Мисионарски записи… „Примите, једите!“ (XV део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи…  „Примите, једите!“ (XV део) – Протојереј Андреј Ткачев

Ако Бог говори „иди“, лукави ће обавезно режи „стој“. Ако Бог говори: „ћути“, непријатељ нашег спасења ће неизоставно подстицати на многоговорљивост. Он је мајмун, он се кревељи, делује од противног.
У Рају Господ је рекао да људи не једу од дрвета познања. А зли препредењак говори „једите“. Христос говори: „једите“, „пијте сви“, а зли говори: „не једите“, „недостојни сте“, „потребно је дуго и тешко се припремати“.
Тако он делује увек. Али тужно је то што смо усвојили његов начин мисли и одвајамо људе од Чаше на основу сумњивих теорија и мисли.
Позовите себи у госте пријатеље, припремите раскошни сто. А сада представите да су гости дошли, скромно сели на крај стола, опустивши очи на под, и мало разговарали са домаћином. Затим су устали и отишли. Ништа нису јели ни пили. Ни једну здравицу, ни једну песму нису отпевали. Шта је то ако не велика увреда за домаћина?
Бог нам сваке недеље припрема сто, зове да дођемо, говори: „Примите, једите“. А ми долазимо у храм празни и одлазимо празни. Као да немамо грехова. Као да нас се не дотичу речи: „Ово је Тело Моје које се за вас ломи на остављење грехова“.
И свештеници би звали, а људи не иду. Није тако. Људи би ишли, али свештеници одгурују. „Ниси спреман“. „Недавно си се причестио“, и друге безумне речи.
То није нова болест. То је средњевековна римокатоличка рана, која се по навици сматра за образац православне побожности. Она је ушла у нити Тела Цркве пре много векова и нећеш је избацити за пар година. Али треба то радити споро и постепено. Јер ми чак ни не подозревамо шта се догађа у дубини нашег срца. Тамо је истински хаос и паклени бездан. Људским напорима увести поредак тамо је немогуће. Неопходно је дозволити Христу који је једном сишао у пакао, да сиђе у наш сопствени бездан срца, да тамо уведе поредак. Иначе смо осуђени да страдамо од незаситних покрета сопственог развратног срца. Тако лава излази из активираног вулкана и са тим је бескорисно борити се.
Међутим не слажем се са Шмеманом у свему. Мислим да једну његову мисао треба закачити као рекламу, на свакој раскрсници. Он је рекао да би револуција у Русији била немогућа да људи лажним обичајима нису одвојени од Чаше, да су се људи причешћивали често.

http://www.pravoslavie.ru/put/35844.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.