро мира, из кога се великодушност изобилно излива. Тако је човек који је изградио добро мира истовремено и миротворац. На овај начин он следује Христу, великом Миротворцу.

Често се догађа да се са неким посвађамо без наше кривице. Чак и ово није оправдање за хришћане. Ако у себи заиста имамо мир Христов, тада се можемо миром суочити са сваким човеком, чак ако и изгледа да нам чини неправду.

Двојица подвижника су живела у близини много година, а да се ни једном нису споречкали. Једном приликом, рече један другоме: „Хајде да се ја и ти посвађамо.“ „Не знам“, рече други, „како бисмо то учинили“. „Хајде да“, рече први, „поставимо између нас један сандук, па да ја кажем „Ово је моје“, а ти да одговориш „Не, него је моје“ и онда да се свађамо!“ И стави. онај први, сандук међу њих, па рече: „Ово је моје.“ А други одговори: „Не, него је моје.“ Тада одговори први: „Кад је твоје, узми га и иди с миром.“ И разиђоше се ови преблажени подвижници, а да нису успели да се посвађају.

Потрудимо се. браћо моја, да се очистимо од страсти и да живимо у миру и спокоју, да са свима имамо свезу мира. Тада ће и душа наша бити несмућена јер се у њу уселио Христос. мир душа наших. Он ће, пошто је жртвом својом помирио небо и земљу, дати и нама свој неизмењиви мир и учиниће нас љубљеним синовима по благодати.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *