„Otac Danil Sisojev je otišao od nas Bogu…“ – Protojerej Dionisije Pozdnjejev, misionar iz Hongkonga

„Otac Danil Sisojev je otišao od nas Bogu…“ – Protojerej Dionisije Pozdnjejev, misionar iz Hongkonga

Otac Danil je otišao od nas Bogu – kao Ispovednik, kao Svedok o Hristu, Njegovom carstvu, njegovoj ljubavi. Nama ostaje večno sećanje na njega u ovom svetu.
Mnogi se sećaju oca Danila kao talentovanog propovednika, koji javlja Hrista i u vreme i u nevreme – sa crkvenog amvona, sa univerzitetske katedre, na raskršćima gradova i sela, književnom rečju. Mnogi će se nadahnjivati njegovim oštrim umom, jasnom rečju i dubinom misli.
Meni je on i lični drug, sa čijim odlaskom osećaš tugu gubitka, koji se ne može ničim nadoknaditi. Zajedno smo krenuli u moskovsku seminariju 1991 godine – on nije imao još ni 18 godina, ja sam bio malo stariji, ali smo već na prvim ispitima shvatili da postoji jedan duh koji nas objedinjuje – i sačuvali smo prijateljstvo u svim godinama kasnije, i u Alma mater, i u godinama služenja u Moskvi, i kasnije – kada sa otišao u Hongkong. Tako da smo se znali više od 18 godina. Za to vreme on je bio kum na mom venčanju, ja sam venčao njega i Juliju, a moja matuška je bila kuma njegovoj najstarijoj kćeri.
Retko smo narušavali pravilo da se okupljamo na njegov imendan, na praznik proroka Danila u Moskvi – i čak iz Hongkonga, uvek sam se trudio da dođem na taj dan u Moskvu, da bi sa njim podelio radost praznika. Zajedno smo služili – i u hramu Svetog kneza Vladimira u Moskvi, i kanije, u hramu Apostola Tome, gde je služio poslednjih godina.
Sećam se našeg putovanja u Irkutsk sa pravoslavnim Kinezima – na poklonjenje moštima Svetog Inokentija Irkutskog i na Bajkal. Želeo bi sada, radi sećanja da kažem da je o.Danil u sebi sadržao mnoge crte, koje retko možeš susresti među našim savremenicima, pa čak i među duhovništvom.
On je imao poseban dar – ljubavi prema Bogu, koji mu je davao neustrašivost. Ni spoljašnja vlast, ni sila, tim više, ni novac i društveno mnenje nisu mogli da ga pokolebaju njegovu odlučnost da istrajavanju u pravdi Božijoj do kraja – i čak, kako sada svi znamo, po cenu života i smrti. U Samom Hristu njega je više od svega plenila Istina – ne samo intelektualna, naravno, već i Istina Ljubavi kao životnog principia.
Kada smo služžili zajedno, primećivao sam u njemu, retko za sveštenika, osećanje – straha. Straha i strahopoštovanja pred Svetinjom – od dubokog osećanje te Svetinje. Kao ispovednik, on je bio pažljiv i promišljeni sveštenik, koji je spojio kako principijalnost u prilazu grehu, tako i milost u lečenju, koje je predao čoveku koji se kajao.
Zaista neće biti greška ako kažemo, da je centar njegovog duhovnog života bilo služenje Božije Liturgije. I jooš bi rekao da je on slušao muziku nebeskih sfera – nekoliko puta smo govorili o tome, u njegovoj dupi postojala je ljubav prema Savršenoj Lepoti Božijoj – i nita nije moglo da uguši stremljenje prema toj Lepoti, koja se u punoti, kako je on znao, daje tek u Nebeskom Carstvu – a bledi odsjaji te lepote, koji su maksimalno projavljeni u Crkvi Hristovoj, bili su za njega znaci koji ukazuju na put u Carstvo nebesko, kuda je stremio sam i kuda je tako dosledno pozivao sve nas: duhovna čeda, ukućane, drugove, pa čak i one koji su ga smatrali neprijateljem.

Večna ti pamjat, oče Danil!

http://www.pravmir.ru/protoierej-dionisij-pozdnyaev-u-otca-daniila-osobyj-dar-lyubvi-k-bogu-davavshej-emu-besstrashie/

Rubrika: Žitije, Sveštenomučenik Danil Sisojev

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *