Мисионарски записи… Непоколебљив темељ вере (VI део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи… Непоколебљив темељ вере (VI део) – Протојереј Андреј Ткачев

Чињеница Христовог васкрсења из мртвих – ето непоколебљивог фундамента вере и живота Цркве. Прича Еванђелиста о Спаситељевом Васкрсењу подељена је на једанаест зачала, који се читају током године на свеноћном бдењу уочи Недеље. И управо тај најбитнији део Новог Завета остаје непротумачен, необјашњен, јер немамо традицију да проповедамо на Бдењу.
„Писмо није оно што се чита, већ оно што се разуме“, рекли су древни. Схватање долази тек након проповеди на молитвеном сабрању, након објашњења и тумачења. Неопходно је увести проповед у вечерњу службу уочи недеље, када се чита о Христовој победи над смрћу. Нису потребни никакви циркулари, наредбе и окружне посланице. Неопходна је једино брига пастира за паству. Само жеља да се подели радост о Христу. Само стремљење да се у Чуду васкрсења утопе фараонове војске земних жалости. Више ништа није потребно. Све остало свештеник већ има.
Пасху Црква празнује сваке недеље, то јест 52 пута у години. Значи нема никаквог смисла лишавати људске душе проповеди о Васкрслом Исусу сваке недеље. Боље је на вечерњој, одмах након прочитане Речи Божије.

http://www.pravoslavie.ru/put/35610.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *