Важно је налазити добровољце из редова парохијана… – Патријарх московски Кирил

Важно је налазити добровољце из редова парохијана… – Патријарх московски Кирил

Предлажемо вашој пажњи размишљања Патријарха московског и све Русије Кирила, размишљање из кога заиста може много да се научи, где Његова Светост, Патријарх-мисионар даје одличне, искуством проверене, идеје како да се побољша и покрене унутрашња мисија Цркве.

* * * * *

„Просвећивање парохијана треба да почне са катехизацијом пред Тајном Крштења, и наравно, не треба са тиме ни да се заврши. Потребно је искористити сваку могућност да се људи науче, да им се пренесу основе Христове вере, јеванђелских истина.

За чуђење је, међутим, још увек има случајева сличних оном који описује протојереј Владимир Диваков: „На Велику Суботу, када људи, чак и малоцрквени, стреме да дођу у храм, већ у 14-15 часова налазе да је храм затворен, тобож ради чишћења што јако ожалошћује људе. Управо у таквим данима је и потребно бавити се мисионарском делатношћу: делити летке који говоре о Празнику као и другу религиозну литературу“. Убеђен сам да је огромна већина старешина храмова који су овде присутни у потпуности сагласна са ставом оца Владимира и нека се они они који су у наведеном примеру препознали свој храм – у наредној години исправе.

Кључну улогу у развоју просветне делатности парохије има мисионар – катехизатор. Притом је важно налазити и привлачити добровољце из редова парохијана. Ја знам за успешне примере храмова где се тако и догађа. Изузетно је важна улога радника у црквеним продавницама који, по правилу, први сусрећу човека који долази у храм. Добро је што се сада, као испуњење одлука са претходних епархијских скупова, у неким епархијама организују семинари за црквене раднике. Такви семинари по мом мишљењу треба да имају практични карактер: на пример – како правилно започети разговор са човеком коме је тек умро блиски човек – очигледно је да се тај разговор не може свести само на предлог да се закаже помен, четрдесетодневно помињање, годишњи помен и томе слично, већ мора да буде и средство подршке човека у тешкој ситуацији, са указивањем да молитва и учешће у богослужењима могу помоћи да се издржи жалост која их је задесила и олакша удео тек преминулог човека“.

ДОКЛАД Патриарха Московского и всея Руси КИРИЛЛА
на епархиальном собрании города Москвы,
20 декабря 2013 года

Рубрика: Из искуства мисионара, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.