UVOD

Pravoslavni Katihizis Svetog Filareta Moskovskog

„Opširni hrišćanski katihizis Pravoslavne Vaseljenske Istočne Crkve“ je trenutno glavna veroučiteljna knjiga Ruske Pravoslavne Crkve. Ovaj Katihizis je potvrđen nizom odluka Svetog Sinoda i zato se njegov autoritet ne može porediti ni sa jednom drugom veroučiteljnom knjigom.

Predloženo izdanje je predviđeno za individualno i grupno izučavanje apostolske vere, koje se nepovređeno čuva u našoj Pravoslavnoj Crkvi.

Srpsko izdanje Katihizisa je objavljeno pod nazivom „Osnove Pravoslavne Vere“, u izdanju Svetigore, 2000. godine. Katihizis je preveo Mladen Stanković. Biblijski citati Novog Zaveta su iz Izdanja Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, izdanje 1997. godine, a iz Starog Zaveta su u prevodu Đure Daničića.

Podela na 50 časova pretpostavlja da sadržaj Katihizisa bude usvojen za godinu dana.

 Kako se koristiti ovim izdanjem?

Prvo se može pročitati osnovni tekst u formi pitanje – odgovor. U nizu mesta sastavljači su dodali i niz komentara koji omogućavaju da se bolje pronikne u sadržaj teksta.

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *