НЛО у Дечанима? – Војислав Луковић

НЛО у Дечанима? – Војислав Луковић

Предлажемо да прочитате јасан одговор на учесталу „New age“ измишљотину о наводној потврди постојања ванземаљаца и у иконографији нашег Предања, конкретно у великој светињи наше Цркве, манастиру Дечани. Дипломирани сликар и иконописац, Војислав Луковић даје концизно и јасно објашњење за тврдњу на коју су сигурно многи наилазили.

* * * * *

На Распећу Христовом приказан је временски период од трећег до деветог часа на једној сцени.

У трећем часу (девет сати ујутру)  је распет (Мк 15,25), у шестом (подне) наступило је помрачење Сунца, а у девети час (15:00 часова) Христос је испустио душу, након чега му је војник копљем пробо ребра из којих је потекла крв и вода.

Тај момент шестог часа, када је наступило помрачење и у подне наступио мрак који је трајао до деветог часа (Мт. 27, 45)  приказује се увођењем Сунца и Месеца у композицију који добијају антропоморфне карактеристике.

Персонификација природе уопште, а посебно Сунца и Месеца није неуобичајена појава у хришћанској иконографији. Порекло води још из паганских представа античке Персије и Грчке и задржала се на хришћанским представама Христовог Распећа скоро до 15. века.

Сунце се у иконографији често живопише као мушка фигура која се обично слика са десне стране Крста, док је  Месец  најчешће у виду женске фигуре која се слика са леве стране Крста.

Касније се Сунце и Месец једноставније живопишу, у облику два круга са плачућим лицима, док понегде наилазимо и на трећи круг који је између њих, црно- беле боје и претставља у ствари, тај дуализам дана и ноћи, односно помрачење и Сунца и Месеца, дан и ноћ у истом моменту.

У Дечанима су Сунце и Месец приказани као људске фигуре које се налазе унутар самог небеског тела, а зраци који штрче са стране представљају  исијавање светлости из небеских тела.

Овакви прикази налазе се и на другим местима и као што смо рекли, не представљају реткост нити сензацију какву појединци покушавају да им припишу.

Још примера испод:

Sunce

Mesec

Personifikacija Sunca

Mtskheta-Svetitskhoveli Gruzija

Crucifixion_print_r

Personifikacija Meseca

Musee_de_Cluny_Paris_Byzantine_Ivory_Crucifixion

Raspece

Кључне речи:

Рубрика: Мисионарска литература

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *