Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 4. Света евхаристија

Пошто се светим крштењем човек изнова роди у Христу и светим миропомазањем почне да живи духовно. затим уследи потреба и да се храни духовно да би узрастао у Христу. А ово бива учешћем новопросветљенога у трпези живота, тј. у светој евхаристији.

Тајна свете евхаристије јесте тајна живота у Христу. Ову тајну савршава свештенослужитељ. Стога ми верни, који заједно учествујемо у светој литургији, „на неки начин посматрамо сиромаштво богатога Исуса, присуство на земљи Онога који поседује свако место, изругивање Благословеног, страдање Нестрадалног. Гледамо колико су га људи мрзели и колико их је Он заволео, колико је Он велик и колико је Себе унизио“.

Света литургија је непрестано присуство Христа међу нама. Она је икона живота Христовог. У светој литургији видимо Христа који се рађа у Витлејему, који се крштава у Јордану, који подучава у Галилеји, чини чуда, који је распет на Голготи и који је трећег дана васкрсао из животодавног Гроба.

* * * * *

Света литургија се састоји из два дела. Први део почиње возгласом: „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа.“ Затим следи вход (улазак) светог Јеванђеља а завршава се читањем свештених списа. На малом входу свечано се уноси свето Јеванђеље које садржи поруку Слова Божијег човеку. Ово је део свете евхаристије када верни, са страхом Божијим, вером и љубављу, заједничари са Словом Божијим.

Други део свете литургије почиње великим входом. Затим следи исповедање вере, свето узношење (анафора), призив (епиклеза) Светога Духа. освећење Часних Дарова и свето причешће. У другом делу свете евхаристије Часни Дарови се преносе на свети жртвеник. Часни Дарови се потом освећују, а затим се дају вернима за опроштење грехова и за живот вечни.

Укратко, први део тајне сачињавају учење и чудеса која је учинио Христос, а други део је приношење жртве Његове и причешћивање верних.

* * * *

Света евхаристија је наставак Тајне вечере када је Христос дао Свето Тело Своје и Часну Крв Своју за храну вернима. Свети Златоусти каже: „Верујте да је света литургија она иста [Тајна] вечера којој је Христос присуствовао. Света литургија се ни у чему не разликује од Тајне вечере… Овај свети храм јесте горња соба где беху ученици и Христос.“

У наставку свете литургије свети жртвеник постаје Голгота и место звано Лобања*. Свети Јован каже: „Ова тајна коју савршавамо представља образ жртве на Голготи. И жртва Христова на страшној Голготи јесте образ свете евхаристије јер свагда приносимо истог Христа.“

У средишњем делу свете евхаристије свештенослужитељ говори: „Твоје од Твојих Теби приносећи, од свега и за све.“ На светој литургији. Тројичном Богу приносимо оно што нам је Он сам дао. Принети Часни Дарови, хлеб и вино, јесу Његов сопствени принос љубави за човека. Човек изражава благодарење Господу приносећи му те исте Дарове.

Ови Дарови, који су постали средство преноса благослова Божијег човеку, сада постају средство преноса благодарења човековог Богу. Истовремено, ови Дарови се освећују и постају Тело и Крв Христова. Тако постају видљиви знак присуства Христовог међу нама.

* * * * *

Жртвом свете евхаристије, приноси се Христос ради нашег спасења. Бог је толико заволео човека да је дао Сина Свога Јединородног „да би показао љубав Своју, која превазилази све. Смрћу Јединороднога Сина Свога, привукао нас је к Себи. И да је имао нешто важније од Сина Свога, дао би то ради нас, да род људски Себи приближи“. Жртва Христова је пројава величине божанске љубави.

На ову божанску љубав, која се непрекидно даје кроз тајну свете евхаристије, ми хришћани смо дужни да одговоримо љубављу према Ономе који нас је први заволео. Заволимо га на начин и оном силином колико и треба да га љубимо. Ова љубав, говори свети Јован Златоусти, „јесте слава и част човеку. Она је свеблаженство“. Нека би Бог дао да је сви задобијемо.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *