Васкршња посета школи Свети Атанасије у Тембиси

Васкршња посета школи Свети Атанасије у Тембиси

Српска Црквено-школска општина Свети Сава прикупила Васкршње поклоне

Јужна Африка – Јоханесбург (предграђе Тембиса) – 12. април 2010. године

У понедељак 12. априла 2010. године, (на Побусани понедељак), Срби Јужне Африке, парохијани Црквено-школске општине Свети Сава у Јоханесбургу су на челу са својим духовним вођом архимандритом Пантелејмоном, још једном показали да су народ богољубив, братољубив, срдачан, великодушан, искрен, саосећајан и спреман на свако добро дело и љубав према ближњима било које да су националне припадности или боје коже.

Највише добротом и несебичним трудом нашег парохијанина Добривоја Станисављевића и уз помоћ осталих парохијана, наша Црквено-школска општина у Јоханесбургу је прикупила преко 200 Васкршњих поклона за сиромашне ђаке у Тембиси. Сви поклони су били лепо упаковани и на њима је видљиво назначено за који пол и узраст школске деце је поклон намењен. Школа свети Атанасије у Тембиси броји преко 200 ђака, наставника и чланова школског одбора. О школи се духовно брине локални православни свештеник отац Јоханес (Ракумако) коме помаже Мисионарски Одбор наше православне митрополије, чији члан је и отац Пантелејмон.

У школском дворишту оца Пантелејмона и његове помоћнике Наташу и Пола, су са љубављу и песмом дочекали сви ђаци, наставници и отац Јоханес. Сам прилаз школи, школско двориште и поглед на учионице остављају мучан утисак и сведоче о тешким условима за живот и рад који владају у сиромашном насељу Тембиса. Утолико је радост деце и искрено пријатељство и захвалност ових људи значајнија и већа, а нас који живимо у далеко бољим животним условима опомиње да је најважније од свега да будемо људи, како нас је целог живота учио наш блаженоупокојени Патријарх Павле.

Власница школе гђа. Анастасија (Берта) Моцване је крштена прошле године са још четрдесеторо ђака и родитеља. Сваке недеље се служе богослужења у импровизованој капели (учионици), а отац Јоханес је, са благословом митрополита Серафима, преузео од оца Пантелејмона да сваки дан свим ђацима предаје часове православне веронауке. Ове године се планирају још чешће посете чланова Мисионарског Одбора школи у Тембиси и осталим местима где се држе часови веронауке и где православни свештеници служе службе Божије.

Намера је да се оствари континуитет у богослужењима и организовањима разних предавања и семинара са циљем да се новокрштени учврсте у православној вери, заинтересовани светом вером да се припреме за крштење, а они најревноснији да се укључе у ширење Православне мисије у Јужној Африци и околним афричким државама.

Посета школи је започела дечијом песмом, а затим су се отац Јоханес и отац Пантелејмон заједно са свима помолили Господу за напредак школе св. Атанасије и здравље и спасење наставника и ђака.

Отац Јоханес је заједно са сестром Анастасијом, у име свих присутних, изразио најдубљу захвалност оцу Пантелејмону и српском народу што мисле на ову хришћанску школу и ђаке који похађају наставу. Архимандрит Пантелејмон се захвалио свима који својим трудом и радом у тешким условима доприносе постојању школе и поручио да су Васкршњи поклони само мали допринос у том правцу и да се деца обрадују и осете радост Васкршења Христовог.

Обративши се наставницима, отац Пантелејмон је све замолио да на првом месту схвате посету као знак братске хришћанске љубави и да њихов труд није непримећен већ да се сви дивимо пожртвованости оних који раде у школи и да наша Црквено-школска општина жели да допринесе и помогне по својим могућностима племениту мисију образовања деце у сиромашном предграђу Јоханесбурга. Отац Пантелејмон је такође поучио присутне да православни свештеник не треба да буде синоним за донације и поклоне већ да се у школи прихвати као духовни родитељ и учитељ православне вере. Када се добро образовање споји са хришћанским живљењем, тада нећемо морати да бринемо за будућност те деце ни за будућност нашег друштва које је данас у кризи.

После завршене свечаности и предаје Васкршњих поклона ђацима, неколико наставника који воде школу, су одржали заједнички састанак са свештеницима Јоханесом и Пантелејмоном. Разговарало се о унапређивању сарадње. Отац Пантелејмон је предложио да се једном или два пута месечно оцу Јоханесу придружи још неколико свештеника који ће посећивати школу и учити ђаке и наставнике православној вери. Такође је понудио да се у српској парохији у јуну месецу организује један семинар, а пре тога и једнодневна екскурзија за ђаке који би посетили српски православни храм св. апостола Томе у Јоханесбургу и поиграли се на пространом црквеном имању.

Отац Пантелејмон би гостима објаснио унутрашњост храма и ту би био одржан час веронауке у оквиру кога би ђаци и наставници могли на лицу места да питају о свему што их интересује у вези православног храма и православне вере. Наши парохијани би припремили послужење за драге госте и организовали превоз. Предлози архимандрита Пантелејмона су прихваћени једнодушно са радошћу и захвалношћу. По повратку кући представници српске парохије у Јоханесбургу су осећали благослов Божији и духовну радост, по јеванђелским речима:”Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте”(Матеј 25, 40) и када дајете, онда заиста много више добијате.

Чланови Црквеног Одбора у Јоханесбургу

Рубрика: Православље у..., Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *