Jeromonah Grigorije Svetogorac – Isus Hristos (Besede izgovorene na radiju) – 7. Koji je vaskrsao u treći dan

Nakon tridnevnog ležanja u grobu Hristos je vaskrsao. Vera u vaskrsenje Hristovo je temelj jevanđeljske propovedi. Zato i apostol Pavle veli da ako Hristos nije vaskrsao. onda je uzalud i bespredmetna propoved jevanđelja, pa je uzalud i vera naša.

Vaskrsenje Hristovo je najveći praznik Crkve. Jer, kako govori sveti Zlatousti: „Vaskrse Hristos i sa Njim vaskrse i čitava vaseljena. Hristos vaskrse raskinuvši okove smrti, a nas vaskrse razrušivši mnoštvo sagrešenja naših.“ I nastavlja sveti: „Adam sagreši i umre, Hristos ne sagreši ali umre. Iz kog razloga? Da bi mogao Adam, koji sagreši i umre, da se oslobodi od okova smrti, pomoću Hristovom koji ne sagreši a umre… Adam se razboleo od smrti i đavo ga je držao zarobljenog. Dođe Hristos i uništi smrt, na radost zarobljenog, da ga oslobodi od okova smrti. Uviđaš li podvig vaskrsenja Hristovog? Uviđaš li čovekoljublje Gospodnje?“

* * * * *

Četrdeset dana nakon Svog vaskrsenja. Hristos se vazneo na nebo. Ovo ispovedamo u Simvolu vere: Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca.

Kada je Isus ispunio svoje delo na zemlji, vratio se Ocu. Sada je Hristos Bogočovek koji sedi sa desne strane Oca. U Ličnosti Hristovoj sa desne strane Oca nalazi se i čovečanska priroda. Sveti Zlatousti kaže: „Hristos je postao čovek i nije propustio da sve učini kako bi neprijatelja Božijeg, tj. čoveka, uzneo blizu Oca i iznova ga učinio prijateljem Njegovim… Hristos je prineo Ocu izabrani prinos od roda ljudskog, Sveto Telo Svoje. I toliko se Otac zadivio ovome daru da ga je uzeo za ruke, postavio blizu sebe i rekao: Sedi meni s desne strane. Kojem stvorenju je rekao Bog: Sedi meni s desne strane? Onome ko takođe beše čuo: ‘zemlja si i u zemlju ćeš otići…’ Zamisli koliko je čovek bio nisko, a koliko se visoko uzdigao. Nikakvog nagoveštaja nije bilo da će se čovek tako uniziti, a još manje da će se uzdići tamo gde ga je Hristos uzdigao.“

* * * * *

Devetim članom Simvola vere ispovedamo našu veru u Drugi, slavni dolazak Gospoda našeg: Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima. i Njegovom carstvu neće biti kraja.

Prvi dolazak Hristov dogodio se očovečenjem, Njegovim rođenjem od Presvete Bogorodice. Dolazak Gospodnji bio je u smirenju i bez slave. Gospod beše došao ne kao sudija. već kao Spasitelj sveta. O Drugom dolasku Hristos će doći sa silom i slavom velikom da sudi živima i mrtvima. Kao što nam je Hristos rekao, niko osim Oca ne zna čas u koji će se dogoditi Drugi dolazak Njegov.

Na koji način će se zbiti sud Hristov, On sam nam je opisao: Kada mrtvi vaskrsnu, svi će se pred Njim okupiti i pravednici će stati sa desne strane. a grešnici sa leve. I pravedne će Hristos pozvati da uđu u Carstvo Njegovo. da se večno raduju prisustvu Njegovom. A oni sa leve strane će otići u tamu gde je đavo.

Merilo kojim će Gospod suditi svakom čoveku o Svome Drugom dolasku biće ljubav. Oni koji su živeli ljubeći braću Hristovu, ići će sa Hristom. Oni pak koji su živeli ne ljubeći, ili koji su egoistični bili, tj. samo sebe voleli, u tamu će otići.

* * * * *

Apostol Pavle nas poziva da verom poznamo Hrista i silu vaskrsenja Njegovog, da postanemo zajedničari stradanja Njegovih, da bismo zajedničarili sa Njim i u Carstvu Njegovom. I ovo možemo da ostvarimo učešćem u svetoj liturgiji i pričešćujući se svetim tajnama uz odgovarajuću pripremu.

Sveta liturgija je neprestana Pasha. Nakon svetog pričešća sveštenoslužitelj govori molitvu: „Vaskrsenje Hristovo videvši. poklonimo se Svetome Gospodu Isusu. Jer dođe i Krstom donese radost svemu svetu.“

I mi ćemo biti učesnici ove večne radosti, ako čistim srcem i skrušeni sa Hristom krenemo na Golgotu, i s Njim se razapnemo i umremo za svet radi ljubavi Njegove. Tako ćemo večno s Hristom živeti, jer će nas On uzneti u Nebeski Jerusalim, u Carstvo nebesko.

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *