Свети Старац Порфирије Кавсокаливит – Падајте с ногу од умора трудећи се за Христа и за Цркву Његову…

Свети Старац Порфирије Кавсокаливит – Падајте с ногу од умора трудећи се за Христа и за Цркву Његову…

Ових дана све православне хришћане обрадовала је вест – велики Старац и Христов човек, Порфирије Кавсокаливит је прибројан Хору Светих. Уочи дана његовог прослављања желели смо да поделимо са вама неке од његових мисли које се тичу мисије и односа са ближњим. Чувена и света је његова мисао: „Радите непрестано и неуморно, јурите и стижите свуда, свима проповедајте Христа, падајте с ногу од умора трудећи се за Христа и за Цркву Његову, не жалите своју младост… Све дајте за Христа и за Цркву Његову! Она треба да расте, а ми да се смањујемо смиреношћу…“

 * * * * *

„Видим Христа како ходи српском земљом и одабира оне који су Његови“.

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije01.htm

„У беседама немојте да говорите много о религијама – и тада ћете победити. Дозволите човеку који има другачије мишљење да се излије, говори и говори… Нека он осети да се сусрео са спокојним човеком. Делујте на њега својом добронамерношћу и молитвом, а затим реците неколико речи. Нећете урадити ништа ако будете говорили оштро, ако на пример кажете „Ти лажеш!“ Шта ће од тога бити?

Ви сте као овца међу вуковима (Мт. 10:16). Шта да чините? Споља будите мирни и молите се у себи. Будите спремни, будите образовани, будите храбри али уз светост, кротост и молитву. Да бисте међутим овако поступали, потребно је да будете свети“.

 http://www.pravoslavie.ru/put/66252.htm

„Једном ми је Старац рекао: „Ти си побожан човек. И желиш да натераш своје блиске људе да буду исто тако дубоко верујући и побожни људи као и ти. Мислиш да ћеш тако успети нешто? Само ће бити штете. Принуђивање изазива отпор код људи. Ти говориш човеку „учини то“, а он не жели јер си му то ти рекао. У њему се подиже талас отпора и он ће игнорисати твоје речи. Међутим, ако ближњи примети да и ти сам чиниш нешто, онда ће можда и он почети да чини нешто. Човек те посматра и размишља: „Ако он то чини и ја ћу“.

http://www.e-reading.co.uk/bookreader.php/1008835/Kavsokalivit_-_Deti_i_molodezh._Po_sochineniyam_Afonskogo_starca_Porfiriya_Kavsokalivita.html

„Ћутке се моли за све. За читаву Цркву, за свештенство, за монахе. Наша Црква данас пролази кроз кризу.“

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije52.htm

 

„Фанатизам нема везе са Христом. Буди истински хришћанин! Тада нећеш никога погрешно разумети него ће твоја љубав све покривати. И према иноверном буди хришћанин. То значи: поштуј га на учтив и племенит начин, не обазирући се на његову религију. Можеш се наћи при руци муслиману у невољи, разговарати и дружити се с њим. Треба да поштујеш туђу слободу. Као што Христос стоји пред вратима и куца, али их не отвара силом него чека да га душа човекова сама слободно прими, тако и ми треба да се односимо према свакој људској души. У мисионарској делатности треба примењивати истанчане методе како би друге душе примиле оно што им нудимо – речи или књиге – без рђавих реакција. Још нешто: што мање речи. Речи парају уши, а често и нервирају људе. Одјек, напротив, налазе молитва и живот. Живот усхићује, препорађа и преображава, док речи остају бесплодне. Најбољи мисионарски рад остварује се нашим примером, љубављу и благошћу.

http://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=3575.20;wap2

„Мој пријатељ и ја пођемо да завршимо један посао у манастиру; са нама у аутомобилу био је и старац Порфирије. Једног тренутка схватих да пролазимо покрај имања које су поседовали Јеховини сведоци. Осетих како ме обузима потиштеност и одвратност због душегубног деловања тих секташа, који, уместо да се покају због својих греха, настоје да поколебају веру у Христа код оних „за које је Христос умро и васкрсао“. Старац је само ћутао. Једног тренутка запитах се шта ли Старац мисли о овоме. Зар се не гнуша посматрајући те људе и њихова дела? Но, одмах зачух Старца како ми говори: „Бог нека се смилује и тим јадним лажним Јеховиним сведоцима. Неки хришћани их се гнушају, неки се препиру са њима и коре их, неки их, опет, гоне на судове. На тај начин се секташтво, међутим, не може сузбити. Знате ли како се оно сузбија? Тако што ми треба да постанемо свети“.“

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije183.htm

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.