Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 5. Свето причешће

Данас ћемо се осврнути на учешће човеково у светој евхаристији, тј. у светом причешћу и на духовне плодове које човек њиме (учешћем) прима.

Светим причешћем верни се сједињује са Господом. Постаје „сутелесник и сукрвник“ Христов. Сам Христос је рекао: Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему.

Свети Златоусти каже да нам је Христос предао тајну свете евхаристије да бисмо са Њим постали једно тело. „Да не бисмо само теоријски били једно тело са Христом. него и стварно. сјединимо се са Телом Христовим. Ово задобијамо храном коју нам је подарио, желећи да нам покаже велику љубав коју има према нама. Зато је Себе сјединио са нама и постаде једно тело с нама. да будемо једно с Њим, као што је тело сједињено с главом. Ово је залог онима који имају топлу љубав“.

Љубав Христова се не завршава оваплоћењем, страдањем и Гробом. Она се наставља и приношењем Његове евхаристијске жртве. Свети Златоусти чује Христа како говори сваком верном: „Не повезујем се просто са тобом, него се преплићемо, једемо, мало се умањујемо, како би се увећало наше смешање, преплитање и јединство.“ Након светог причешћа ништа више не постоји између Христа и верног који се достојно причестио. Све се топи у светлости љубави Његове: „Ми и Христос смо једно“, говори христоносни свети.

* * * * *

Светим причешћем сједињујемо се са браћом нашом и сви заједно учествујемо у Телу Христовом, тј. у једној, светој, саборној и апостолској Цркви. Када се верни окупе на једном месту да би савршили свету евхаристију, њихово сабрање открива тајну Цркве. Црква и света литургија јесу Свето Тело Христово.

Апостол Павле пише: Јер један је хљеб Једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо. И свети Златоусти говори: „Шта је хлеб којим се причешћујемо? Тело Христово. Не многа тела, него једно Тело… Јер не једеш ти од једног тела а други од другог, него сви од једног Тела једемо.“

Светим крштењем постајемо. по благодати, деца Божија и чланови Цркве. Примајући Свето Причешће. хранимо се Светим Телом и Крвљу Христовом. Христос „сједињује самога Себе са сваким верним и оне који су се родили светим крштењем. храни самим Собом“.

Тако су међу вернима створене духовне свезе, свезе истините љубави. Ова љубав треба верне вазда да држи у њиховој заједници. Ово нам говори свети Златоусти: „Постали смо заједничари духовне трпезе. Будимо и заједничари духовне љубави.“ Ако је Христос, нас ради, дао самога Себе за храну, да једемо и живимо, дужни смо и ми да од свег срца љубимо браћу своју.

* * * * *

Један од плодова светог причешћа је да нас оно води у Царство небеско. Када свештенослужитељ причешћује верног, он говори: „Причешћује се слуга Божији на отпуштење грехова и на живот вечни.“ А свети Златоусти нам прво каже да приступимо светом причешћу чисте душе и наставља препоручујући нам ове речи у часу причешћивања: „Благодаћу Тела овога, надам се да ћу примити небеска добра, бесмртни живот, јединство са Христом.“

Другом приликом свети Јован каже: „Неко је рекао да све оне који одлазе из овога света. када се упокоје, а који се причешћују Пречистим Тајнама са чистом савешћу, окружују свети анђели и одводе их са земље на небо, захваљујући Светом Причешћу које су примили.“

* * * * *

Света евхаристија је Тајна вечера. И Царство Божије Христос је назвао вечером коју светима приправља Отац небески. За све оне који живе у складу са вољом Божијом. смрт је прелазак од евхаристијске трпезе за трпезу Царства. Ова трпеза је једна и један је Онај који је приправља: Христос.

Нека би Господ дао да будемо вечни учесници вечере Христове.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *