Православље на Филипинима

Православље на Филипинима

Филипини… географски далека, али духовно све ближа земља. Многољудна земља Азије са до скора већинским римокатоличким становништвом заиста представља плодно тле за јављање Христове Благе вести. Кроз наш текст се упознајте са стањем Православља тамо.

* * * * *

Кренимо редом. Најважнији духовни догађај у двадесетом веку за Филипине био је, без сумње, долазак светог Јована Шангајског са својом паством из Кине на филипинско оствро Тубабао 1949. године. Светитељ је морао да са пет и по хиљада Руса бежи из Шангаја испред кинеских комуниста. Светитељ је на Филипинима живео три месеца и верујемо да је својим молитвама осветио и припремио Филипине за ово што се тамо дешава ових дана.

na ostrove Tubabao

Свети Јован Шангајски на острву Тубабао са својом паством 1949. године

svedok

о.Филип Балингит у разговору са човеком који је живео на острву у време боравка светог Јована Шангајског. О њему се изразио као „врло побожном човеку“ који је заједно са осталим Русима врло поштовао локално становништво.

Шта се дешава? Људи жедни Истине све више се окрећу ка Православној Цркви на Филипинима. Тамо су присутне Константинопољска и Антиохијска патријаршија, али и мисија Руске Заграничне Цркве са којом наш центар сарађује.

parohija antiohijske crkve

Мала парохија Антиохијске патријаршије у Манили у којој служи
неуморни о. Константин Лаутило,
један од мисионара који ће на поклон добити „Охридски Пролог“ на енглеском језику
захваљујући љубави једног брата из Канаде.

Монах Филип Балингит из Заграничне Цркве нам пише да тамо све више и више људи пита за Православну веру. У протеклом периоду се на Филипинима догодило велико разочарење у доминантни римокатолицизам. Умножило се много харизматских покрета, скоро на сваком углу се може видети по нека протестанска „црква“ у главном граду Манили.

о. Филип добија позиве од људи из различитих делова Филипина који га зову да дође и види се са њима јер желе да чују више о Православној вери. До сада је формирано пет православних заједница које су примљене или чекају на присаједињење Цркви. Ових дана долази свештеник Руске Заграничне Цркве, о.Серафим Бел, који ће присајединити те људе Цркви, крштавати, исповедати, служити Литургије.

5

 о.Филип Балингит у разговору са становницима острва Тубабао

Ових дана о.Филип одлази да се види и са 11 монахиња из бившег римокатоличког манастира које су изразиле жељу да буду примљене у Православље.

Наш Мисионарски центар је у сарадњи са оцем Филипом на филипино (тагалог) језик превео и одштампао „Рајску пирамиду“ и „Веру образованих људи“ нашег светог Николаја Жичког, припремио напрсне крстиће, тамјан, кадионице, иконице за браћу и сестре тамо.

 korice Filipini

Корица за књигу превода „Рајске пирамиде“ и „Вере образованих људи“
на тагалог језик нашег светог Николаја Жичког

 Tubabao_kapela_Jovan_Sangajski

Монах Филип Балингит и свештеник Франсис читају
Акатист светом Јовану Шангајском на острву Тубабао.

И што је најважније, молимо све православне хришћане да се моле за Цркву на Филипинима, да их Господ, Пречиста и сви Свети укрепе и ојачају да остану на путу Истине.

Господ да вам узврати за љубав и да нас све сачува и спаси!

Рубрика: Православље у..., Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.