О најлакшој и најбољој припреми за исповест – Свети Јован Златоуст

О најлакшој и најбољој припреми за исповест – Свети Јован Златоуст

На почетку Божићног поста желимо да вам поклонимо предивно упутство, прави мали приручник за исповест од стране великог учитеља Цркве, Светог Јована Златоустог. Он нам показује на који начин да се припремимо, шта је најважније, када и како се припремити, једном речју, веома нам олакшава припрему за ову Свету Тајну – како онима који су већ у Цркви, тако и људима који праве прве кораке у црквеном животу, који су на почетку живота у Христу.

*

 

„Зар не чујеш да је и фарисеј говорио истину (о царинику): рекао је оно што је свима било познато и објавио оно што није представљало тајну, па ипак, подвргнут је суровој осуди? Ако и очигледне грехе не треба објављивати, онда тим пре непознате и недоказане. Онај ко је учинио грех има Судију над собом. Дакле, не отимај за себе част која припада Јединородном, Коме је одређен Престо за Суд.

Међутим, ти желиш да будеш судија? Постоји судница која је и теби остављена и може да ти донесе велику корист, не подвргавајући те ни најмањој осуди. Постави у својој савести разум за судију и постави на његовој судници сва твоја безакоња, испитај све грехе своје душе, захтевај од ње са свом строгошћу детаљан одговор и реци јој: зашто си се усудила да учиниш то и то?

Ако твоја душа почне да се склања и да разматра дела других, реци јој: не судим ти за туђе грехе, ти ниси дужна да за њих одговараш – шта је теби до тога што је неко други лош? Зашто си учинила грех у томе и томе? Одговори; не показуј на друге, гледај на своја дела, а не на туђа. На тај начин је уводи што можеш чешће у овај подвиг. Затим, када већ не буде могла ништа да каже и почне да се склања од суда, рањавај је, порази је, као слушкињу хвалисаву и прељубничку. Сваки дан јој показуј ову судницу, представљај јој огњену реку, отровног црва и друга мучења: не дозволи јој да наставља везу са ђаволом и не прихватај од душе таква бестидна оправдања: он ми прилази, прави ми замке, он ме искушава! Реци јој: ако сама не пожелиш, све то (замке сатане) ће бити узалуд. А ако она буде почела да говори: али ја сам везана са телом, у телу сам, живим у свету, странац сам на земљи – реци јој: све то су лицемерни предлози и празни изговори! Ето, и тај Светитељ је био обучен у тело и тај је живео у свету и био странац и опет, водио је славан живот; па и ти сама, када чиниш добро, чиниш то у телу.

Нека јој буде и болно да то чује, ти немој престати да је кажњаваш: не бој се, неће умрети душа од твојих удараца, напротив, ти ћеш је избавити од смрти. А ако би рекла: ето, тај ме је изнервирао, ти јој одговори: ти можеш и да се не изнервираш, јер си се често уздржавала од гнева. Или ако ти каже: лепота неке жене ме је распалила, ти јој реци: ти си могла да се уздржиш. Наведи јој примере побеђене похоте, укажи јој на пример прве жене која, иако је и рекла: „змија ме превари“ (1 Мојс. 3:13), али се тиме није избавила од оптужбе.

Када будеш тако испитивао савест, у то време не пуштај себи никога, нека те нико не узнемирава; већ као што судије обично седе иза завеса када суде о поступцима, тако и ти, уместо завеса, огради себе ћутањем и изабери за то погодно време и место. Бави се овим судом када завршиш са јелом, устанеш са стола и кренеш на спавање: ето, то је време најпријатније, а место твог суда ће бити – постеља и спаваћа соба. Тако заповеда и Пророк, говорећи: „размислите у срцима својим на постељама својим“ (Пс. 4:4).

Захтевај од себе строги одговор и за мале грешке, да се не би некад приближио великим гресима. Ако будеш радио ово сваки дан, са смелошћу ћеш стати на Страшном Суду“.

 

https://azbyka.ru/otechnik/Ioann_Zlatoust/tolk_51/42

 

 

Кључне речи:

Рубрика: Из искуства мисионара

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Коментари (1)

Повратни Линк | RSS Feed Коментари

  1. Predrag каже:

    Ovaj Vaš sajt
    spašava duše,
    Hvala Vam…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *