Рану ближњега помазуј једино речима љубави и смирења – Свети Игњатије Брјанчанинов

Рану ближњега помазуј једино речима љубави и смирења – Свети Игњатије Брјанчанинов

Предлажемо вашој пажњи драгоцене речи великог учитеља Цркве, светог Игњатија Брјанчанинова. Он показује тон, однос и начин који човек, који жели да свом ближњем говори о Христу, треба непрестано да има на уму. У разговору душа осећа душу. Ако имамо љубави и смирења пред ближњим као пред иконом Христовом, онда нећемо увредити ближњег чак ако му кажемо и нешто што му није пријатно да чује. Оно што данас многи заборављају јесте да је циљ нашег разговора да ближњи открије и срцем прихвати Христа, једини Смисао у свима световима (свети Јустин Ћелијски) а не да га засенимо својим знањем или прибијемо уза зид својим „необоривим“ аргументима. Поука светог Игњатија треба увек да нам стоји пред очима када улазимо у разговор са људима који не знају за Христа.

* * * * *

„Спорење, то је најслабије оружје против јеретика – оружје које је више штетно него корисно. Оно бива такво сходно особинама душевног недуга – јереси; Горда јерес не трпи разобличење, не трпи да буде побеђена. Због разобличења она се разгневљује, а пораз је доводи до лудила.

To су доказали безбројни опити. Јерес се побеђује кротким саветовањем; или још боље – ћутљивим поздравом, смирењем, љубављу, трпљењем и дуготрпљењем, приљежном молитвом испуњеном саосећањем према ближњем и милосрђем према њему. Човек не може да победи јерес, пошто је она демонски изум и подухват. Њу може да победи само Бог, призван на борбу против ње и победу над њом човековим смирењем пред Богом и љубављу тога човека према ближњем.

Ономе ко жели да се успешно супротстави јереси треба да буду потпуно стране сујета и непријатељство према ближњем, како их не би изразио подсмехом, или грубом речју, или пак неком сјајном беседом која може да остави утисак на горду душу јеретика и узбурка страсти у њој. Рану ближњега као исцељујућим јелејем помазуј једино речима љубави и смирења, како би милосрдни Господ погледао на твоју љубав и твоје смирење, како би се они показали срцу твога ближњег и како би ти се даровао велики дар Божији – спасење твога ближњег. Гордост, дрскост, тврдоглавост и занос јеретика имају само привид енергије, но у суштини су слабост, која захтева разборито саосећање. Та слабост само јача и постаје грубља када против ње делују не разборитом ревношћу, која се изражава жестоким разобличењима“.

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/EnciklopedijaSpasenja/Enciklopedija11.htm#03

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.