Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – Предговор  

Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) –  Предговор  

Ja сам Алфа и Омега.

Први и Посљедњи,

Почетак и Свршетак.

(Отк 22,13)

Господ наш Исус Христос је суштинска истина, свеопшта истина о Богу и о човеку: Ја сам пут и истина и живот (Јн 14,6). Оваплоћење Сина и Логоса Божијег јесте пут обожења, у коме је возглављено спасење. Карактеристичан је израз Атанасија Великог: „Он се очовечио (Он је постао човек) да бисмо се ми обожили…[1]“ Христос је дошао људима да живот имају и да гa имају у изобиљу (Јн 10.10).

Христос је порицање човекове трагедије, Он је Емануил, с нама Бог, Спаситељ читавог света. Непрестано живљење у Христу, живим – не више ја, него живи у мени Христос (Гал 2,20), јесте средиште и мерило православне духовности, како је и сачувано у многовековном светоотачком и подвижничком предању.

Христоцентрични текстови који следе, прво су се као омилије зачули са баварског радија у емисији за Грке настањене у Немачкој. који се сабирају на литургијама у нашој Православној Цркви. Њихов циљ је да у свему узрастемо у Онога који је глава – Христос (Еф4.15). Ове су беседе исписане крвљу из срца једног ученог светогорског јеромонаха, који је много заволео Господа и Владику живота нашега и браћу Његову. Божанском љубављу окрилаћен пригрлио је својим љубавним бићем многе православне хришћане који пате у земљи туђој, и на срца њихова привио балсам и облоге утехе Духа Светога. Збирка његових беседа са радија и њихово објављивање у штампаном облику даје прилику и другим члановима Тела Христовог да окусе један од најбољих плодова благословеног црквеног служења оца Григорија.

Молимо се за отварање очију ума и срца нашег да бисмо могли да разумемо реч његову и да се у нама разгори божанска љубав духовног живота у Христу, те да нас све оснажи блаженство (изречено од) светог Јована Синаита: „Блажен је онај који је жедан Бога. који ватреном љубављу према Њему пламти.“[2]

+Августин Немачки


НАПОМЕНЕ:

  1. PG Migne 25, 192
  2. Лествица, Слово 30:5

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *