Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 6. Блажени чисти срцем

Говорећи о врлини милосрђа, завршили смо изреком авве Памва: „Ако имаш срца, можеш се спасити.“ Управо блаженство које следи након блаженства милостивих, говори о срцу: Блажени чисти срцем,јер ће Бога видјети. Срце које спашава човека и које га удостојава да види Бога. јесте чисто срце.

Према светим оцима чисто срце је оно из кога је искорењено свако зло и свака страст, а у коме је засађена свака врлина и безгранична љубав према Богу.

Свети Симеон Нови Богослов пише да се чистим срцем назива и да чисто срце јесте. оно које у себи нема никаквих злих помисли нити овоземаљских мудровања. То срце је сједињено са Богом на такав начин да га нити жалосте животне жалости, нити веселе весеља, већ сагледава рај и тамо гледа, по обећању Божијем светитељима, оне који ревнују за добро. Овим ревнитељима су својствена иста та вечна добра, колико је то могуће људској природи. Чисто срце је дело врлина и благодати Духа Светога.

У чистоти срца живели су првосаздани у рају јер је Бог створио човека незлобивим, праведним, врлинским, утврђеним у светлости сваке врлине. Управо зато су првосаздани могли да гледају лице Божије. Са грехом се, међутим, изгубила ова чистота коју сваки човек изнова задобија светом тајном крштења.

Ко је. међутим. од крштених сачувао неокаљаном чистоту коју је на светом крштењу примио? Сви смо, мало или много. запрљали срца наша страстима и злим делима. Први корак који треба да учинимо да бисмо изнова задобили чистоту срца, јесте исповест. Искрена исповест нечистих мисли, уз сузе покајања. очишћује душу нашу. Надаље се срце наше учвршћује у добру вршењем заповести Божијих.

Авва Исак каже: „Ако љубиш чистоту срца, прво се старај да не упознаш зла људска. Затим гледај да се обогатиш делима телесним, тј. пости, бди, моли се, уздржавај се од искушења и просветљуј ум свој читањем Светог Писма. Потом се старај о духовној науци, искорени из свога срца сваку слику греховну која у теби постоји.“

Христос, називајући блаженима оне који су чиста срца и говорећи да ће се они удостојити да Бога виде, жели да нас научи да није довољно да избегавамо грехе који се остварују делима. Срце је корен греха. Јер из срца излазе зле помисли, убиства. прељубе, блуд. крађе, лажна свједочења, хуле. Срце наше треба стога да буде чисто како не би изникао коров зла. Ако срце наше није чисто, свака грешна помисао претвориће се у дело.

* * * * *

Христос назива блаженима оне који су чиста срца, јер ће они Бога видети. Заиста, човек који је очистио своје срце од сваке страсти, учинио га је чистим духовним огледалом у коме се огледа сам Творац. Изгубивши очи душе у блату страсти, човек срцем гледа чисто небо Господње. Гледа га и осећа у себи у овом животу.

Свети Симеон Нови Богослов истиче да ће они који су чиста срца видети Господа, јер чистом срцу свакако следи виђење Бога. И наставља свети: „Ако имаш чисто срце, разумећеш да ти говорим истину. Ако пак не верујеш. презиреш очишћење и губиш виђење. Јер се очишћење заиста постиже овде. у садашњем животу, а овде је и виђење Бога. У будућем животу нико неће бити у могућности да ишта учини како би срце своје очистио. Још нам Господ говори: „Онај ко ме љуби држаће заповести моје, и ја ћу га љубити и њему ћу се јавити.“ Пројава Христова почиње већ у овом животу. Ово Његово пројављивање сада, јесте залога Његовог будућег пројављивања.

Јеванђелист Јован. обраћајући се хришћанима, пише: Љубљени, сада смо дјеца Божија. и још се не откри шта ћемо бити; а знамо да када се открије, бићемо слични Њему, јер ћемо га видјети као што јесте.

Сви ми, крштени хришћани, имамо ову наду, да ћемо видети Господа у слави Његовој. Зато свагда треба да се трудимо и да се очишћујемо сузама и покајањем. да бисмо и у садашњем животу, у своме чистом срцу, видели свечистог Господа. и да бисмо се удостојили да и у будућем животу вечно гледамо Његово Божанско и Свето лице.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *