„Отац Данил Сисојев је отишао од нас Богу…“ – Протојереј Дионисије Поздњејев, мисионар из Хонгконга

„Отац Данил Сисојев је отишао од нас Богу…“ – Протојереј Дионисије Поздњејев, мисионар из Хонгконга

Отац Данил је отишао од нас Богу – као Исповедник, као Сведок о Христу, Његовом царству, његовој љубави. Нама остаје вечно сећање на њега у овом свету.
Многи се сећају оца Данила као талентованог проповедника, који јавља Христа и у време и у невреме – са црквеног амвона, са универзитетске катедре, на раскршћима градова и села, књижевном речју. Многи ће се надахњивати његовим оштрим умом, јасном речју и дубином мисли.
Мени је он и лични друг, са чијим одласком осећаш тугу губитка, који се не може ничим надокнадити. Заједно смо кренули у московску семинарију 1991 године – он није имао још ни 18 година, ја сам био мало старији, али смо већ на првим испитима схватили да постоји један дух који нас обједињује – и сачували смо пријатељство у свим годинама касније, и у Алма матер, и у годинама служења у Москви, и касније – када са отишао у Хонгконг. Тако да смо се знали више од 18 година. За то време он је био кум на мом венчању, ја сам венчао њега и Јулију, а моја матушка је била кума његовој најстаријој кћери.
Ретко смо нарушавали правило да се окупљамо на његов имендан, на празник пророка Данила у Москви – и чак из Хонгконга, увек сам се трудио да дођем на тај дан у Москву, да би са њим поделио радост празника. Заједно смо служили – и у храму Светог кнеза Владимира у Москви, и каније, у храму Апостола Томе, где је служио последњих година.
Сећам се нашег путовања у Иркутск са православним Кинезима – на поклоњење моштима Светог Инокентија Иркутског и на Бајкал. Желео би сада, ради сећања да кажем да је о.Данил у себи садржао многе црте, које ретко можеш сусрести међу нашим савременицима, па чак и међу духовништвом.
Он је имао посебан дар – љубави према Богу, који му је давао неустрашивост. Ни спољашња власт, ни сила, тим више, ни новац и друштвено мнење нису могли да га поколебају његову одлучност да истрајавању у правди Божијој до краја – и чак, како сада сви знамо, по цену живота и смрти. У Самом Христу њега је више од свега пленила Истина – не само интелектуална, наравно, већ и Истина Љубави као животног принципиа.
Када смо служжили заједно, примећивао сам у њему, ретко за свештеника, осећање – страха. Страха и страхопоштовања пред Светињом – од дубоког осећање те Светиње. Као исповедник, он је био пажљив и промишљени свештеник, који је спојио како принципијалност у прилазу греху, тако и милост у лечењу, које је предао човеку који се кајао.
Заиста неће бити грешка ако кажемо, да је центар његовог духовног живота било служење Божије Литургије. И јоош би рекао да је он слушао музику небеских сфера – неколико пута смо говорили о томе, у његовој дупи постојала је љубав према Савршеној Лепоти Божијој – и нита није могло да угуши стремљење према тој Лепоти, која се у пуноти, како је он знао, даје тек у Небеском Царству – а бледи одсјаји те лепоте, који су максимално пројављени у Цркви Христовој, били су за њега знаци који указују на пут у Царство небеско, куда је стремио сам и куда је тако доследно позивао све нас: духовна чеда, укућане, другове, па чак и оне који су га сматрали непријатељем.

Вечна ти памјат, оче Данил!

http://www.pravmir.ru/protoierej-dionisij-pozdnyaev-u-otca-daniila-osobyj-dar-lyubvi-k-bogu-davavshej-emu-besstrashie/

Рубрика: Житије, Свештеномученик Данил Сисојев

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *