Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ

Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ
У четвртак, 25. децембра 2014. одржан је први састанак чланова новооснованог Мисионарског одељења СПЦ.

Састанком је председавао Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, мандатни епископ задужен за надзор над радом овог синдоског тела, насталог пре неколико месеци на предлог Високопреосвећеног митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија.

После молитве, отварајући радни део састанка, епископ Теодосије је нагласио значај покретања Мисионарског одељења, које би требало да ради по угледу на истоимене пројекте других помесних Цркава. Владика је указао да је поље мисије веома широко и да је на њему потребно покренути што више потенцијала, а да сви ми заправо треба да будемо сарадници благодати Духа Светог која призива оне који нису православни у Цркву и који сами често осећају где је пуноћа истине, што је више пута сам видео у свом пастирском раду. Заменик мандатног епископа задуженог за надзор рада Одељења, презвитер Оливер Суботић, уредник Православног мисионара, је потом у најкраћим цртама представио сваког од чланова Мисионарског одељења и истакао кључни мисионарски допринос који је сваки од њих до сада дао. У истом смислу су представљене и најуспешније мисионарске организационе целине које су постале придружене чланице Одељења.

После представљања чланова, сваки од њих је изнео своја виђења и предлоге који се тичу мисије наше помесне Цркве. Др Станоје Станковић, оснивач и председник Мисионарског центра „О. Данило Сисојев“ је указао на искуства сличних одељења Московске патријаршије и Атинске архиепископије, са чијим мисионарима има вишегодишњу сарадњу и са којима ће и Мисионарско одељење СПЦ успоставити контакт. Презвитер Иван Цветковић, оснивач интернет портала Поуке, је у кратким цртама дао предлог формирања православног интернет супер-портала који би био каталог српских интернет ресурса, у коме би свака парохијска црква и парохија СПЦ могла да има своју страницу, што би у неким аспектима био до сада невиђен технолошки подухват у православном свету. Архимандрит Гаврило (Вучковић) је укратко упознао присутне о свом личном приступу када је реч о интернет мисији, а информатичар Ненад Бадовинац, технички уредник мисионарског интернет пројекта манастира Лепавина, је навео технолошке новине у интернет мисионарском пројекту који о. Гаврило годинама неуморно предводи, наводећи да у овом тренутку развијају мисионарске апликације за мобилне уређаје које ће бити раме уз раме са сличним пројектима осталих помесних Цркава, а у неким аспектима ће их чак и превазилазити. У контексту е-мисије значајне сугестије дао је протопрезвитер Милић Драговић, старешина цркве Светог Апостола Марка у Ужицу, који је из сопственог искуствао дао јасне стратегије када је реч о радио емисијама и мисији у мас-медијима.
Врло корисна упутства и предлоге у погледу мисионарске делатности у парохијском домену дао је протојереј-ставрофор Вајо Јовић, старешина храма Александра Невског који води чувену Мисионарску школу при истом храму, и протојереј-ставрофор Душан Колунџић, који је на састанак Одељења дошао у својству спољног сарадника. Обојица су указала да је суштински циљ мисије продубити жив контакт са верницима и радити на побољшању мисионарске делатности у оквиру парохијских заједница, чему електронски вид мисије свакако треба да буде подршка. О. Вајо је особито истакао нека значајна искуства у оквиру своје парохијске заједнице која су потпуно примењива у пракси сваке парохијске цркве. Архимандрит Сава Јањић, у западном свету својевремено познат и као cyber-monk, с обзиром да је интернет за потребе мисије користио пре готово две деценије, је дао занимљиве идеје у погледу саме концепције мисионарског деловања Одељења и његових чланова, као и начина координације међу самим мисионарима, посебно указујући на потребу да се подржи креативност и труд коју показују у свом раду. Презвитер Владимир Марковић, секретар Верског добротворног старатељства АЕМ, је истакао потребу да се у рад Мисионарског одељења укључе и мисионари из унутрашњости Србије који су активни на пољу милосрдне делатности и с тим у вези је нагласио рад на терену са потребитим слојевима становништва као посебно важно поље које се не сме запоставити.

Од стране вероучитеља који су чланови Одељења чуле су се идеје о томе на који начин је потребно мисионарити међу младима. Координатор Одељења за дијалог у култури АЕМ, вероучитељ Стеван Јовановић, је указао на значај покретања јавног дискурса на културолошке теме као посредног вида хришћанске мисије усмереног пре свега према академском свету, док је вероучитељ хаџи Драган Поповић говорио на тему мисије међу најмлађим узрастима, наглашавајући значај дечијих хорова, међу којима је и хор „Свети Симеон Богопримац“ чији је он оснивач и вођа. Вероучитељица Татјана Грујић, као искусан правник са десетогодишњим искуством у раду правобранилачке службе, указала је на потребу и начине мисионарског учешћа интелектуалаца свих профила.
На крају је утврђена редовна динамика састајања чланова Одељења и постављени су основни стратешки и оперативни циљеви о чијој ће реализацији јавност бити благовремено обавештавана, а епископ Теодосије је заблагодарио Господу на части да управо он буде први епископ који ће бити задужен за надзор рада овог историјски важног пројекта који је окупио представнике различитих мисионарских структура којима наша Црква тренутно располаже.

Информативна служба СПЦ

Кључне речи:

Рубрика: Званични документи, Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.