„Осми Васељенски Сабор“ – шта да мислимо? – Свештеник Георгије Максимов

„Осми Васељенски Сабор“ – шта да мислимо? – Свештеник Георгије Максимов

Већ неколико људи ми је поставило питање о мом ставу према идејама да „сада долази осми васељенски сабор који ће бити антихристов и јеретички, да се треба веома бојати и громко викати да ускоро неће бити могућ одлазак у храмове“. Све ово се повезује са Свеправославним сабором који је одређен за месец јун. Тобож у питању је „тај исти који су предсказали старцу“. По том питању бих рекао следеће.

 1. Васељенски Сабор по дефиницији не може да буде ни јеретички, тим пре, антихристов. Ако је неки сабор јеретички, то аутоматски означава да он за нас НИЈЕ Васељенски. Ако ми називамо неки сабор Васељенским, то значи да он за нас НИЈЕ јеретички. Зато фразе типа „Осми Васељенски Сабор ће бити јеретички“ показују или неограничено незнање или свесно ругање над појмом „Васељенски Сабор“.
 2. Свеправославни сабор који је у плану да се одржи ове године не претендује на звање Васељенског Сабора. Сами организатори га не називају тако. Чудно је да управо противници тог сабора неоправдано повишавају његов статус, упорно га називајући Васељенским.
 3. Узгред речено, у питању није први званични сусрет представника свих Православних Цркава. Можемо се присетити Свеправославног саветовања 1948. године, Свеправославних сабора 1998. и 2005. године. Зашто они нису постали „тај исти Осми Васељенски“, а Свеправославни сабор 2016. године ће неизоставно бити тај?
 4. Поводом цитата који се на ову тему шире. Јединствени цитат који тачно излаже и потврђује сву ову хистерију – јесте онај који се приписује Преподобном Кукши Одеском: „Ускоро ће се одржати екуменистички Сабор под називом „свети“. Међутим, то ће бити онај „осми сабор који ће бити збориште безбожних“. На њему ће се све вере сјединити у једну. Затим ће се укинути сви постови, монаштво ће бити потпуно уништено, епископи ће бити ожењени. Нови календар ће бити уведен у целокупну Саборну Цркву. Будите пажљиви. Трудите се да посећујете Божије храмове док су још наши. Ускоро тамо неће моћи да се одлази, све ће се променити. Једино ће изабрани видети ово. Људе ће приморавати да иду у цркву, али ми не треба да идемо тамо ни у ком случају.“ Проверавајући линкове који се предлажу на итнернету, нигде нисам могао да откријем где се указује на извор овог цитата. Заправо овде имамо посао са фалсификатом. Већ није тако ретко да се последњих година фабрикују измишљени цитати који се лажно приписују Светитељима. Често их стварају у расколничким круговима. И из овог лажног цитата мирише на те исте кругове. Овај текст, поред тога што је богословски неписмен (на пример, његов аутор истовремено признаје да је Црква и Саборна и говори да се у њене храмове неће смети одлазити), још представља Преподобног Кукшу као лажног пророка, пошто му приписују пророштво: „Ускоро ће се одржати… тај осми сабор… Ускоро у храмове неће моћи да се одлази“. Међутим, Преподобни Кукша се упокојио пре више од педесет година. А очекивање преко педесет година – никако није „ускоро“.
 5. У овим зборницима цитата су постављене директно супротстављене изјаве. На пример, у цитату Преподобног Нектарија Оптинског говори се да „Васељенског Сабора више неће бити“. Међутим, код цитата из Мотовилова који тобож наводи речи Преподобног Серафима Саровског, као и у цитату из текста који се приписује Преподобном Нилу Мироточивом, говори се да ће Осмог Васељенског Сабора бити, и то се преноси као позитиван догађај, као истински сабор. Ево првог цитата, из Мотовилова: „Пре појаве Антихриста треба да се одржи Осми Васељенски Сабор под Једном Главом Животодавца Христа и једним Покровом Божије Мајке… са остављањем патријарху његове царске власти… такође ради уједињења и сједињења свих светих Христових Цркава под Јединствену Главу Христа Животодавца против антихристивог правца који ће се назирати… и ради коначног проклињања целокупног масонства и свих сличних партија“. Мотовилов то преноси као истински сабор, позитивну појаву. Исто то и у „Посмртним саветима“: „Затим ће се сабрати осми сабор да би се размотрио спор и учинило добро добрим и зло злим… биће одлучени, одвојени добри од злих, то јест, правоверни од јеретика и на неко кратко време људи ће мировати“. То јест, људи наводе цитате који директно противрече међусобно: један говори да осмог сабора у принципу неће бити, други да ће бити, али да ће бити јеретички, још два цитата – да ће осми сабор бити побожан.
 6. У предању Грчких Цркава још од времена Византије распрострањено је мишљење о томе да је Васељенских Сабора било осам, за последњи сматрају сабор 879. године при Светом Фотију Константинопољском. Осмим Васељенским Сабором су га називали, на пример, Свети Николај Кавасила (PG 149, col. 679), Свети Симеон Солунски (PG 155, col. 97), касније Свети Доситеј Jерусалимски (у свом томосу из 1705. године) и други. То јест, по мишљењу целог низа Светих, Осми Васељенски Сабор не само да је могућ, он је ВЕЋ одржан.
 7. У зборницима који се шире на интернету, типа „ПРОРОШТВА СВЕТИХ О ОСМОМ ВАСЕЉЕНСКОМ САБОРУ“ цитатима који су потписани именима Светих, неизоставно се додају и цитати црквених делатника који никада нису били прослављени (архиепископ Теофан Полтавски), а неки су и данас живи (јеромонах Рафаило Берестов). Тако поступају у случајевима када цитате истинских Светитеља не могу да нађу. Што већ само по себи сведочи да пред нама није учење Цркве у које су веровали „сви, свуда и увек“.

На крају, имамо неку бесмислену салату од цитата 1) лажних, 2) од некаконизованих људи, 3) међусобно противречних. Све то је зачињено потпуно апсурдним идејама (типа Васељенски Сабор може да буде јеретички). А све ради тога да се подигне паника међу православним хришћанима и да се подстакну на расколе. Како су говорили оци Двократног Сабора: „Пошто је нечастиви био посијао сјемена јеретичкога кукоља, пак видећи да се исти мачем Духа са кореном чупа, пошао је сада другим путем, путем пријеваре и настоји да безумљем расколника располови Тијело Христово“ (из 13. правила Двократног сабора).

На примеру хистерије о „Осмом сабору“ ми одлично видимо како управо ђаво то ради. Желим свим православним хришћанима да чувају трезвеност и не наседају на демонске провокације.

http://orthonews.ru/church/vselenskaya-tserkov/item/76-7-punktov-pro-vosmoj-vselenskij-sobor

Кључне речи:

Рубрика: Мисионарска литература

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Коментари (9)

Повратни Линк | RSS Feed Коментари

 1. Истина каже:

  Можете ви писати шта хоћете али речи су једно а дела друго.А по делима наших свештеника и владика може се закључити да је екуменизам у СПЦ.узео великог маха .Како ће се то завршити тек ћемо да видимо али на добро не слути .Ја вас ево питам како може да се оправда одлазак наших владика и отаца на поклон код Папе где му руке љубе?Како оправдати заједничке молитве патријарха са католицима у Сарајеву и његов говор где истиче да треба да се ради на уједињењу православља и католичанства .Објасните молим вас !

  • Православни Мисионарски Центар "о. Данил Сисојев" каже:

   Драга сестро, ако пажљиво прочитате текст на који сте оставили коментар, видећете пре свега да он говори о лажном страху који се узалуд шири и повећава од стране људи који имају расколничко расположење духа. Ето, пре само пар месеци говорили су о одступничком Сабору, тзв „осмом васељенском“, али као што видимо ништа од тога, јер неколико Помесних Цркава уопште није присутно. Шта мислите, да ли ће се псеудоборци за веру (међу њима и неки архимандрити) извинити својим читаоцима због својих лажи и незнања? Наравно да неће. И поред тога што текст говори о самој немогућности да се нешто што може да не одговара истинама Православља може назвати васељенским, „ревнитељи“ упорно настављају да шире своје неистине. Духовни живот је много тежак, тешко је радити на својим страстима, непрестано видети колико смо слаби и немоћни. Много је привлачније и лакше да глумимо борце за веру, да се у својим умовима поредимо са исповедницима и мученицима за веру.

   Ви очигледно мешате неке ствари. Канонски преступи људи који се налазе у клиру не представљају јерес, и никако нису повод да се прекида општење са Црквом чији су они епископи или свештеници, што расколници управо и раде, покушавајући да свој раскол и гордост сакрију иза позивања на каноне (15 правило Двократног Сабора које се толико помиње).

   Знате, Господ је Тај Који чува Цркву, чува је ево већ више од 2000 година и сачуваће је и до краја. Прочитајте историју Цркве, видећете да је било и тежих ситуација него данас. На нама је да сачувамо верност Христу, а Он ће учинити све остало јер Му је предана свака власт и на небу и на земљи, Он је Сведржитељ.

 2. Džoni каже:

  Ovaj tzv. „sabor“ jeste jereticki,vučji i masonski,koji već polako dovodi do raskola.sto se mene tiče ja vise nemam nista sa beogradskom patrijaršijom.neka oni slede papu,ja ću Hrista.

  • Православни Мисионарски Центар "о. Данил Сисојев" каже:

   Дакле, ви немате више ништа са београдском патријаршијом – на жалост, то је ваша погрешна одлука и пут у очигледну духовну смрт – раскол. Узгред речено, на овом сабору који се чак ни од стране самих организатора не назива ‘Осмим васељенским’, представници наше Помесне Цркве нису потписали спорна документа. Којом онда фантастичном умном математиком то онда чини да је наша Црква одступила од Христа? Самим стајањем и присуством на сабору православних архијереја. Али, ви претпостављам живите у селу или граду у коме има много неверујућих, прељубника, блудника, људи који се дрогирају, пију, гледају порнографију и укратко чине смртне грехе. Дакле, сам ваш живот међу њима вас чини одступником од Христа? У ваздуху се шири вирус ‘издаје, апостасије…’ па сте га онда и ви удахнули и себе одвојили од Христа.

   У расколничкој логици заиста има јако пуно логичких недоследности и проблема, ово је само један од њих.

 3. Džoni каже:

  Ja mislim da Pravoslavni misionarski centar“o Danil Sisojev“,ovim svojim odgovorom unosi pometnju.nemojte misliti da mi ne znamo kanone,Svete Oce Crkve,Sveto Pismo!ovaj tzv.sabor je ozakonio jeres ekumenizma,pre par nedelja priznato prvenstvo papi,svi predstavnici Crkava,učestvovali sem Bugarske Pravoslavne Crkve!po plodovima njihovim poznaćete ih“kaze nam Gospod! A ovo ,da li se zove VASELJENSKI,SVEPRAVOSLAVN, to uopšte nije BITNO, to je samo fora ,sto kazu mladi. PLODOVI SU VAZNI!

  • Православни Мисионарски Центар "о. Данил Сисојев" каже:

   Молим да се јасно покаже у документима, без празног наклапања и парола (нисмо деца да се пецамо на буку и ларму) овог сабора (које да поновимо – Епископи СПЦ нису потписали) где је то озакоњена јерес екуменизма? Јел знате ви уопште шта је јерес екуменизма и које су све теорије присутне у њему?

 4. Džoni каже:

  U italijanskom gradu Kjetiju je ozakonjen i potpisan primat papi,15-22 septembra tekuće godine,samo BPC ,nije učestvovala.

  • Православни Мисионарски Центар "о. Данил Сисојев" каже:

   Јао и опет се показује да на жалост, врло брзо наседате букачкој причи. Каква издаја, апостасија? О чему ви причате?

   Ево вам пуног извештаја на енглеском са сајта Московске патријаршије. Или не треба да верујемо томе, већ више да верујемо ‘Џонију’ који нас обавештава да смо ето сви одступили, сви пропали, зато што се у неком италијанском градићу састала комисија богослова који се већ деценијама састају.

   За вашу информацију и обавештење, на том скупу се расправљало о саборности и примату ТОКОМ ПРВОГ МИЛЕНИЈУМА. Јел вам познато шта је било у првом миленијуму? Да је постојало литургијско јединство са Римском црквом? А у тексту вести такође даље пише да ће током наредне године бити и скуп који би требало да разматра тему саборности и примата ТОКОМ ДРУГОГ МИЛЕНИЈУМА, да посебно обради тему унијатства. Ову тему је предложио Митрополит Иларион из РПЦ.

   Још у вестима пише да су представници Грузијске Цркве имали примедбе на документ, КОЈЕ СУ УНЕТЕ И УСВОЈЕНЕ у закључку завршног документа, биће у виду фусноте у завршном документу.

   И, шта сада? ‘Џа, бу, аааа, куку нама, издаја, пропаст!!!’ И јел тако? Није! 🙂

   Ево, па читајте и сами, можда можете да нађете још материјала за неку паничну вест о непрестаној издаји и одступништву од које ви изгледа имате душевну храну…

   https://mospat.ru/en/2016/09/22/news135848/

   Христос је у Цркви, Он спасава Цркву. Ви гледајте да вас Он спаси.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *