ЧАС 1 – О ВЕРИ И ЗНАЊУ

1.ШТА ЈЕ ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС?

Православни катихизис (вероучење) представља поуку о православној хришћанској вери која се предаје сваком Хришћанину ради благоугађања Богу и спасења душе.

2. ШТА ОЗНАЧАВА РЕЧ „КАТИХИЗИС“?

Реч „катихизис“ преведена са грчког језика значи оглашење, усмено поучавање, а сходно употреби још од апостолског доба, овом се речју означава основно учење о православној хришћанској вери које је неопходно сваком Хришћанину (Лк. 1,4; Дап. 18, 25).

3. ШТА ЈЕ НЕОПХОДНО ЗА БЛАГОУГАЂАЊЕ БОГУ И СПАСЕЊЕ ДУШЕ?

За благоугађање Богу и за спасење душе потребни су, најпре, познање истинског Бога и права вера у Њега, а као друго – живот по вери и добра дела.

4. ЗАШТО ЈЕ НА ПОЧЕТКУ НЕОПХОДНА ВЕРА?

Вера је неопходна зато што, како сведочи реч Божија, без вере није могуће угодити Богу (Јевр. 11,6).

5. ЗАШТО ЈЕ ОСИМ ВЕРЕ НЕОПХОДАН И ЖИВОТ ПО ВЕРИ И ДОБРА ДЕЛА?

Веру нераздвојно треба да прате живот по вери и добра дела, јер, како сведочи реч Божија, вера без дела мртва је (Јаковљ. 2, 20).

6. ШТА НАЗИВАМО ВЕРОМ?

Према објашњењу Светог Апостола Павла, вера је основ свега чему се нацамо, потврда ствари невидљивих (Јевр. 11, 1).

7. У ЧЕМУ ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ВЕРЕ И ЗНАЊА?

Разлика између знања и вере је у томе што знање за предмет има видљиво и схватљиво, а вера – невидљиво и чак несхватљиво. Знање се заснива на искуству или истраживању предмета, а вера на поверењу у сведочанство Истине. Знање припада уму, мада може да делује и на срце; вера припада превасходно срцу, иако отпочиње у мислима.

8. ЗАШТО СУ У УЧЕЊУ ПОБОЖНОСТИ НЕОПХОДНИ НЕ САМО ЗНАЊЕ, ВЕЋ И ВЕРА?

У учењу побожности захтева се не само знање него и вера, јер је главни предмет овога учења Невидљиви и Несхватљиви Бог и Премудрост Божија у тајни скривена. Стога многи делови овога учења не могу да буду обухваћени разумним познањем, него могу да буду примљени само вером. „Вера“ – каже Свети Кирил Јерусалимски – „представља око које озарује сваку савест; она човеку предаје знање. Јер, каже Пророк, ако не верујете нећете разумети (Иса. 7,9)“ (Пета катихеза за оглашене).

9. КАКО СЕ ЈОШ МОЖЕ РАЗЈАСНИТИ НЕОПХОДНОСТ ВЕРЕ?

Свети Кирил објашњава неопходност вере још и на следећи начин: „Не сматра се вера за велико само међу нама који носимо Име Христово, него се вером савршава и све оно што се савршава у свету, чак и од стране људи који су Цркви туђи. На вери се темељи земљорадња: јер онај ко не верује да ће убрати плодове који ће израсти, неће хтети да се помучи. Вером се руководе морепловци – поверивши своју судбину малом комаду дрвета и претпоставивши непостојано кретање таласа тврђем елементу, земљи – они се препуштају неизвесним надама имајући уз себе само веру, у коју се уздају више но у било какву котву (Пета катихеза за оглашене).

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ НЕОПХОДНО ЗА БЛАГОУГАЂАЊЕ БОГУ И СПАСЕЊЕ ДУШЕ?

2. ЗАШТО ЈЕ НА ПОЧЕТКУ НЕОПХОДНА ВЕРА?

3. ЗАШТО ЈЕ ОСИМ ВЕРЕ НЕОПХОДАН И ЖИВОТ ПО ВЕРИ И ДОБРА ДЕЛА?

4. ШТА МИ НАЗИВАМО ВЕРОМ?

5. У ЧЕМУ ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ВЕРЕ И ЗНАЊА?

6. ЗАШТО СУ У УЧЕЊУ ПОБОЖНОСТИ НЕОПХОДНИ НЕ САМО ЗНАЊЕ, ВЕЋ И ВЕРА?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Коментари (2)

Повратни Линк | RSS Feed Коментари

  1. Nebojša каже:

    gde se drže časova

    • urednik каже:

      драги брате, подела књиге и ова мала „онлајн“ школа је тако замишљена да људи сами уче и продубљују своја знања, у зависсности од сопствених животних околности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *