Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 8. Исус Христос: Светлост и живот света

Христос је такође рекао: Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце. Заиста, Христос се показао добрим Пастиром. који је принео Свој живот за нас. А добри Пастир умре за нас. да нас. пошто нас је избавио из сенке смрти, припреми да се придружимо анђелским хоровима и да нам уместо пребивалишта које имасмо у дубинама преисподњим, дарује небеске обитељи близу Оца Свога.

* * * * *

Рекли смо да је Господ себе називао Месијом, тј. Христом и хлебом живота. У другој беседи Господ говори: Ја сам свјетлост свијету; ко иде за мном неће ходити у тами, него ће имати свјетлост живота.

Назвавши Себе светлошћу света Господ је потом довео у везу светлост са животом. Онај ко иде за Христом, и ходи у светлости светих заповести Његових, иде путем који води у живот. Верни. који учествује у тајнама Цркве, схвата да је за њега Господ светлост, мир и радост, храна и живот. Сјајна звезда која блиставо сјаји и светиљка која увек светли у дому душе његове. Од сада је живот оних који иду за Христом, живот светлости. А у будућем веку они ће засијати као сунце и окруживаће једино Сунце – Христа.

* * * * *

Другом приликом Христос је Себе назвао вратима за овце и добрим пастиром. Рече: Ја сам врата; ако ко уђе кроза ме спашће се, и ући ће и изићи ће. и пашу ће наћи. Заиста, Христос је врата кроз која се улази у Царство Божије. Онај који уђе кроз ова врата налази спасење, улази у дом Божији и у њему налази храну која спасава, која је опет Христос – хлеб живота.

* * * * *

Приликом разговора са Мартом, сестром Лазаревом, Христос каже: Ја сам васкрсење и живот; који вјерује у мене ако и умре, живјеће. Свети Григорије Богослов вели да Господ назива Себе васкрсењем, зато што нас, док смо били мртви због греха, васкрсе и врати у живот. Нашом вером у Христа улазимо у живот вечни управо зато што је Христос васкрсење наше и живот наш.

* * * * *

На Тајној вечери Христос рече: Ја сам пут и истина и живот; нико не долази Оцу осим кроз мене. Свети Златоусти каже. да је Господ под овим речима мислио: „Пошто сам ја пут, не треба вам други водич да вас води Оцу небескоме. И пошто сам ја живот, и кад умрете, задобићете живот вечни.“

Христос је оваплоћењем. ради нас људи, постао пут чисти и свети који води у Горњи Јерусалим. Довољно је да вршењем заповести ходимо путем, који је Господ, да православно верујемо у Христа који је Истина. и да се непрестано надамо у Онога који је Живот.

Говорећи са ученицима Својим, након што је савршио Тајну вечеру, Христос је Себе назвао Чокотом: Ја сам истински чокот. И мало након тога је поновио: Ја сам чокот, а ви лозе. Ко остаје у мени и ја у њему, тај доноси многи плод, јер без мене не можете чинити ништа. Према светом Кирилу, ово јединство са Христом постижемо чувањем светих заповести Његових и учествовањем у тајни свете евхаристије.

Као што смо лоза сједињена са Господом, тако од Њега примамо, кроз свето причешће, истинити живот. Христос је зрно пшенице и грожђе живота, које се приноси на жртву за васкрсење сваког човека, када приноси Своје Свето Тело и Пресвету Крв Своју као „хлеб живота вечног“ и као пиће које доноси бесмртност.

Христос је Светлост истинита која просветљује и освећује сваког човека који му прибегава. Помолимо се Њему да и нас просветли неописивом светлошћу лица Свога, да бисмо заиста кренули путем који је Он сам, и да крај путовања нашег буде живот вечни са Оцем и Сином и Духом Светим.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *