Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 1. Исус Христос: Јеванђеље нашег спасења

Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 1. Исус Христос: Јеванђеље нашег спасења

„Исусе најслађи, апостола славо.

Исусе мој, мученика похвало.

Владико свесилни; Исусе спаси ме,

Исусе Спаситељу мој,

Исусе мој најдивнији,

Теби прибегавам, Спаситељу,

Исусе помилуј ме,

заступничким молитвама Мајке Tвoje,

свих светих Твојих и свих пророка,

Спаситељу мој Исусе,

насладо оних који се раја удостојише.

Исусе Човекољупче.“

(Молитвени канон Господу нашем Исусу Христу)

Јеванђелист Марко почиње свето Јеванђеље речима: Почетак јеванђеља Исуса Христа, Сина Божијег. Ко је Исус Христос и које је јеванђеље Његово? У беседама које следе покушаћемо да дамо скроман одговор на ово питање.

Јеванђеље је радосна и дивна вест да је Исус Христос, Син Божији, постао човек, да би човека учинио сином Божијим по благодати. Сам Христос нам је рекао да се оваплоћењем Његовим испунило пророштво пророка Исаије: Дух Господњи је на мени, јер ме Њиме помаза Отац. Послао ме је да сиромашнима вером донесем јеванђеље, тј. радосну вест, да излечим оне који су чистог срца, да ништима потврдим ослобођење њихово.

Читаво дело божанске икономије. које је Исус Христос савршио, благовољењем Оца и садејством Светога Духа, имало је и има за циљ да човека врати, пошто га ослободи од тираније ђавола и греха, у првосаздану лепоту Царства небескога.

* * * * *

Почетак Јеванђеља Исуса Христа, Сина Божијег. Јеванђее је реч о Исусу Христу. Један од светих отаца говори да је сам Господ Исус Христос радосна вест нашег спасења: „Он је Јеванђеље нашег спасења.“

Свети Златоусти не налази ништа што би се могло упоредити са јеванђељем Исуса Христа. „Шта може да се упореди са јеванђељем? Бог је сишао на земљу, човек се успео на небеса. Све се сјединило. Анђели са људима играју, а људи учествују у анђелском животу. Можеш да видиш ђавола посрамљеног, смрт уништену, рај отворен, живот вечни је на земљи засађен.“ И наставља свети: „Проповеди ловаца, ученика Христових, заиста могу да се назову јеванђељима. Не само да је то постојано и непољуљано добро које превазилази наше достојанство, већ нам је оно дато са сваком лакоћом. Нисмо се заморили, нисмо се ознојили… Једноставно нас је Бог заволео, а ми примамо оно што примамо.“

* * * * *

Основна порука јеванђеља Исуса Христа јесте да је Бог постао човек. Ову радосну вест донео је арханђел Гаврил Пресветој Богородици на дан Благовести, и ова вест представља проповед апостола. Апостол Павле пише Коринћанима: „Подсећам вас на јеванђеље које сам вам проповедао, и којим се спасавате, свакако, ако га чврсто држите како сам вас научио. Проповеђу мојом сам вам, дакле, предао оно што сам и примио, да Христос беше умро за грехе наше, да беше сахрањен, и да је, према Светом Писму, у трећи дан васкрсао.“

* * * * *

Када је једном приликом Исус запитао своје ученике: Шта говоре људи, ко сам ја? Они му одговорише како га неки називају Јованом Крститељем, док неки сматрају да је пророк Илија, или пророк Јеремија, или који други пророк. На друго питање Господа: А ви шта велите ко сам ја, апостол Петар одговори: Ти си Христос, Син Бога животa. Тада Христос апостола назва блаженим, јер истина коју је исповедио не беше просто људска истина, него божанско откровење које преко апостола учини Отац наш небески.

Ми који се крстимо у име Тројичног Бога, припадамо Христу и исповедамо да је Исус Христос Син Бога живога и Спаситељ људи. Ово нам пак открива сам Отац наш небески. Њему треба да приђемо и да узмолимо: „Господе, желимо Исуса да видимо.“ И Отац нам даје љубљенога Сина Свога, да га видимо, и да га додирнемо, и да га окусимо на вечери живота, на светој евхаристији. И када окусимо Свето Тело и Крв Христову, тада видимо да је Господ благ и човекољубив и да се даје свакоме од нас да бисмо имали живот. Јер Он је зато и постао човек, Он – човекољубац Христос.

* * * * *

У низу беседа који данас започињемо, покушаћемо да одмуцамо неколико речи о Исусу Христу, Сину Бога живога. Почетна тачка од које ћемо сваки пут кретати биће празници Господњи, дакле празници које је наша света Црква одредила ради прослављања различитих догађаја из живота Господа нашег, од Његовог зачећа од Дјеве, до силаска Духа Утешитеља на апостоле.

Покушајмо да са Господом напредујемо мишљу очишћеном од свакодневног живота и срцем које пламти љубављу према Њему.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *