Методика држања Библијског кружока у парохији – Виктор Кипрјанчук

Методика држања Библијског кружока у парохији – Виктор Кипрјанчук

Захваљујући љубави ученика свештеномученика Данила Сисојева добили смо овај важан текст који представља записано и плодовима проверено искуство рада у мисионарској парохији коју је основао сам о.Данил Сисојев. Оно што може можда на овим просторима да изгледа као новина (држање Библијског кружока ради изучавања Светог Писма по Светим Оцима) заправо представља драгоцено наслеђе Предања Цркве. Православни хришћани су дужни да знају Књигу која представља својину искључиво и једино Православне Цркве. Библијски кружок је проверен и поуздан начин да се до тог циља дође. Свјатејши Патријарх московски Кирил подстиче организовање Библијских кружока. Ево његових речи: „Неопходно је на сваки начин подржати жељу младих хришћана да се окупљају заједно да би читали и разматрали Свето Писмо. Лични однос према речи Божијој у кругу људи којима се може веровати и на чију духовну подршку се може ослонити, помаже младом човеку да осмисли веру и црквени живот. Ако свештеник сам нема могућности да одржава овакве сусрете, у обавези је да у томе помогне човеку који осећа у себи духовне силе и који је укорењен у Предању Цркве“.

 + + + + +

Увод

Једна од најважнијих ствари које Црква може дати савременој омладини је Свештена Реч Божија и њено правилно разумевање. Познато је да многи, а можда чак и већина савремених младих људи данас долазе у Цркву преко познанства са Светим Писмом.

Овде још једном треба нагласити мисао да Православна Црква, за разлику од многих других конфесија које такође изучавају Библију, може дати свету управо правилно схватање ове православне Књиге.

Познато је да се већина чланова протестантских секти у Русији нашло ван ограде Цркве зато што, по њиховим речима, у Цркви нису чули реч Божију. Секташи су их узели за руку и објаснили им шта је Библија и како је (лажно) разумевати.

Имајући то у виду важно је током процеса изучавања истицати оно што је корисно у полемици са припадницима једних или других секти. Данас се догађа да млади људи долазе у Православље трагајући за истином, и када сазнају да постоје и друга исповедања, неутврђени у вери, долазе у опасност да буду одвучени од стране других конфесија или расколника. Зато смо у обавези да знамо како да помоћу Писма објаснимо младом човеку једну или другу истину Православне Цркве коју изопачују инославни (често се јаљају питања о поштовању икона, крштењу деце, јединствености Цркве и друго).

У Писму читамо: „Шта год има папке и папци су му раздвојени и прежива између животиња, то једите“ (3 Мојс. 11:3). Свети Кирил Александријски тумачећи ово место говори да је за хришћанина важно да управо изучава, подробно тумачи Свето Писмо.

Овде бих желео да упозорим људе који желе да изучавају Писмо у групама. Постоја два негативна искуства која могу да нанесу штету овом богоугодном делу. Први је – до-револуционарни, други – савремени.

Познато је да је пре револуције Црква имала око три стотине група за изучавање Писма. Резултат је био да су млади људи из тих кружока упадали директно у терористичке групе. Како се то догодило? Руководиоци тих група постајали су често револуционари-социјалисти који су гледали да остваре своје циљеве који никако нису били на корист Свете Цркве. Да би се то избегло помаже нам строго следовање 19-том правилу Шестог Васељенског Сабора Цркве које забрањује да се Писмо разуме другачије од учења и схватања које су имали Свети Оци Цркве.

Друго искуство се чуло на Божићним иступањима 2012. године која су се одржала у храму светог Јована Претече у Красној Пресни. Млади руководиоци организују на парохији јеванђелске групе у које долазе православни парохијани, али и људи са стране. И уместо правилног разумевања Свештених текстова у име Цркве они предају сопствено тумачење што је противно црквеним канонима. Овоме се још и додаје да се изучавање Писма разматра са протестантске стране – као део богослужења. На тај начин учесници кружока престају да посећују недељно богослужење и нарушавају Четврту Божију заповест. Понекада све доспева до тога да уместо свеноћног бденија или чак и недељне Литургије, млади људи одлазе на библијски кружок, узалуд и лажно сматрајући да на тај начин угађају Богу.

Актуелна ситуација

 – Православни хришћани не познају Свето Писмо – књиге које припадају Православној Цркви и једино њој.

– Библија се чита, али одсуствује изучавање Писма (један од услова чистоте животиња (3 Мојс. 11), означава по тумачењу Отаца Цркве – изучавање, подробно објашњавање речи Светог Писма). Као последицу имамо да се текст Библије можда и познаје, али је присутно потпуно неразумевање.

– Одсуство библијских школа где би хришћани могли да се усавршавају у изучавању истина Православне вере, заснованих на Писму и, као последица, одсуство људи који би могли да уче народ Божији у Речи.

– Немогућност испуњавања заповести: „Него бодрите један другога сваки дан, докле год то „данас“ траје, да који од вас не постане тврдокоран обманом гријеха“ (Јевр, 3:13).

– Немогућност испуњавања заповести: „Но Господа Бога освећујте у срцима својим, свагда спремни са кротошћу и страхом на одговор свакоме који тражи од вас разлог ваше наде“ (1 Петр. 3:15):

 Као последица – рађање у окриљу Цркве нових јереси под видом Православља: свеопште спасење, еволуционизам и др.

Библијска школа као део система служења Цркви

 Библијски кружок може бити средња карика у делу образовања хришћана и њихове припреме за даље служење Цркви.

Ова карика може да се налази између припреме некрштених и/или неуцрквењених људи за крштење или уцрквењење и мисионарског служења. Зато је на одређеној етапи изучавања Писма могуће (потребно) мотивисати младе људе на мисионарско служење: проповед људима који су се нашли ван Цркве (на пример, може се мотивисати човек на мисију говорећи о заповести према ближњима, или када Господ шаље ученике на проповед).

Одакле узети младе људе за кружок?

 – Ако се парохија бави уличном мисијом, могу се сви заинтересовани људи звати на изучавање Библије при храму. Такође се могу звати људи из секти и иноверни и након кружока приватно са њима поразговарати. То ће бити мисија.

– Учесници кружока могу бити сви људи који су прошли пун циклус беседа за оглашене.

– Неопходно је поставити обавештење са телефоном човека који води кружок и тачним временом почетка беседа.

– Библијски кружок се може унети у списак са распоредом служби, а такође замолити и свештеник да се направи обавештење након службе.

– Неоходно је имати човека од поверења који стално посећује библијски кружок и замолити га да позива младе људи који повремено дођу у храм, а који су дошли на службу пред термин држања кружока.

Време и место за држање кружока

 Кружок може да се држи једном или два пута недељно. Пожељно је да се држе радним даном увече, посебно ако је пре тога била служба. Управо то време је најбоље за савремене адолесценте и запослене људе.

Термин не би требало да траје мање од сва сата.

Пожељно је да се кружок држи у топлој просторији ван храма са могућношћу да се попије чај након држања кружока.

Састав људи који посећују Библијски кружок

 Библијски кружок могу посећивати како православни хришћани, тако и не-хришћани оба пола, пожељно је у узрасту од 15-35 година.

Парохијане који су старијег узраста или су стари људи је боље изузети са циљем да се избегну културни шок, вређења и недовољно разумевање од стране различитих генерација.

Сусрете са другим узрасним категоријама најбоље је проводити одвојено или замолити некога из активних људи при храму.

Оптимални број учесника кружока може да буде 20 људи, максимум 30.

Када се број учесника кружока повећа, најбоље је поделити их на две групе и одредити свог помоћника да држи кружок са другом групом.

Противници држања библијског кружока

 Шта чини ако су на кружок дошли људи који сматрају кружок неком протестантском новотаријом? Да би се прекинули такви спорови и избегле непријатне расправе свим учесницима препоручује се да одговоре на два питања:

А) Зашто ја изучавам Свето Писмо?

Б) Зашто изучавам Свето Писмо у групи?

 Након што сви одговоре на ова два питања, питања код тих људи ће отпасти сама од себе.

 Једно одржавање кружока састоји се од три етапе и почиње молитвом „Царе Небески“. Такође се могу прочитати и друге молитве пред читање и слушање Речи Божије (три молитве пред читање Писма налазе се у наставку. При коришћењу треће молитве могу се поменути сви учесници на часу кружока).

На почетку или још боље, на крају је потребно све који су присуствовали на кружоку записати на помјаник за здравље и дати на Проскомидију на следећој Литургији (наравно, у обзир долазе само имена људи који су крштени у Православној Цркви).

Час почиње са понављањем онога што је урађено претходног пута и одговора из рада код куће.

Након понављања пређеног, креће се на следећи одломак. Ако долази на ред нова глава, та глава се разматра одвојено, тј. прочита се у потпуности од свих учесника по неколико стихова и дели се на смислене делове).

Први део (30 минута)

 Свим учесницима кружока који желе предлаже се да одговоре на низ питања:

 1) О коме или о чему говори одломак (овде се такође могу размотрити и неразумљиве речи)

2) Свако ко жели може да преприча текст одломка.

3) Разматрање паралелних места које помаже да се открије смисао одломка.

4) Шта се у конкретном тексту односи на искварену људску природу.

5) У ком односу је оно што је прочитано „корисно за учење, за карање, за исправљање, за васпитавање у праведности“ (2 Тим. 3:16) (у овом делу човек који води кружок може да говори о користи конкретног текста у антисектантској полемици, не изговарајући гласно назив секте против које је тај текст користан. На пример, против Јеховиних сведока текст 1 Јн. 5:7 – човек који води кружок говори: „Овде јасно видимо Ко је Исус – истинити Бог“).

6) Који стих је кључ прочитаног дела. Стих који изабере већина учи се напамет до следећег часа и током часа сви учесници треба да га изговоре у тачности са навођењем и места у Светом Писму где се стих налази.

Други део. Основни (70 минута).

 Сваки учесник редом задаје своје питање следећем учеснику на кружоку по кругу. Притом човек коме се поставља питање, треба да се потруди да сам изнесе своје мишљење поводом постављеног питања, како он разуме одломак. Ако постоји жеља, након одговора на постављено питање, сви остали учесници могу да допуне одговор својим коментарима.

Ако одговора нема, сви који желе могу да пробају да одговоре на одговор.

Важно је да се руководилац кружока претходно припреми за час, погледа паралелна места, прочита по могућности сва тумачења Отаца Цркве. То је неопходно да група у својим расуђивањима не би отишла далеко од правилног разумевања свештеног текста. Такође, треба од раније да припреми и велике слике и фотографије које се тичу конкретног текста за већу јасноћу и боље разумевање прочитаног текста.

Трећи део. Завршни део (20 минута)

 Након што су питања учесника кружока исрпљена, руководилац говори: „Хајде сада да чујемо како у стварности треба да разумемо овај одломак“. И наглас јасно чита тумачење отаца Цркве.

Јако је важно да сви чују тумачење Отаца Цркве јер нико нема права да учи разумевању Речи Божије ван онога како су Свети Оци учили да се разуме.

 19 правило Шестог Васељенског Сабора гласи: „Треба да предстојници ркава сваки дан, а особито у дане Господње, поучавају сав клир и народ ријечима благочастија, изабирајући из Божанственога Писма мисли и расуђивања о истини и држећи се у томе установљених већ граница и предања богоносних Отаца. Пак и кад се породи какав спор о некоме мјесту у Светоме Писму, никако другачије да то мјесто не тумаче, него како су га изложили у својим списима видјела Цркве и учитеља и са тим списима нека се већма задовољавају, него ли састављањем својих ријечи, да се не би, неискусни можда у томе, уклонили од онога, што треба да се чува. Јер кад народ науком речених Отаца позна, што је добро и к чему треба тежити, а позна такођер и оно што није корисно и чега се треба клонити, он онда управља на боље свој живот, нити пада у невољу незнања, него, пазећи за том науком, располаже собом тако, да му се какво зло не догоди, и страшећи се пријетећих казни, спрема своје спасење.“ (Правила Православне Цркве са тумачењима Никодима, епископа Далматинског, књига I, стр. 489).

 Ако некоме није разумљиво тумачење, човек који руководи кружоком треба да појасни или прочита још једном да би свима било разумљиво разумевање конкретног одломка. Ово помаже човеку да види своје лажно мишљење у разумевању Библије и да се одрекне њега.

Након читања светоотачких тумачења човек који води кеужок пита учеснике како прочитане речи Светог Писма могу да се примене у нашем животу. Или: какву обавезу овај одломак налаже на мене?

Овде водећи, ако жели, може мотивисати учеснике на мисионарски рад, ако сам види да овај одломак подстиче на проповед Јеванђелске вере.

 Кружок се завршава молитвом и чајем. Пожељно је да човек који руководи кружоком уложи напор да би за чајем учесници разматрали питања вере и/или Писмо. Може се на пример замолити да се напамет изговоре стихови са претходних виђања и др.

Човек који води кружок може замолити сталне чланове кружока да га замене на кружоку. При стицању навика и искуства они треба да организују сличне кружоке у школама, факултетима, библиотекама или код себе кући да би се испуниле речи из Писма: „И ријеч Божија растијаше и веома се множаше број ученика. А ријеч Божија растијаше и множаше се“ (Дела ап. 6:7; 12:24).

Молитве пред читање Светог Писма

Молитва светог Јована Златоустог:

 „Господе Исусе Христе, отвори уши срца мог да бих чуо реч Твоју, разумео и творио вољу Твоју јер сам дошљак на земљи: немој сакрити од мене заповести Твоје, него отвори очи моје да разумем чудеса закона Твога; јави ми непознатости и тајности премудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да ми просветиш ум и смисао светлошћу разума Твога да не читам само, већ и да творим, да не читам себи на грех свете речи, већ на обновљење, просвећење, на светињу и спасење душе, на наслеђе вечног живота. Јер Ти просвећујеш оне који леже у тами и од Тебе је сваки добри дар и сваки савршени поклон. Амин“.

 Молитва након 11-те катизме:

„Човекољупче Господе, засијај у срцима нашим нетрулежном светлошћу Твога Богопознања и отвори наше мислене очи да разумемо Твоје јеванђелске проповеди, стави у нас страх блажених Твојих заповести, да све телесне похоте згазимо, духовни живот живимо, да чинимо и мислимо све што је за угађање Теби. Јер си Ти просвећење душа и тела наших, Христе Боже наш и Теби славу узносимо, са Беспочетним Твојим Оцем и Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова, амин“.

 Молитва светог Игњатија Брјанчанинова:

„Спаси Господе и помилуј слуге Твоје (имена) речима Божанског Јеванђеља које се читају за спасење слуга Твојих. Спали Господе трње свих њихових сагрешења и нека се у њих усели благодат Твоја која спаљује грехе, очишћује, освећује целог човека у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.“

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.