Мисионарска свест светог Николаја Мирликијског Чудотворца

Мисионарска свест светог Николаја Мирликијског Чудотворца

Честитамо свима велики празник великог Светитеља наше Цркве – светог Николаја. У овом одломку из беседе свештеномученика Данила Сисојева можете сазнати какав је мисионар био сам свети Николај и какву је мисионарску свест имао. Свети Николај је радио оно што неки од православних данас мисле да раде „само секташи“, примењивао „секташке технике“, „понашао се као да је Јеховин сведок“. У ствари велики Светитељ није могао мирно да гледа како људи гину ван Цркве и цео живот свој ставио на служење Цркви, желео да што више људи приведе у Лађу Спасења. Верујемо да је то један од разлога зашто га је Господ толико прославио и прославља до данас.

 

* * * * *

„…У Житију светог Николаја описује се страшни догађај. Николај је дванаест година био пастир у тамници. У време Диоклецијанових прогона 304. године био је бачен у тамницу. Све које су бацали у тамницу Николај је учио хришћанству, у тамници је служио Божанску Литургију, бодрио мученике који су ишли у смрт за Христа. Молио се да и њега Господ удостоји мученичког краја, али му Господ није услишио молитву. Изишавши на слободу свети Николај је потврдио своје пастирство учећи хришћане вери и чувајући их од лажних учења. Многи мисле да добар пастир треба да буде само добар али не и строг. Међутим, добар пастир ако види да је овца кренула да једе отровну траву дужан је да узме прут и да је отера са тог места. Овца ће узнемирено блејати, говорити да су нарушена њена уставна права, али ће ипак, остати међу живима. Пастир је дужан не само да проповеда Јеванђеље, већ и да обуздава јереси.

Житије Николаја Чудотворца говори да је изишавши из затвора на слободу одмах наишао на Савелијеву јерес. Живео је у трећем веку свештеник Савелије који је учио да су Отац, Син и Свети Дух – једна и иста личност. Не три „Ја“, не три самосвести, већ један Бог, Који ставља три маске. Против овог лажног учења које противречи Јеванђељу устао је свети Николај и врло брзо га искоренио. Штавише, показао је своје пастирство јер је, као и Христос, отишао у туђе двориште.

Како се код нас често према људима из секти? Говоре да су то лоши људи, који разарају културу, одвајају људе од породице, државе – све ово је тачно! Они су заиста разрушитељи.

Међутим, шта треба да ради истински пастир? Он је дужан да приведе секташа у Православље. Како говори један наш савремени мисионар, отац Олег Стењајев: која је победа најбоља над сатанистима? Када сатаниста постане православни хришћанин!

Управо је тим путем пошао свети Николај Мирликијски. Отишао је у заједницу маркионита, јеретика који су одбацивали половину Библије, цео Стари Завет, беседио са два епископа-јеретика и, обративши их у Православље, присајединио Цркви и читаву њихову заједницу.

Пастирска ревност светог Николаја се показала и у односу на незнабошце. Он није сматрао да хришћане треба да се ограниче својом заједницом. Након прекида гоњења на хришћане он је окупио целу своју хришћанску заједницу и отишао на незнабожачки празник Артемиде. На том празнику је око идолишта незнабожачке богиње почео да пева хришћанске песме. Демони који су били у идолишту су истог тренутка побегли. Свети Николај је ушавши, разорио идолиште и на његовим рушевинама подигао хришћански храм у коме је касније и био сахрањен. Овај храм се и до данас сачувао, налази се у турској области Анталија…“

„Уроки святости“, Москва 2011. стр. 227-229

Кључне речи:

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.