Мисионарски записи… Једноставне ствари (III део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи… Једноставне ствари (III део) – Протојереј Андреј Ткачев

Проповеднику се често чини да су просте ствари, елементарне ставке у вероучењу људима разумљиве. Да је зато потребно ићи у дубину и додавати ризнице са тих места, тј. тражити и отварати компликоване теме.- али то је грешка.
Просте теме, елементарне потпуно су непознате. Свезнање у областима различитих наука, познавање социјалног битисања облежено је домородачким незнањем у питањима религије. Зато је пастир осуђен да понавља баналности. Баналности које су уз то, налик на откриће Америке.
Апостол Павле је у Посланици Јеврејима туговао што су они по узраст одавно требали да буду учитељи другима, а он је принуђен да им говори о основама вере и о обраћању од мртвих дела Живом Богу. Нешо слично се догађа и са нама. Већ све велико у историји се догодило. И велика аскеза, и богословски узлети и страдања за веру и налажење стотину смислова из сваког словца Светог Писма. Али нам опет припада да, оставивши привремено исихазам и столпништво, говоримо о томе да Бог постоји и да ће бити Страшни Суд. Треба говорити о томе да је трка за неухватљивом срећом у овом свету обмањива машта, да се мир истрошио заједно са човеком због греха, да уместо да постане рај, свет је постао поправно-казнени логор. Након што је Христос васкрсао, смрт за верујућег је постала амнестија. А до дана ослобођења треба са жалошћу и саосећањем да се односимо према истим таквим затвореницима као што си ти. Чинити добро ради Христа, а не ради враћања или похвале. И опасати се трпљењем. Још се треба и молити. Мало, али често. Молити се, али не измољавати.
И не треба се упуштати у компликованости. Неопходно је сваки дан говорити једноставне ствари на једноставном језику. Чиниће нам се баналностима. Људима, непрекидно. Јер они су – откриће Америке.

http://www.pravoslavie.ru/put/35506.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *