„За Апостолом Томом по Путу свиле“ – мисионарско путовање оца Данила Сисојева и његове групе мисионара у Киргизију – I део

„За Апостолом Томом по Путу свиле“ – мисионарско путовање оца Данила Сисојева и његове групе мисионара у Киргизију – I део

18.  јула са мисионарског (противсекташког) путовања по Киргизији вратио се отац Данил Сисојев са својом екипом уличних мисионара, о којима смо већ писали. Заједно са њима у Киргизији је боравио и наш дописник, Екатерина Степанова. Подробни опис путовања читајте у наставку, у тексту  „Стопама Апостола Томе: мисионари у Киргизији“, а сада Вам предлажемо да погледате фоторепортажу.

* * * * *

По предању крајем првог века Свети Апостол Тома је ишао по великом путу свиле из Палестине у Индију, који је пролазио и по територији данашње Киргизије. У Бишкеку се до данас једна улица зове Жибек-Жолу – што у преводу са киргизијског језика значи – пут свиле. Сада се у тој улици гради катедрални васкресењски храм – један од два православна храма за целу милионску престоницу.

Заједно са оцем Данилом у Бишкек је дошло 6 мисионара из Москве, који су завршили курс „Уличних мисионара“ при храму Светог Апостола Томе на Кантемировској.

Пут је био са благословом митрополита Владимира, управљајућег архијереја ташкентске и средњеазијске епархије, али са једним условом – епископ је молио оца Данила да не ступа у расправе са муслиманима. Зато су мисионари све своје напоре усмерили на дијалог са секташима, којих у Средњој Азији има веома много.

Данас је у Киргизији регистровано 2400 религиозних организација од којих су 43 православни храмови, 800 џамија а све остало су – секте.

Првих неколико дана мисионари су провели у Бишкеку а затим су се поделили по групама и путовали по регионима: Ош, Џалал Абад, Каракол и Чопон Ата.

За десет дана пута мисионари су боравили на више од 30 сабрања протестаната разних струја, проповедали на обласном конгресу Јеховиних сведока, провели у епархијалној конференцијској сали две тросатне лекције о Богу и о Цркви, дискутовали са бахајама и представницима цркве Исуса Христа под покровитељством „помазаника и апостола“ Василија Кузина (веома раширена секта у Средњој Азији – око 30 хиљада следбеника), а такође и сусретали са људима који су већ напустили секте.

Отац Данил Сисојев и његови мисионари на улици Жибек Жолу – што у преводу са киргизијског значи – пут свиле.

На територији васкресењског храма. Отац Данил разговара са члановима локалне православне омладинске организације „Грани“.

Отац Данил показује и објашњава киргизијском духовништву „Основе мисионарске концепције РПЦ“

Улични мисионари бавили су се својим омиљеним послом – изашли су на улице Бишкека да би делили позив на лекције оца Данила Сисојева. Улице са ископаним јарковима су нам биле некако необичне.

У центру Бишкека.

Улаз на пијацу Бишкека.

Најлакше је било делити позиве на најмногољуднијем месту – на пијаци.

На лекцију оца Данила дошло је око 250 људи.

Православним Киргизима отац Данил Сисојев говори о Богу и Цркви

Православни катихизис Светог Митрополита Филарета, одштампан за новац мисионара у новинском формату, након што су мисионари открили да је неопходан за изучавање Православља. Литературе у Киргизији практично нема. Ти материјали треба да помогну локалном свештенству у просвећивању верних.

Пут је био анти-секташки и зато су мисионари комуницирали не само са истовернима. Мисионари су дошли на локални конгрес Јеховиних сведока у Бишкеку. На конгресу је било око 2000 рускоговорећих становника Киргизије.

Иступају старешине Јеховиних сведока.

Отац Данил је у раси дошао на конгрес и објашњава учесницима у чему су заблуде Сведока.

Учесници одлазе након конгреса. Жене у киргизијским националним ношњама.

Мисионари су разговарали са људима који су излазили са конгреса. Узајамно разумевање је отежано јер ког саговорник постоје различити преводи Библије: код православних је синодални, а код секташа – свој, такозвани, превод новог света.

Сваки дан су били сусрети по домовима: мисионари су долазили до секташа или су секташи долазили до мисионара.

Првих некололико дана мисионари су провели у Бишкеку, затим су се поделили на групе и отишли по регионима. Свештеници са картом одређују даљу маршуту.

Чак и у путу мисионари су проповедали.

Град Ош, џамија.

Свештеник Виктор Реимган, мисионари и Киргиз.

Речица у граду Ош, локални „Јордан“, где одлазе локални православни на Крштење.

Мисионари посећују протестантске заједнице.

Православни и лутерани пореде своје Символе Вере.

Расправа са лутераном, већ три сата траје.

Мирно поразговарали са тумачима Курана.

Киргизи на коњима.

Колибе у планинама. На 3000 метара надморске висине.

У колиби.

У то време друга група је проповедала на језеру Исик – Кул.

http://mission-center.com/index.php?option=com_content&view=article&id=133:2009-11-09-20-03-35&catid=34:2009-11-04-14-33-44&Itemid=61

Рубрика: Из искуства мисионара, Православље у..., Савремена мисија Цркве, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *