Мисионарски записи… Мисионарска компонента (XI део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи…  Мисионарска компонента (XI део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарска компонента постоји у свакој треби. Например, освећење стана. Јер може се узети освећена вода, прочитати молитву, окропити, попити чашицу и рећи: „Остајте с Богом“. А може се одслужити цело мало водоосвећење, претворити на пола сата место становања у храм, продужити молитву. Обавезно рећи неку реч. За то је потребно имати две-три припреме за разне случајеве. Једна из епизода из Житија Василија блаженог је најбоља.
Чинећи различите чудне ствари, Василије је између осталог, бацао на неке домове земљу и камење, а неким домовима, спустивши се на колена целивао зидове. Људи су гледали тамо и дивили се. Земља је летела тамо где су живели скромно и праведно. А сузама обливени и љубљени зидови су били тамо где су живеле пијанице, злочинци и развратници. Василије блажени је видео анђелски свет. Он је видео како око домова где живе праведни људи урлају демони, али унутра не могу да уђу. Тамо, унутра су светли Анђели. Василије је на демоне који су били споља бацао камење. Обрнуто, тамо где се у станове уселио грех, демони су нашли место поред људи. А светли духови су се налазили споља са сузама. Поред њих и заједно са њима молио се Христа ради јуродиви.
Ова прича се говори брзо. А рекавши је најбоље је време да се пожели „да би блажени Василије бацао камење у зидове вашег стана, ако би се он, или Светитељ налик њему нашао у вашем граду“. Другим речима: „Живите чисто, живите праведно, дајте место светлим анђелима да се налазе поред вас“.
Ако зову за сто, треба сести. Људи увек имају неколико питања за свештеника. Имају али годинама не постављају, јер далеко од тога да су сви ровови између свештенства и народа затрпани. Док човек дође у храм док крене да пази на себе, заиста, прођу године. Али он се код куће осећа удобно и заштићено. Њему је лакше да се отвори. Тада се и догађају, дугочекани и озбиљни разговори „о једино потребном“.
Наравно бива различито. Из неких станова одмах након освећења желиш да излетиш као метак. У неких не желиш ни да пијеш, ни једеш и разговараш. Али из десет освећења једно или два увек имају шансу да постану мисионарска.

http://www.pravoslavie.ru/put/35747.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.