Мисија и лаж… – Свештеномученик Данил Сисојев (из интернет дневника)

Мисија и лаж… – Свештеномученик Данил Сисојев (из интернет дневника)

Често се догађа да се чује да је нека изјава анти-мисионарска, јер она приморава људе да се разочарају у хришћанство. Ту треба рећи веома важне ствари.
Прво, мисионар служи не људима, већ Богу. Управо ради Њега он зове у Цркву оне, који могу да постану чеда Божија. Знамо да Бог мрзи лаж. Немогуће је угодити Творцу, говорећи у Његово име лаж. Какав смисао је мисионару да упропаштава душу у име обмањивања људи?
Друго, мисионар је обавезан да уважава оне којима се обраћа уз помоћ проповеди. Ако будемо обмањивали људе или им говорили ствари у које сами не верујемо, људи ће то брзо схватити и мисија ће пропасти. И главно, мотивација православне мисије мора да буде једино спасење оних који гину од загарантоване вечне пропасти.
Ако спаситељ спасаваном свесно даје лажни план спасења, онда ће уместо избављења овај погинути. Ми морамо поштено, без икаквог смекшавања или прилагођавања овом веку предавати људима предивно нам познату вољу Божију и ако неко пожели да послуша ту реч – тај ће се спасити. А ако не, крв његова је на глави његовој.
Сва пропаст мисије повезана је управо са тим што су се мисионари прилагођавали променљивом свету. Људи не желе да верују онима, који сами не верују ни у Бога, ни у људе, ни у сопствене идеје. Тако да ако желимо да се опијемо мисионарским успесима – пут је само један. Поштено, схватљиво, снажно и ауторитетно оцењивати свет речју Божијом и призивати људе не у царство земаљско, већ у небески Јерусалим. Одбацивање уранополитизма уништиће и Цркву и лишиће нас могућности да успешно остваримо мисију.
Довољно је сетити се чињенице да је чак и римокатоличка мисија била успешно једино када су њихови мисионари проповедали не европску културу, већ Христово Јеванђеље.

http://pr-daniil.livejournal.com/2009/06/25/

Рубрика: Наслеђе оца Данила, Свештеномученик Данил Сисојев

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *