Молитве једног мисионара – свети Николај Српски

Молитве једног мисионара – свети Николај Српски

За велики празник наше свете Цркве, други Васкрс, поклањамо Вам мали зборник молитава из „Малог мисионара“ (1934-1938) једног од највећих мисионара у историји Васељенске Цркве – светог Николаја Жичког. Ове молитве су доказ да су спољашња и унутрашња мисија нераскидиво повезане јер су написане од стране човека који је изнедрио и водио Богомољачки покрет, али је истовремено непрестано мислио на необухватна пространства Азије која нису чула за Христа, писао молитве, слао прилоге православним мисионарима у Индију. За велики Празник потребна је и права духовна гозба – молитве „највећег после светог Саве“ то управо и јесу. Православни хришћани који желе спасење својих ближњих сигурно ће уз ове молитве моћи још топлије и искреније да се помоле Христу, једином Спаситељу свих народа и покољења. Нека буде на спасење свима.

 

* * * * *

 

 

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

 

Свебогати Господе Исусе Христе, који си и сам био дете и који си волео и благосиљао децу, помилуј и спаси децу нашег времена – да се некрштена крсте, а крштена утврде вером у Тебе, Истино вечна, и љубављу према Теби, Љубави неисказана.

Спаси, Господе, ону децу коју безверни родитељи трују безбоштвом и одвраћају их од Тебе, јединог Спаситеља и Спасења њиховога.

Спаси, Свеблаги, и ону децу коју зли наставници, без Бога и душе, отуђују од Тебе, Творца њиховога, а срођавају их са штенадима.

Спаси, Господе, и ону децу чију чисту душу прља сваки неморал на улици и у позоришту, – спаси их од нечистоте уличне и позоришне.

Спаси, Свемилостиви, и ону децу која су без родитеља пала под руку сурових старалаца, или злих очуха или маћеха, – спаси их од слушања хулних речи и од гледања злобних дела.

Спаси, Сине Божији, синове синова људских, које вуку тамо и овамо на многа телесна вежбања и занимања, док им се не даје главна вежба, у закону Твом светом, вежба у правилним мислима, и у милости, и у свима делима доброте и правде.

Да би, по молитви слуге Твога светог Стилијана, порасла деца овога века и сазрела за синовство Божије и грађанство небеско, на своје вечно спасење, а на Твоју славу и хвалу. Амин.

 


МОЛИТВА ЗА СТАРЕШИНЕ НАРОДНЕ

Сви народи су Твоја словесна стада, Слове Божији. Твоја су својина, и Ти једини најбоље знаш њима управљати.

Свак зна боље управљати својим имањем него туђим. Старешине народа земаљских управљају туђом својином, јер управљају оним што је Твоје.

Настави, Господе, старешине народне на земљи, да управљају народима по Твојој светој вољи;

– да их воде путем, који си Ти показао;

– да их одвраћају од онога што је зло пред лицем Твојим;

– да их чувају са страхом као највеће благо Твоје што си им Ти поверио. Власт је велико искушење, и мало је њих који могу одолети томе искушењу. Одолевају само они који знају да су слуге Твоје, у подножју ногу Твојих.

Много је људи који злоупотребљавају власт своју и над природом. Није их мало који исто тако злоупотребљавају власт над себи равнима.

Преслаб је сваки човек, Господе, и готов да се преда самољубљу и охолости. А охолост је погубила и многе анђеле, камо ли неће људе.

Ради љубави Твоје према народима Твојим, Творче, испуни старешине народне страхом од суда Твојега. И ради њих и њиховог спасења не разгњеви се, Господе, но подржи их Твојим Духом снаге, мудрости и светиње. Да би своје душе спасли помажући спасење Твојих народа, гледајући даноноћно у Тебе, као старешину над старешинама и господара над господарима. По молитвама светог Александра Невског, светог Стевана Дечанског и других праведних властодржаца слугу Твојих, смилуј се, Свемилостиви, и услиши молитву нашу. Амин.


МОЛИТВА ЗА УМОБОЛНЕ

Уме вечни и недостижни, који си у анђеле и људе посејао семе од ума Твога, који мислима својим обухваташ све створене светове и благом мудрошћу промишљаш о свакој твари, почуј молитву нашу за умоболну браћу нашу.

Шта је човек без ума до слепа гомила пепела што се удара тамо и амо, без смисла и без циља, без распознавања доброг од злог и живог од мртвог?

Праведан си, вишњи Боже, и по правди попушташ на људе муке за непокајане грехе њихове. Али по правди Ти ћеш судити на Страшном Суду своме, а сад буди милостив и смилуј се на оне чијем страдању без ума највише се радују синови пакла, противници Твоји и људски.

Што год је већи број оних људи који се хвалишу својим разумом, покривајући Твоје име презрењем, то је све већи број оних који без разума испуњавају домове безумника.

Ти дајеш разум, да би људи знали да је разум од Тебе. Ти одузимаш разум, да би људи увидели да је разум Твој. Дародавче велики, сети се милости коју показа Спаситељ наш, Син Твој јединородни, према полуделим, па ради жртве Његове страшне на крсту за сав род човечји поврати ум безумним и тако приведи к покајању и њих и родбину њихову. Да би савесније ценили и чували предивни дар ума, којим си Ти украсио људе над сваким другим створењем у свету.

По молитвама Пресвете Богородице, светога Нифонта и светога Наума, помилуј и спаси, Господе, умом оболелу браћу нашу. Да би Те и они славили као троједину вечну светлост, заједно са сваком умном твари на небу и на земљи, на век века. Амин.


МОЛИТВА ЗА ОНЕ КОЈИ СЕ ОДРИЧУ КРСНЕ СЛАВЕ

Ти који седиш на херувимима и који си окружен серафимима, Господе силе и славе, Узданицо праведних отаца наших, милостиво чуј и услиши ову молитву нашу.

Молимо Ти се за оне саплеменике и сапутнике наше, који се отказују славити славне светитеље Твоје и који без страха од Тебе и без стада од православних отаца својих објављују целом свету, како се заиста отказују славити светитеље Твоје.

Ко одврати лице своје од деце Цареве, зар неће и Цар одвратити лице своје од шега? Ко не чини част деци Царевој, зар ће Цар чинити част њему? Господе, оци наши прослављаху молитвом, милошћу и песмом оне синове и кћери Твоје из рода људског, који најпотпуније испунише вољу Твоју на земљи, и које Ти због тога прослави на небесима. И угодне Ти беху славе отаца наших, зато свеци Твоји по Твојој власти и милости беху заштитници и помоћници оцима нашим кроз векове и векове. Али ево сад, Царе светаца, како неки потомци њихови одвратише се од вековних заштитника и помоћника својих, и поуздаше се само у своје ништавило слично незнабошцима који се уздају у немоћне идоле своје. Одвраћајући се од светаца Твојих, они се одвраћају и од Тебе, велики и страшни Боже, све по охолости својој и тупом незнању.

Ти си рекао, Христе, првим свецима Твојим: ко вас прима Мене прима (Мат. 10,40). Ко не прима свеце Божије у своју душу и у свој дом, тај ни Бога не прима.

Зато по молитви свих светих Твојих, Господе, обасјај Духом Твојим све ове отпале од светиње Твоје и заведене на пут пропасти од духа злога. И учини, Свесилни, да им опет омиле свеци Твоји као што су им мили били у детињству. Учини, да; у њиховим душама и домовима опет забруји слава славних угодника Твојих. Да би све славе светитељске биле на славу Твоју, вечни Боже, а на наше спасење у царству Твом небесном на век века. Амин.


МОЛИТВА ЗА РУСКИ НАРОД

Свемудри Боже, чији су судови неиспитиви и путеви неистраживи, милостиво чуј и услиши молитву нашу за Твој руски православни народ.

Муке си тешке пустио на највернијег слугу Твога, као што си попуштао муке на прве апостоле Твоје, и пророке и праведнике. Сав обнажен и рањав бачен је слуга Твој на сметлиште као некада праведни Јов, да му се сатана смеје и суседи ругају. Муке су претешке, а човек је слаб; Господе, ублажи! Подигни слугу Твога и залечи му ране.

Знамо, Господе Боже наш, да по промислу своме свемудроме попушташ страдања на избране Твоје, да би се као злато у огњу кроз огањ страдања очистили од земље и већма засијали. Но не допусти, Боже милости и љубави, да се сатана дуго смеје, а лицемери дуго ругају над Твојим крстоносним народом руским.

Знамо да попушташ невоље на најсветије душе ради њихове веће славе, а на страх и трепет несветим и подлим. Знамо и да је Твоје славно

Васкрсење, Христе, дошло после поруге, крсних мука и смрти. Зато ми светлошћу Твога страдања обасјавамо мрак руског страдања и чекамо његову славу васкрсну.

Као што за оног раслабљеног у Витезди што није било човека који би му помогао, док Ти ниси дошао, тако данас ни за велики руски народ нема човека у свету који му може помоћи без Тебе, Боже наш и Спаситељу наш.

Не одложи, Господе благи, Твоју помоћ, Ти који си најбржи да помогнеш. Не одложи и не откажи, но као милостиви Самарјанин сврати се к народу руском, који је нападнут од разбојника и сав изубијан, и пружи му руку, и залечи му ране, и поврати му здравље, сјај и славу. Да би те највернији слуга Твој прослављао у будућности још више него што Те је славио у прошлости – Тебе Спаситеља свога са Оцем и Духом Светим ва век века. Амин.


МОЛИТВА ЗА КИТАЈСКИ НАРОД

Свевидећи Боже, Сунце над Сунцима, Видело над виделима, Који својим погледом обујимаш сва створења на небу и на земљи; Који једини знаш број ангелских војски, као и мрави у прашини, гаца у ваздуху и риба у води – излиј милост Твоју на народ китајски, најмногољуднији народ Твој на земљи, молимо Ти се.

Господе, Ти си дао народу китајском велику животну мудрост, да зна земљу обделавати, трговину поштено водити, власти се покоравати, родитеље поштовати, кућу своју уређивати и волети ред и поредак у свему.

Но та мудрост води човека само до гроба, који је мало удаљен од колевке сваког смртног. Недостаје народу китајском она вечна Мудрост Твоја, Господе, која се оваплотила на земљи у Сину Твом јединородном, која преноси душу преко гроба и уводи је у царство небеско.

Створитељу благи, безгранична Љубави, зар Твоја љубав може имати границу према многим милионима Твога великог китајског народа? Не, и никако. Него си Ти својим чудесним промислом одредио време у које ће китајски народ прићи и поклонити се крсту Христовом, и примити у себе крв Христову пречисту и силу Духа твог Светог.

Ускори то време, Многомилостиви. Помози мисионаре крста и васкрсења у земљи китајској. Отвори врата благодати Твоје за Китај насупрот гресима нашим. Да би и земља жутих људи забрујала песмом и усклицима из безбројних људских грла: Рождество твоје, Христе Боже наш, и: Христос воскресе из мртвих! Тројице пресвета, нека би тако било по молитвама светих апостола и јеванђелиста. Нека би тако било. Амин.


МОЛИТВА ЗА ЈАПАНСКИ НАРОД

Вечни Боже и Створитељу небеских и земаљских народа, који све оживљаваш својом вољом и све обасјаваш својом милошћу, отвори душу Твога јапанског народа да би могао примити Радосну Вест твојега Сина и нашег Господа Исуса Христа.

Народ велики и моћан, народ јаке воље и готов на жртве као мало који други народ. Зашто такав народ да остане у незнању Истине и после деветнаест векова од како се засијала звезда над Витлејемом и јекнула песма анђелска над колевком Сина Твога, Објавитеља и Оваплотитеља вечне и свете Истине?

Јапан твој, Господе, већ зна за постојање духовног света; зна за духове својих предака; али не зна за Тебе који си Бог духова и свакога тела. Подижу храмове претцима својим, а теби, Створитељу предака њихових не подижу светилишта. Приносе жртве твари, а не приносе их Творцу.

Жалосна је душа наша, о Христе, што такав народ још не зна благовест о посети Твојој роду људском; не зна за жртву Твоју, за љубав Твоју и васкрсење Твоје. У земљи „излазећег Сунца“ још Сунце није изашло. Ти који си Савла обратио у Павла једном појавом твојом на путу за Дамаск, обрати земљу „излазећег Сунца“ у земљу изашлога Сунца чудесном силом Твојом, којом си одувек богат, пребогат.

Исповедамо и признајемо, Господе страшни, да земља јапанска још није крштена због наших греха. Велики греси хришћана затварали су и затварају пут великом народу Твом јапанском за царство Твоје светлости и живота.

Но по молитви светог Кирила и Методија похитај, Христе Спаситељу, и спаси народ јапански, коме си Ти и до сада незнани им Промислитељ и Дародатељ. Да се и у јапанској земљи захори свенародни славопој Богу јединоме, живоме, свемоћноме, тројичноме у јединству, на век века. Амин.


МОЛИТВА ЗА ПАРСЕ (ПОКЛОНИКЕ ОГЊУ)

Ти си, Господе, Сунце правде, Ти огањ који прождире, Ти вечна умна светлост и одевен си у светлост као ризу. Ти си светлост која се не пали и не гаси, у којој нема промене, и Отац си сваке истинске светлости.

Али, гле, о Господе Светлодавче: потомцима светлоносног Адама паде сумрак на очи, те им вид окраћа, да не могу видети даље од створеног Сунца и природног огња. Па немогући погледати Тебе, Творца огња, почеше створени огањ називати својим богом.

Није огањ крив за то. Огањ и не зна да га неки људи обожавају. Огањ не види своје поклонике, нити чује њихове молитве. Огањ не зна ни да је ствар, а још мање даје он творац. Нити зна кад се запали ни кад се угаси. Ништа не зна, не види, не чује, не осећа, не мисли. Ипак Парси му се клањају као Богу; разумни људи сматрају огањ разумнијим од себе!

И Ти то гледаш вековима, о Свевидећи, Дуготрпељиви!

Учини крај таквом понижењу потомака Адамових, браће наше по Адаму. Кад си, Христе, спасао Адама из ада, похитај и спаси ове потомке његове, огњепоклонике, док нису сишли у ад. Да би Парси познали Тебе, Светлост света, Светлост разума и љубави и живота – по молитвама светог Јакова Персијанина, мученика за Тебе. Да би Те и они, уједињени са осталом породицом хришћанских народа, славили и хвалили на век века. Амин.


МОЛИТВА ЗА ЈЕВРЕЈЕ

Боже Остваритељу, који остварујеш оно што у себи помислиш или изречеш, Ти си остварио претњу Јеврејима, и по речи својој оставио си им кућу пусту, а ших си расејао по свима народима земаљским. Јер оци њихови, као зли виноградари, побише пророке Твоје, распеше на крст Сина Твог јединородног, каменоваше апостоле, и горком смрћу уморише многе свеце и праведнике.

Као синови противљења они до данас ходе по свету; као под шибом проклетства противе се Јеванђељу Месије и Спаситеља света, све онако како је велики апостол Твој Павле о њима рекао и прорекао.

Својим противљењем Истини они служе појачању ревности код верних Твојих, Христе, што њима још није дато да виде. Но испуни сад, Господе, реч апостола твога, који прорече, да ће у последње време пасти слепило са Израиља и да ће се одвратиш безбожност од Јакова (Рим. 11,25).

Није ли време, да скинеш покривало са очију синова Израиљевих, те да прогледају и виде како ваља, и познаду Тебе као Светлост света и Судију праведног?

Опомени се, Господе, правде оних отаца њихових, који Теби верни бише, Твој долазак духом провидеше, и у очекивању лица Твога помреше?

По молитвама светих Твојих пророка и праведника старозаветних ускори, Господе, просвећење и обраћање народа Јаковљева, да би и овај народ, здружен са народима крштеним, прославио Тебе, јединога истинитога Месију и Спаситеља света, васкрслога и Васкрситеља из мртвих, са Оцем и Духом твојим Светим, на век века. Амин.


МОЛИТВА ЗА БЕЗБОЖНИКЕ

Сва бића, Боже, сведоче о Твом бићу, јасније него сат о сајџији, и град о градиоцима, и песма о певачу, и реч о језику и разуму. Јаснији си од Сунца, свесилни Господе Боже наш, ипак безбожници не знају за Тебе; и још црње: безбожници у злоби срца свог неће да знају за Тебе. Загњурују главе своје у земљу, као ној у песак, и вичу: не видимо га, не знамо га, нема га! Ја им зборим речи о Теби, који си саздао реч и устројио говор, а они се смеју. Ја им чиним милост у име Твоје, а они се срде. Ја им понављам речи пророка Твојега: ко познаје господара својега, (Иса. 1. 3), како ви људи да не познајете Господа свога?, а они одговарају: нема Господа!

Одсекла се река од извора – пресушиће. Пресушило је срце у безбожника – пресушиће им сасвим и разум. Полудеће, као што су сви безбожници полудели. Страх ме обузима, да поред мене живог суседи моји не потону у ад.

О Изворе живота, кажи ми, кажи слуги Твоме: како толика смрт може савити гнездо у живој души човековој?

О вечно Сунце правде и истине, како толики мрак може пасти на разум човечији, да не може да прочита и разуме почетно и завршно слово свих бића у свету? Није ли, Господе, овако: грех за грехом као конац по конац, док се није изаткала дебела завеса, која од Тебе сакрива и покрива?

Но не допуста, Господе, да цар таме савлада до краја створења Твоја Тресни силом својом и блесни зракама Твојим, да би се пробудили успавани и адом опијени! Учини оно што само Ти знаш и можеш, да се покају суседи моји, беднији од свих створења Твојих.

Јер ће лепи бити суседи моји кад се покају и Тебе познаду, по молитви слуге Твога светог Мојсеја Мурина. Као блудни синови кад се из друштва свиња поврате у друштво анђела.

О како ће звучнија и стројнија бити песма Твојој слави и величини кад је сви покајани синови твоји запевају заједно са вернима и заједно са војскама анђелским на небу које дан и ноћ славе и величају Оца и Сина и Светога Духа, Бога јединога, живога. Амин.


МОЛИТВА ЗА МУСЛИМАНЕ

Једини си Ти Бог, и нема другог Бога осим Тебе. Тако говоримо и једни и други, и хришћани и муслимани.

Но муслимани су дошли до пола пута па затворили врата пред собом. Затворили су врата пред светом истином, да си Ти Боже тројан у јединству духовнога бића твога. И затворили су врата пред сведочанством о посети твојој свету кроз оваплоћену Мудрост твоју као и пред сведочанством о љубави твојој наспрам људи, показане на крсту.

Колико је месец висок над земљом, толико је Ислам уздигнут над идолопоклонством. Но месец што има светлости нема је од себе него од Сунца; тако и Ислам што има светлости у себи, има је од истине, јављене свету Сином твојим Христом Исусом.

Ти си хтео, благи Боже, по благости својој да човек не буде роб него син Твој, и да као син уђе у тајне божанства Твога, – бића Твога и љубави Твоје. Исламски пророк је обратио робове камених идола у робове Твоје, а Син твој Исус учинио је све робове синовима Твојим.

Тросветлосни Боже наш, смилуј се на све народе мухамеданске, јер и они верују у милост Твоју. Доста су живели као робови пред тобом; учини их сад синовима твојим.

Покрени их Духом Твојим Светим, да познају и виде у Христу твоме Спаситеља свога. Отвори затворена им врата на половини пута, да сагледају небо отворено Христом и на небу Оца свог небесног.

Да би многи милиони душа муслиманских са многим милионима душа хришћанских били уједињени у мисли о Теби, у љубави к Теби и у прослављању Тебе, Јединога живога Бога у Тројству Светом, по молитвама свих светих који до сада пређоше из Ислама у Хришћанство, и који Тебе сада славе на небесима у хору анђела твојих и светитеља. Амин.

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.