Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 6. Који је распет нас ради, и страдао и био погребен

Сви чудесни догађаји које је сатворио Христос како би нас изнова учинио домаћима Својим. називају се божанска икономија (= домострој). У две речи. божанска икономија означава све оно што је љубав Божија учинила, да би се човек вратио у стање у коме је живео пре пада. Сва та божанска дела свој врхунац имају у очовечењу Христовом, Његовом страшном страдању, Његовом васкрсењу и вазнесењу. Четврти члан Символа вере говори о овим светим делима:

И који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И који је васкрсао у трећи дан, по Писму;

И који се узнео на небеса u седи с десне стране Оца;

И који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом царству неће бити краја.

* * * * *

Спасење човека, представља у ствари ново стварање човека. Као што је и прво стварање било излив љубави Тројичнога Бога, тако је и ново стварање нови излив љубави Тројичнога Бога. Зато свети Златоусти назива Крст Господњи „вољом Оца, славом Јединородног Сина Његовог, и благодаћу Духа Светога“.

Зато свети Јован Дамаскин о распећу Христовом пише: „Свако дело и свако чудотворство Христово велико је и свето и дивљења достојно. али од свих дела Његових најдостојнији дивљења је Часни Крст Његов. Распећем Господњим смрт је побеђена, прародитељски грех опроштен. човеку је даровано васкрсење, отворена су му врата раја.“

Зато и наша света Црква поје Крсту Господњем: „Радуј се животоносни Крсте Христов. ти који си непобедиво знамење побожних, утврда верних, зид који штити Цркву. Тобом се. пресвети Крсте. трулежност уништи. смрт пропаде, а ми се са земље на небо уздигосмо.“

Символ вере нам говори да се све ово догодило у време Понтија Пилата, како би се нагласило да је свето страдање Господње историјска чињеница, која своје место има у једном одређеном тренутку историје. Јер као што је Христос истински био распет, истинита је и благодат животоносног Крста и спасење које нам пружа.

Како се остварила ова Христова победа над смрћу и ђаволом? Свети Златоусти нам говори: „Нисмо се заморили нити смо ратовали. Рат нисмо видели а победу смо задобили. Бој беше Христов а венац победе наш.“ Да бисмо тај венац, међутим, уистину учинили нашим. треба да поштујемо Крст Христов и да са побожношћу чинимо знак крста. Јер, како говори свети Симеон Нови Богослов: „У складу са побожношћу коју сваки верни има према Крсту, прима и силу и помоћ Божију.“

* * * * *

Символ вере говори о распећу Господњем и наставља: Који је страдао и био погребен. Нестрадални Господ заиста је страдао и био погребен.

Химнописац вели: „Сишао си, Христе мој, на земљу да спасиш човека. А када га не нађе на земљи, сишао си до ада тражећи га.“ И када је Христос у аду срео Адама, узе га за руку и васкрсе га. Тако пресвети Гроб Христов постаде извор нашег васкрсења:

„Као Животоносац, у рају најлепши

од свих брачних ложница царских

Гроб твој Христе најсветлијим се показа,

извор васкрсења нашег.“

Од часа када се крстимо и постанемо хришћани одлучујемо да подражавамо Христа. Тајна светог крштења је тајна сараспињања. сапогребења, и саваскрсења са Христом. Све то бива истовремено током тајне: смрт и гроб старог човека, рођење и васкрсење човека у Христу. С Њим се погребосмо крштењем, говори апостол Павле. Света крстионица у којој се крштавамо постаје гроб и материца новог живота у Христу.

Али, свето крштење је само почетак новог живота. Потребно је да и даљи живот наш, и читав живот наш, буде сараспињање са Христом, да би уследило и васкрсење са Њим. Потребно је да се сараспнемо са Христом који се распео и да са Њим састрадамо, како бисмо били и сунаследници Христови. Пођимо уским путем са Христом да бисмо стигли у Царство Његово и са Њим у векове царевали.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *