Курс Библије за годину дана – Свештеномученик Данил Сисојев

 Бог, иако и недостижан, није оставио Своје створење без знања о Себи и Својим делима. Он је открио Своју вољу Духом Светим праведним људима са чистим срцима. Они се називају пророцима и апостолима. По речима светог Јована Златоуста, неопходно је да свак човек почне са слушањем речи Божије. Међутим, пошто смо утопљени у блато грехова и угађања телу, Бог је, по милости Својој, оставио Откровење, предано преко људи…

 

 


 

 

Божанско Откровење

 

Бог, иако и недостижан, није оставио Своје створење без знања о Себи и Својим делима. Он је открио Своју вољу Духом Светим праведним људима са чистим срцима. Они се називају пророцима и апостолима. По речима светог Јована Златоуста, неопходно је да свак човек почне са слушањем речи Божије. Међутим, пошто смо утопљени у блато грехова и угађања телу, Бог је, по милости Својој, оставио Откровење, предано преко људи.

Разликује се природно и натприродно откровење. Како је говорио преподобни Антоније Велики, одговарајући философима који су се дивили његовој мудрости: „Читам две књиге – Природу и Писмо – и преко њих познајем Бога Творца“.

Прва од ових књига јасно учи сагледавању силе, мудрости и вештини Господа и Његову бригу о свету, а натприродно откровење открива и Његову природу, замисао о свету и човеку. Чак и незнабошци, који не знају Писмо, не остају без знања о Богу, које је и положено у њихова срца и које им је предано по предању од предака. То знање се црпи од природе. Зато ће и они бити без одговора у дан Суда, „што је на Њему невидљиво, од постања свијета умом се на створењима јасно види, његова вјечна сила и божанство, да немају изговора“ (Рим. 1:20).

Међутим, без натприродног откровења Бог би за нас остао нека далека Сила, моћна, али несхватљива. И само нам директно мешање Бога открива Њега Самог. Како се догодило то откровење? Свети Василије Велики овако описује стање пророштва: „Како су пророковале чисте и просветљене душе? Учинивши се како огледалом Божијег деловања, оне су у себи показивале јасну, несливену, непомрачену телесним страстима слику. Јер Дух Свети пребива у свима, али Своју силу открива у људима који су чисти од страсти, а не у онима у којима је владајући део душе (то јест ум – свештеномуч.Данил) помрачен греховним нечистотама… Када душа посветивши се сваком подвигу врлине, снажном љубављу према Богу непрестано у себи чува сећање на Бога и на тај начин као да чини да Бог живи у њој самој. Тада, од снажног стремљења и неизрециве љубави према Богу, поставши богонадахнута, чини себе достојном пророчког дара, јер Бог даје Божанску силу и отвара душевне очи за разумевање виђења, које Му је угодно да објави…

Неки говоре да су они пророковали у иступљењу (сишавши са ума), тако да је људски дух био помрачен Духом. Међутим, то је противно обећању доласка Божијег да богонадахнутог чини сишавшим са ума, тако да човек, када се испуни Божанских поука, силази са сопственог разума и када приноси корист другима, сам не добија никакву корист од сопствених речи. И уопште да ли је разумно да Дух премудрости чини човека налик на полуделог и да Дух знања у човеку уништава разумност? Светлост не производи слепило, већ напротив, буди, дану нам од природе, силу гледања. И Дух не изазива помрачење у душама, већ напротив, побуђује ум очишћен од греховне прљавштине, на сагледавње мисленог“.

Тако добијамо непогрешиво и тачно знање о Богу, свету и човеку. Међутим, будући једно по суштини, шири се силом Духа Светога помоћу два средства: Писма и Предања.

 


Свето Предање

 

Најдревнији облик предаје Божанског откровења је Свето Предање. Оно је било јединствено средство преноса до времена пророка Мојсеја (XVI век пре Христовог Рођења). Предањем се назива предавање учења, закона и правила живота од стране верних људи под руководством Господњим. Од пророка и апостола истински живот се предавао следећем покољењу верујућих. Његов извор је био вечни Дух, захваљујући Коме се откровење није кварило при предаји током векова и није се јављао принцип „глувих телефона“. Тако је истинска ризница предање, по мисли апостола Павла: „Црква Бога живога, стуб и тврђава истине“ (1 Тим. 3:15).

Када не би било Предања, тада би и само Свето Писмо било потпуно недоступно као средство предавања Божијег откровења. Зар мртво слово може пренети живу реч Творца, ако и у обичној речи огромну улогу игра интонација, мимика, итд.? Тако се и у Цркви Писмо тумачи преко светих људи Тим истим Духом, Који је и дао Свето Писмо. Па и само Писмо показује да је без тумачења његово правилно схватање отежано или чак немогуће. Евнух је на Филипово питање: „Да ли разумијеш то што читаш?“, одговорио „Како бих могао ако ме ко не упути?“ (Дела Ап. 8:30-31).

Преподобни Викентије Лерински овако одређује принцип разликовања истинског Предања од простих обичаја који постоје међу хришћанима, али који не представљају Божије откровење: … када следимо општу раширеност, древност, сагласност; Општу раширеност ћемо следити када будемо признали за истиниту само ону веру коју исповеда читава Црква на Земљи; древност када никако не одступимо од мисли које су, без сумње, одобрене од светих предака и отаца наших; сагласност – када у самој древности следимо одлукама и мислима свих, или у крајњој мери, већине свештеника и учитеља заједно“. (Подсетник, 2).

 


Свето Писмо

 

Најважнији део Светог Предање је Свето Писмо, захваљујући коме се чува велика тачност предаје откровења. Писмом се називају књиге које су написане Духом Светим, кроз пророке и апостоле. Скуп ових књига назива се Библија (грчки – „књиге“).

Библија се састоји из два дела – Стари и Нови Завет. Реч Завет означава савез између Бога и људи.

Стари Завет је написан пре Христовог доласка. Његова главна вест је било обећање Спаситељљевог Доласка и припрема људи за то.

 

 

У Књиге Светог Писма Старог Завета се убрајају:

 

Пет књига, које су написане светим боговидцем и пророком Мојсејем, које се још називају и законске.

 

1. Постање (Пост.).

 

2. Излазак (Изл.).

 

3. Левит (Лев.).

 

4. Бројеви (Број.).

 

5. Закони поновљени (Зак. понов.).

 

 

Даље следе историјске књиге:

 

6. Исуса Навина (Нав.).

 

7. Судије израиљеве (Суд.).

 

8. Рута(Последње две књиге традиционално се приписују св. пророку Самуилу) (Рута).

 

9-12. Четири књиге Царстава (Прве две књиге приписују се пророку Самуилу, у преводу Старог Завета на српски прве две књиге Царстава се зову Прва и друга Самуилова; 3 и 4 написане су од стране пророка, а а прегледане од стране Пророка Јеремије) (1Цар., 2Цар., 3Цар., 4Цар.).

 

13-14. Две књиге Дневника (Хроники. Основане су на летописима пророка, а њихова последња редакција припада Св. Јездри) (1Днев., 2Днев.).

 

15. 1 Јездра (1Езд.)

 

16. Немија (В канонским правилима често се назива 2 књига Јездре) (Неем.).

 

17. Есфира (Есф.).

 

 

Учитељне књиге:

 

18. Јова (Једна од најдревнијих књига Библије, написана још светим Јовом, а прегледана од стране св. Соломона) (Јов).

 

19. Псалтир св. царa Давида (Пс.).

 

20. Приче Соломона (Прич.).

 

21. Проповедник Соломона (Проп.).

 

22. Песма над песм. Соломона (Песн).

 

Старозаветни канон завршавају пророчке књиге:

 

23. Исаија (Ис.).

 

24. Јеремија (Јер.).

 

25. Плач Јеремије (Плач).

 

26. Језекиљ (Јез.).

 

27. Данило (Дан.).

 

28. Осија (Ос.).

 

29. Јоиљ (Иоил.).

 

30. Амос (Ам.).

 

31. Авдија (Авд.).

 

32. Јона (Јона).

 

33. Михеј (Мих.).

 

34. Наума (Наум).

 

35. Авакум (Ав.).

 

36. Софонија (Соф.).

 

37. Агеј(Аг.).

 

38. Захарија (Зах.).

 

39. Малахија (Мал.).

 

 

Сем ових књиха, које се називају канонске (образац), у Писмо улазе неканонске књиге:

 

1. Пророка Варуха (Вар.).

 

2. Посланица Јеремије (Посл. Јер.).

 

3. Премудрости Соломона (Прем.).

 

4. Премудрости Исуса, сина Сирахова (Сир.).

 

5. Јудити (Јудит).

 

6. Товита (Тов.).

 

7. 2 Јездре (2Езд.).

 

8. 3 Јездре (3 Езд.).

 

11. Три књиге Макавеја (1,2,3 Мак.).

 

 

Ауторитет ових књига је висок, иако их неки и не прибрајају канонским. Али, у сваком случају, они садрже откровење Божије.

 

Књиге Светог Писма Новог Завета

 

Нови Завет говори о томе да је обећани Спаситељ дошао и искупио нас од греха, проклетства и смрти. У састав Новог Завета улазе само канонске књиге.

 

Законске:

 

1. Еванђеље од Матеја (Мт.).

 

2. Еванђеље од Марка (Мк.).

 

3. Еванђеље од Луки (Лк.).

 

4. Еванђеље од Јована (Јн.).

 

Историјске:

 

5. Дела. апостола (Дела. Ап.).

 

Учитељне књиге – то су Посланице Апостола. Саборне, посвећене свим Црквама:

 

6. Јакова (Јак.).

 

7-8. 1 и 2 Петра (1,2 Пет.).

 

9-11. 1, 2, 3 Јована, (1,2,3 Јн.)

 

12. Јуда. (Јуд.)

 

Посланице апостола Павла:

 

13. Римљанима (Рим.).

 

14-15. 1 и 2 Коринћанима (1,2 Кор.).

 

16. Галатима (Гал.).

 

17. Ефесцима (Еф.).

 

18. Филипљанима (Флп.).

 

19. Колошанима (Кол.).

 

20-21. 1 и 2 Солуњанима (1,2 Фес.).

 

22-23. 1 и 2 Тимотеју (1,2 Тим.).

 

24. Титу (Тит.).

 

25. Филимону (Флм.).

 

26. Јеврејима (Јевр.).

 

И, на крају, пророчка књига

 

27. Апокалипса (Откровење) Јована Богослова (Откр.).

 

У овим књигама се садржи оно што је неопходно за спасење. Читајући их са молитвом и схватајући их у сагласности са учењем Цркве можемо познати вољу Божију.

Једном је „неко питао преподобног Антонија: шта да чиним да угодим Богу? Шта ти кажем, одговорио је старац, то чувај: где год да пођеш увек имај Бога пред својим очима; шта год да радиш, имај сведочанство у Светом Писму; у ком год месту живео, немој брзо одлазити одатле. Чувај ове три заповести и спасићеш се. (Изреке Отаца)

 

 


Септембар

 

(Пост.1-2);(Мт.1);(Приче 1);

(Пост.3-4);(Мт.2);(Приче 2);

(Пост.5-6);(Мт.3);(Приче 3);

(Пост.7-8);(Мт.4);(Приче 4);

(Пост.9-10);(Мт.5);(Приче 5);

(Пост.11-12);(Мт.6);(Приче 6);

(Пост.13-14);(Мт.7);(Приче 7);

(Пост.15-16);(Мт.8);(Приче 8);

(Пост.17-18);(Мт.9);(Приче 9);

(Пост.19-20);(Мт.10);(Приче 10);

(Пост.21-22);(Мт.11);(Приче 11);

(Пост.23-24);(Мт.12);(Приче 12);

(Пост.25-26);(Мт.13);(Приче 13);

(Пост.27-28);(Мт.14);(Приче 14);

(Пост.29-30);(Мт.15);(Приче 15);

(Пост.31-32);(Мт.16);(Приче 16);

(Пост.33-34);(Мт.17);(Приче 17);

Пророк Мојсије (Пост.35-36);(Мт.18);(Приче 18);

(Пост.37-38);(Мт.19);(Приче 19);

(Пост.39-40);(Мт.20);(Приче 20);

Рођење Богородице (Пост.41-42);(Мт.21);(Приче 21);

(Пост.43-44);(Мт.22);(Приче 22);

(Пост.45-46);(Мт.23);(Приче 23);

(Пост.47-48);(Мт.24);(Приче 24);

(Пост.49-50);(Мт. 25 );(Приче 25);

(Изл.1-2);(Мт .26);(Приче 26);

Подизање (Воздвижение) Часног Крста (Изл.3-4);(Мт.27);(Приче 27);

(Изл.5-6);(Мт.28);(Приче 28);

(Изл.7-8);(Мр.1);(Приче 29);

(Изл.9-10);(Мр.2);(Приче 30);

 


Октобар

 

(Изл.11-12);(Мр.3);(Приче 31);

(Изл.13-14);(Мр.4);(Проп. 1);

(Изл.15-16);(Мр.5);(Проп. 2);

(Изл.17-18);(Мр.6);(Проп. 3);

(Изл.19-20);(Мр.7);(Проп. 4);

(Изл.21-22);(Мр.8);(Проп. 5);

(Изл.23-24);(Мр.9);(Проп. 6);

(Изл.25-26);(Мр.10);(Проп. 7);

(Изл.27-28);(Мр.11);(Проп. 8);

(Изл.29-30);(Мр.12);(Проп. 9);

(Изл.31-32);(Мр.13);(Проп.10);

(Изл.33-34);(Мр.14);(Проп.11);

(Изл.35-36);(Мр.15);(Проп. 12);

Покров Богородице Изл.(37-38);(Флп.2);(Песма над песм. 1);

Изл.(39-40);(Мр.16);(Песма над песм. 2);

Лев.(1-2);(Лк.1);(Песма над песм. 3);

Лев.(3-4);(Лк.2);(Песма над песм. 4);

Лев.(5-6);(Лк.3);(Песма над песм. 5);

Лев.(7-8);(Лк.4);(Песма над песм. 6);

Лев.(9-10);(Лк.5);(Песма над песм. 7);

Лев.(11-12);(Лк.6);(Песма над песм. 8);

Лев.(13-14);(Лк.7);(Пс.1);

Лев.(15-16);(Лк.8);(Пс.2);

Лев.(17-18);(Лк.9);(Пс.3);

Лев.(19-20);(Лк.10);(Пс.4);

Лев.(21-22);(Лк.11);(Пс.5);

Лев.(23-24);(Лк.12);(Пс.6);

Лев.(25-26);(Лк.13);(Пс.7);

Лев.(27);(Лк.14);(Пс.8);

Број.(1-2);(Лк.15);(Пс.9);

Апостол Лука Број.(3-4);(Лк.16);(Пс.10);

 


Новембар

 

Број.(5-6);(Лк.17);(Пс.11);

Број.(7-8);(Лк.18);(Пс.12);

Број.(9-10);(Лк.19);(Пс.13);

Број.(11-12);(Лк.20);(Пс.14);

Број.(13-14);(Лк.21);(Пс.15);

Број.(15-16);(Лк.22);(Пс.16);

Број.(17-18);(Лк.23);(Пс.17);

Сабор архистратига Михаила Број.(19-20);(Лк.24);(Пс.18);

Број.(21-22);(Јн.1);(Пс.19);

Број.(23-24);(Јн.2);(Пс.20);

Број.(25-26);(Јн.3);(Пс.21);

Број.(27-28);(Јн.4);(Пс.22);

Број.(29-30);(Јн.5);(Пс.23);

Број.(31-32);(Јн.6);(Пс.24);

Број.(33-34);(Јн.7);(Пс.25);

Број.(35-36);(Јн.8);(Пс.26);

Зак. понов.(1-2);(Јн.9);(Пс.27);

Зак. понов.(3-4);(Јн.10);(Пс.28);

Зак. понов.(5-6);(Јн.11);(Пс.29);

Зак. понов.(7-8);(Јн.12);(Пс.30);

Зак. понов.(9-10);(Јн.13);(Пс.31);

Зак. понов.(11-12);(Јн.14);(Пс.32);

Зак. понов.(13-14);(Јн.15);(Пс.33);

Зак. понов.(15-16);(Јн.16);(Пс.34);

Зак. понов.(17-18);(Јн.17);(Пс.35);

Зак. понов.(19-20);(Јн.18);(Пс.36);

Зак. понов.(21-22);(Јн.19);(Пс.37);

Зак. понов.(23-24);(Јн.20);(Пс.38);

Зак. понов.(25-26);(Јн.21);(Пс.39);

Зак. понов.(27-28);(Дела. Ап.1);(Пс.40);

 


Децембар

 

Зак. понов.(29-30);(Дела. Ап.2);(Пс.41);

Зак. понов.(31-32);(Дела. Ап.3);(Пс.42);

Зак. понов.(33-34);(Дела. Ап.4);(Пс.43);

Ваведење у храм Пресвете Богородице. Ис.Нав.(1-2);(Дела. Ап.5);(Пс.44);

Ис.Нав.(3-4);(Дела. Ап.6);(Пс.45);

Ис.Нав.(5-6);(Дела. Ап.7);(Пс.46);

Ис.Нав.(7-8);(Дела. Ап.8);(Пс.47);

Ис.Нав.(9-10);(Дела. Ап.9);(Пс.48);

Ис.Нав.(11-12);(Дела. Ап.10);(Пс.49);

Ис.Нав.(13-14);(Дела. Ап.11);(Пс.50);

Ис.Нав.(15-16);(Дела. Ап.12);(Пс.51);

Ис.Нав.(17-18);(Дела. Ап.13);(Пс.52);

Ис.Нав.(19-20);(Дела. Ап.14);(Пс.53);

Ис.Нав.(21-22);(Дела. Ап.15);(Пс.54);

Ис.Нав.(23-24);(Дела. Ап.16);(Пс.55);

Суд.(1-2);(Дела. Ап.17);(Пс.56);

Суд.(3-4);(Дела. Ап.18);(Пс.57);

Суд.(5-6);(Дела. Ап.19);(Пс.58);

Суд.(7-8);(Дела. Ап.20);(Пс.59);

Суд.(9-10);(Дела. Ап.21);(Пс.60);

Суд.(11-12);(Дела. Ап.22);(Пс.61);

Суд.(13-14);(Дела. Ап.23);(Пс.62);

Суд.(15-16);(Дела. Ап.24);(Пс.64);

Суд.(17-18);(Дела. Ап.25);(Пс.65);

Суд.(19-20);(Дела. Ап.26);(Пс.66);

Суд.(21);(Дела. Ап.27);(Пс.67);

Рут.(1-2);(Дела. Ап.28);(Пс.68);

Рут(3-4);(Јак.1);(Пс.69);

1 Сам.(1-2);(Јак.2);(Пс.70);

1 Сам.(3-4);(Јак.3);(Пс.71);

1 Сам.(5-6);(Јак.4);(Пс.72);

 


Јануар

 

1 Сам.(7-8);(Јак.5);(Пс.73);

1 Сам.(9-10);(1 Петр.1);(Пс.74);

1 Сам.(11-12);(1 Петр.2);(Пс.75);

1 Сам.(13-14);(1 Петр.3);(Пс.76);

1 Сам.(15-16);(1 Петр.4);(Пс.77);

1 Сам.(17-18);(1 Петр.5);(Пс.78);

Рођење Христово.(Ис.7-9);(Мт.2);(Пс.109);

1 Сам.(19-20);(2 Петр.1);(Пс.79);

1 Сам.(21-22);(2 Петр.2);(Пс.80);

1 Сам.(23-24);(2 Петр.3);(Пс.81);

1 Сам.(25-26);(1 Јн.1);(Пс.82);

1 Сам.(27-28);(1Јн.2);(Пс.83);

1 Сам.(29-30);(1 Јн.3);(Пс.84);

1 Сам.31-2 Сам.1. (1 Јн.4);(Пс.85);

2 Сам.(2-3);(1 Јн.5);(Пс.86);

2 Сам.(4-5);(2 Јн.);(Пс.87);

2 Сам.(6-7);(3 Јн.);(Пс.88).

2 Сам.(8-9);(Јуд.);(Пс.89);

Богојављење. 2 Сам. (10-11);(Рим.1);(Пс.90);

2 Сам. (10-11);(Рим.1);(Пс.90);

2 Сам. (12-13);(Рим.2);(Пс.91);

2 Сам. (14-15);(Рим.3);(Пс.92);

2 Сам. (16-17);(Рим.4);(Пс.93);

2 Сам. (18-19);(Рим.5);(Пс.94);

2 Сам. (20-21);(Рим.6);(Пс.95);

2 Сам. (22-23);(Рим.7);(Пс.96);

2 Сам. 24-1 Цар.1. (Рим.8);(Пс.97);

1 Цар. (2-3);(Рим.9);(Пс.98);

1 Цар. (4-5);(Рим.10);(Пс.99);

1 Цар. (6-7);(Рим.11);(Пс.100);

1 Цар. (8-9);(Рим.12);(Пс.101);

 


Фебруар

 

1 Цар. (10-11);(Рим.13);(Пс.102);

1 Цар. (12-13);(Рим.14);(Пс.103);

1 Цар. (14-15);(Рим.15);(Пс.104);

1 Цар. (16-17);(Рим.16);(Пс.105);

1 Цар. (18-19);(1 Кор.1);(Пс.106);

1 Цар. (20-21);(1 Кор.2);(Пс.107);

1 Цар. 22- 2 Цар. 1. (1 Кор.3);(Пс.108);

2 Цар. (2-3);(1 Кор.4);(Пс.109);

2 Цар. (4-5);(1 Кор.5);(Пс.110);

2 Цар. (6-7);(1 Кор.6);(Пс.111);

2 Цар. (8-9);(1 Кор.7);(Пс.112);

2 Цар. (10-11);(1 Кор.8);(Пс.113);

2 Цар. (12-13);(1 Кор.9);(Пс.114);

2 Цар. (14-15);(1 Кор.10);(Пс.115);

Сретење Господње 2 Цар. (16-17);(1 Кор.11);(Пс.116);

2 Цар. (18-19);(1 Кор.12);(Пс.117);

2 Цар. (20-21);(1 Кор.13);(Пс.118);

2 Цар. (22-23);(1 Кор.14);(Пс.119);

2 Цар. (24-25);(1 Кор.15);(Пс.120);

1 Днев. (1-2);(1 Кор.16);(Пс.121);

1 Днев. (3-4);(2 Кор.1);(Пс.122);

1 Днев.(5-6);(2 Кор.2.);(Пс.123);

(1 Днев.7-8);(2 Кор.3);(Пс.124);

(1 Днев.9-10);(2 Кор.4);(Пс.125);

(1 Днев.11-12);(2 Кор.5);(Пс.126);

(1 Днев.13-14);(2 Кор.6);(Пс.127);

(1 Днев.15-16);(2 Кор.7);(Пс.128);

(1 Днев.17-18);(2 Кор.8);(Пс.129);

 

Март

 

(1 Днев.19-20);(2 Кор.9);(Пс.130);

(1 Днев.21-22);(2 Кор.10);(Пс.131);

(1 Днев.23-24);(2 Кор.11);(Пс.132);

(1 Днев.25-26);(2 Кор.12);(Пс.133);

(1 Днев.27-28);(2 Кор.13);(Пс.134);

(1 Днев.29-2 Днев.1);(Гал.1);(Пс.135);

(2 Днев.2-3);(Гал.1);(Пс.136);

(2 Днев.4-5);(Гал.3);(Пс.137);

(2 Днев.6-7);(Гал.4);(Пс.138);

(2 Днев.8-9);(Гал.5);(Пс.139);

(2 Днев.10-11);(Гал.6);(Пс.140);

(2 Днев.12-13);(Еф.1);(Пс.141);

(2 Днев.14-15);(Еф.2);(Пс.142);

(2 Днев.16-17);(Еф.3);(Пс.143);

(2 Днев.18-19);(Еф.4);(Пс.144);

(2 Днев.20-21);(Еф.5);(Пс.145);

(2 Днев.22-23);(Еф.6);(Пс.146);

(2 Днев.24-25);(Флп.1);(Пс.147);

(2 Днев.26-27);(Флп.2);(Пс.148);

(2 Днев.28-29);(Флп.3);(Пс.149);

(2 Днев.30-31);(Флп.4);(Пс.150);

(2 Днев.32-33);(Кол.1);(Пс.151);

(2 Днев.34-35);(Кол.2);(Јов.1);

(2 Днев.36);(Кол.3);(Јов.2);

(1 Јездр.1-2);(Кол.4);(Јов.3);

(1 Јездр.3-4);(1 Фес.1);(Јов.4);

(1 Јездр.5-6);(1 Фес.2);(Јов.5);

(1 Јездр.7-8);(1 Фес.3);(Јов.6);

(1 Јездр.9-10);(1 Фес.4);(Јов.7);

(Неем.1-2);(1 Фес.5);(Јов.8);

(Неем.3-4);(2 Фес.1);(Јов.9);

 


Април

 

(Неем.5-6);(2 Фес.2);(Јов.10);

(Неем.7-8);(2 Фес.3);(Јов.11);

(Неем.9-10);(1 Тим.1);(Јов.12);

(Неем.11-12);(1 Тим.2);(Јов.13);

(Неем.13);(1 Тим.3);(Јов.14);

(Есф.1-2);(1 Тим.4);(Јов.15);

Благовести (Есф.3-4);(1 Тим.5);(Јов.16);

(Есф.5-6);(2 Тим.1);(Јов.17);

(Есф.7-8);(2 Тим.2);(Јов.18);

(Есф.9-10);(2 Тим.3);(Јов.19);

(Ис.1-2);(2 Тим.4);(Јов.20);

(Ис.3-4);(Тит.1);(Јов.21);

(Ис.5-6);(Тит.2);(Јов.22);

(Ис.7-8);(Тим.3);(Јов.23);

(Ис.9-10);(Фил);(Јов.24);

(Ис.11-12);(Јевр.1);(Јов.25);

(Ис.13-14);(Јевр.2);(Јов.26);

(Ис.15-16);(Јевр.3);(Јов.27);

(Ис.17-18);(Јевр.4);(Јов.28);

(Ис.19-20);(Јевр.5);(Јов.29);

(Ис.21-22);(Јевр.6);(Јов.30);

(Ис.23-24);(Јевр.7);(Јов.31);

(Ис.25-26);(Јевр.8);(Јов.32);

(Ис.27-28);(Јевр.9);(Јов.33);

(Ис.29-30);(Јевр.10);(Јов.34);

(Ис.31-32);(Јевр.11);(Јов.35);

(Ис.33-34);(Јевр.12);(Јов.36);

(Ис.35-36);(Јевр.13);(Јов.37);

(Ис.37-38);(Откр.1);(Јов.38);

(Ис.39-40);(Откр.2);(Јов.39);

 


Мај

 

(Ис.41-42);(Откр.3);(Јов.40);

(Ис.43-44);(Откр.4);(Јов.41);

(Ис.45-46);(Откр.5);(Јов.42);

(Ис.47-48);(Откр.6);(Прем.1);

(Ис.49-50);(Откр.7);(Прем.2);

(Ис.51-52);(Откр.8);(Прем.3);

(Ис.53-54);(Откр.9);(Прем.4);

(Ис.55-56);(Откр.10);(Прем.5);

(Ис.57-58);(Откр.11);(Прем.6);

(Ис.59-60);(Откр.12);(Прем.7);

(Ис.61-62);(Откр.13);(Прем.8);

(Ис.63-64);(Откр.14);(Прем.9);

(Ис.65-66);(Откр.15);(Прем.10);

Пророк Јеремија. (Јер.1-2);(Откр.16);(Прем.11).

(Јер.3-4);(Откр.17);(Прем.12).

(Јер.5-6);(Откр.18);(Прем.13).

(Јер.7-8);(Откр.19);(Прем.14).

(Јер.9-10);(Откр.20);(Прем.15).

(Јер.11-12);(Откр.21);(Прем.16).

(Јер.13-14);(Откр.22);(Прем.17).

Апостол Јован (Јер. 15-16);(Мт.1);(Прем. 18);

Пророк Исаија (Јер.17-18);(Мт.2);(Прем. 19);

(Јер.19-20);(Мт.3);(Сир. 1);

(Јер.21-22);(Мт.4);(Сир. 2);

(Јер.23-24);(Мт.5);(Сир. 3);

(Јер.25-26);(Мт.6);(Сир. 4);

(Јер.27-28);(Мт.7);(Сир. 5);

(Јер.29-30);(Мт.8);(Сир. 6);

(Јер.31-32);(Мт.9);(Сир. 7);

(Јер.33-34);(Мт.10);(Сир. 8);

(Јер.35-36);(Мт.11);(Сир. 9);

 


Јун

 

(Јер.37-38);(Мт.12);(Сир. 10);

(Јер.39-40);(Мт.13);(Сир. 11);

(Јер.41-42);(Мт.14);(Сир. 12);

(Јер.43-44);(Мт.15);(Сир. 13);

(Јер.45-46);(Мт.16);(Сир. 14);

(Јер.47-48);(Мт.17);(Сир. 15);

(Јер.49-50);(Мт.18);(Сир. 16);

(Јер.51-52);(Мт.19);(Сир. 17);

(Плач 1-2);(Мт.20);(Сир. 18);

(Плач 3-4);(Мт.21);(Сир. 19);

(Плач 5 – По.Јер);(Мт.22);(Сир. 20);

(Вар.1-2);(Мт.23);(Сир. 21);

(Вар.3-5);(Мт.24);(Сир. 22)

(Јез.1-2);(Мт. 25 );(Сир. 23);

(Јер.3-4);(Мт .26);(Сир. 24);

(Јер.5-6);(Мт.27);(Сир. 25);

(Јер.7-8);(Мт.28);(Сир. 26);

(Јер.9-10);(Мр.1);(Сир. 27);

(Јер.11-12);(Мр.2);(Сир. 28);

(Јер.13-14);(Мр.3);(Сир. 29);

(Јер.15-16);(Мр.4);(Сир.30);

(Јер.17-18);(Мр.5);(Сир.31);

(Јер.19-20);(Мр.6);(Сир.32);

(Јер.21-22);(Мр.7);(Сир.33);

(Јер.23-24);(Мр.8);(Сир.34);

(Јер.25-26);(Мр.9);(Сир.35);

(Јер.27-28);(Мр.10);(Сир.36);

(Јер.29-30);(Мр.11);(Сир.37);

(Јер.31-32);(Мр.12);(Сир. 38);

(Јер.33-34);(Мр.13);(Сир.39);

 


Јул

 

(Јер.35-36);(Мр.14);(Сир.40);

(Јер.37-38);(Мр.15);(Сир.41);

(Јер.39-40);(Мр.16);(Сир.42);

(Јер.41-42);(Лк.1);(Сир. 43);

(Јер.43-44);(Лк.2);(Сир.44);

(Јер.45-46);(Лк.3);(Сир. 45);

(Јер.47-48);(Лк.4);(Сир.46);

(Јер.49-50);(Лк.5);(Сир.47);

(Јер.51-52);(Лк.6);(Сир.48);

(Плач 1-2);(Лк.7);(Сир.49);

(Плач 3-4);(Лк.8);(Сир.50);

(Плач.5-По.Јер.);(Лк.9);(Сир.51);

(Вар.1-2);(Лк.10);(Тов.1);

(Вар.3-5);(Лк.11);(Тов.2);

(Јез.1-2);(Лк.12);(Тов.3);

(Јез.3-4);(Лк.13);(Тов.4);

(Јез.5-6);(Лк.14);(Тов.5);

(Јез.7-8);(Лк.15);(Тов.6);

(Јез.9-10);(Лк.16);(Тов.7);

(Јез.11-12);(Лк.17);(Тов.8);

(Јез.13-14);(Лк.18);(Тов.9);

(Јез.15-16);(Лк.19);(Тов.10);

(Јез.17-18);(Лк.20);(Тов.11);

(Јез.19-20);(Лк.21);(Тов.12);

(Јез.21-22);(Лк.22);(Тов.13);

(Јез.23-24);(Лк.23);(Тов.14);

(Јез.25-26);(Лк.24);(Иф.1);

(Јез.27-28);(Јн.1);(Иф.2);

(Јез.29-30);(Јн.2);(Иф.3);

(Јез.31-32);(Јн.3);(Иф.4);

(Јез.33-34);(Јн.4);(Иф.5);

 


Август

 

(Јез.35-36);(Јн.5);(Иф.6);

(Јез.37-38);(Јн.6);(Иф.7);

(Јез.39-40);(Јн.7);(Иф.8);

(Јез.41-42);(Јн.8);(Иф.9);

(Јез.43-44);(Јн.9);(Иф.10);

(Јез.45-46);(Јн.10);(Иф.11);

(Јез.47-48);(Јн.11);(Иф.12);

(Дан.1-2);(Јн.12);(Иф.13);

(Дан.3-4);(Јн.13);(Иф.14);

(Дан.5-6);(Јн.14);(Иф.15);

(Дан.7-8 );(Јн.15);(Иф.16);

(Дан.9-10);(Јн.16);(1 Мак.1-2);

(Дан.11-12);(Јн.17);(1 Мак.3-4);

(Дан.13-14);(Јн.18);(1 Мак.5-6);

(Ос.1-2);(Јн.19);(1 Мак.7-8);

(Ос.3-4);(Јн.20);(1Мак.9-10);

(Ос.5-6);(Јн.21);(1 Мак.11-12);

(Ос.7-8);(Откр.1-2);(1 Мак.13-14);

(Ос.9-10);(Откр.3-4);(1 Мак.15-16);

(Ос.11-12);(Откр.5-6);(Мих.1-2);

(Ос.13-14);(Откр.7-8);(Мих.3-4);

(Јоиљ);(Откр.9-10);(Мих.5-7);

(Ам.1-2);(Откр.11-12);(Наум);

(Ам.3-4);(Откр.13-14);(Авв.);

(Ам.5-6);(Откр.15-16);(Соф);

(Ам.7-9);(Откр.17-18);(Агг.);

(Авд.);(Откр.19);(Зах.1-3);

(Јона);(Откр.20);(Зах.4-6).

(Мал.1-2);(Откр.21);(Зах.7-10);

(Мал.3-4);(Откр.22);(Зах.11-14).

 

 

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *