Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 9. Свето јелеосвећење

Божанско установљење ове тајне потиче од светог Јакова, Брата Господњег: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши гa уљем у име Господње. И молитва вјере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је гpujexe учинио, опростиће му се.

Свети Никодим Агиорит, осврћући се на реч апостола Јакова, пише да се „апостолско учење показује кроз истините ствари. Дакле, када се саберу свети јереји … и саврше свештену тајну божанског јелеосвећења, јасно видимо да многим болесницима, или бива боље или се потпуно исцељују. Ово бива, прво, због призивања имена Господњег и божанског и свесилног Христа. Друго, ово бива и помазањем духовним јелејем (= уљем) и топлом и срдачном молитвом свештених мужева. Тако да, након овога, треба као истину да признамо речи апостола Јакова да, молитвом светих јереја и њиховог архијереја, Господ опрашта и грехе које је болесник починио“.

* * * * *

Прави значај светог јелеосвећења јесте молитва јереја за болесну браћу нашу. Лечењем тела Црква даје и опроштење грехова.

Ово свакако не значи да јелеосвећење замењује свету исповест. Међутим, пошто је телесна болест често последица неког греха, Христос је сјединио лечење тела са опраштањем грехова. Ово видимо и у случају ученика Христових. Када их је Господ изабрао и када их је послао да проповедају, они су људима проповедали покајање. Изгонили су демоне и помазивали болесне уљем и исцељивали их.

Опраштање грехова које примамо светим јелеосвећењем, претпоставља наше претходно покајање и савршавање свете тајне исповести. Ово је разлог због кога се света тајна јелеосвећења савршава у храму, за све верне на Велику среду и на Бадње вече, у дане када су се сви верни исповешћу припремили за свето причешће.

* * * * *

Током савршавања тајне јелеосвећења чита се један канон, пева се више тропара различитим светима и потом се чита седам одељака из Апостола и из Јеванђеља. Затим следи читање седам молитви. Сво ово чудесно свештенослужење показује преобилну милост Господњу према нашој болесној браћи.

У првој од молитава свештенослужитељ се моли Господу: „Нека јелеј овај Господе, буде јелеј радости, јелеј освећења, одежда царска, оклоп снажан, радост срца, весеље вечно.“ У другој молитви молимо Господа да сједини милост Своју са освећеним јелејем да би, свима онима који се њиме помазују, био на иецељење душа и тела. Свештенослужитељ говори: „О Господе, лековиту силу Твоју пошаљи с неба, косни се тела, одагнај грозницу, утишај патњу и сваку прикривену немоћ, буди лекар слуге твога, подигни га са болесничког одра, и са постеље патње, и даруј га Цркви Твојој, читавог и здравог.“

* * * * *

Као што смо рекли, јелеосвећење се над верним савршава молитвама и помазивањем које јереј врши освећеним јелејем. Сваки пут када јереј помазује болесника, говори: „Оче Свети, Лекару душа и тела, Ти који си послао јединороднога Сина Твога, да исцели сваку болест и да нас ослободи од смрти, исцели и овог слугу Свога, од душевних и телесних болести његових, и оживи га благодаћу Христовом.“

Свакако би требало да знамо да након савршавања јелеосвећења не долази увек до исцељења болесног. Ако је Христос Тај који даје исцељење, Он је Тај који о њему и просуђује. Ова пак тајна. благодаћу Господњом. болесном даје небеску утеху како би болест своју могао да прихвати са смирењем.

Увек када се суочимо са каквом болешћу, духовном или телесном, Христос нас позива да идемо к Њему. који је човекољубиви Лекар душа и тела, да иштемо милост Његову за исцељење наше, и да верујемо да ће нам љубав Његова дати оно што је добро и корисно душама нашим.

Ако Господу приступимо са оваквом вером. тада ће свето јелеосвећење бити наше спасење. Нека нас Господ васкрсне и нека нас заувек држи у близини Својој. Амин.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *