Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 2. Крштење – почетак живота

Светим тајнама човек прима благодат Божију да би могао живети животом Христовим. А овај живот започиње поновним рођењем човековим – водом и Духом, тј. светим крштењем.

Свети Златоусти говори да се светим крштењем „изнова рађамо. Као што смо се од мајке родили, тако се рађамо и од воде“. „Јер оно што је мајка за плод, то је вода за верног. јер се верни у води саздава и обликује.“

Свето крштење дарује људима постојање у Христу и ипостас човечију утемељену у Христу. Јер Он је тај који нас је узео мртве од грехова наших и који нас уводи у живот истинити. Тако је дан крштења. дан рођења верног: „Живот почиње крштењем и први дан је дан поновног рађања“, каже свети Василије Велики.

Сам Христос је рекао да је потребно да се родимо водом и Духом да бисмо ушли у Царство Божије. Устима светог Златоустог, Христос нам објашњава ове речи: „Са неба сам дошао на земљу. доносећи чудесан начин стварања. Саздах на почетку човека од земље и воде. Али творевина не оствари циљ свој[1] и начин стварања се промени. Нисам желео дакле да да човека поново саздам од земље и воде, него од воде и Духа.

Постоје два видљива дела у савршавању светог крштења. Призивање имена Свете Тројице и троструко погружење у воду и устајање из воде.

Када се онај који се крштава три пута погрузи у воду, тада се са Христом сапогребује, а када из воде устаје саваскрсава са Христом. Свакоме ко се крштава Христос говори: „Крштењем се са мном сахрањујеш. Саваскрсаваш са мном и узвишаваш се у заједницу Божанства“. Крштењем умире човек греха и васкрсава нови човек. Света крстионица тако бива истовремено и гроб старог човека и материца новог живота у Христу.

* * * * *

Пре светог крштења читају се одређена молитвословља која припремају човека да прими благодат тајне. То су: молитва знаменовања, молитва уцрквљења детета, молитва припреме катихумена, егзорцизми[2], одрицање од ђавола и сједињење са Христом.

Егзорцизми представљају припрему човека да у своје срце прими вишњег Посетиоца – Христа. Свети Златоусти говори онима који се крштавају: „Овде је реч о томе да примате као домаћег Цара Небеског. Због тога. након ваше катихизације,[3] долазе они који су примили заповест да врше егзорцизме припремајући место за становање Цара који долази, и тако чисте мисли ваше оним страшним речима егзорцизма, протерујући сваку помисао лукавога.“

Након егзорцизама бива одрицање од ђавола и сједињење са Христом. Онај који је дошао да се крсти, одриче се сваке власти ђаволове, и сваког учествовања у делима његовим.

Након одрицања, окреће се према Истоку. где се налазио рај, сједињује се са Христом, и исповеда своју веру у Тројичног Бога. Тако се извршава реч Христова: Који повјерује и крсти се биће спасен. Верујемо у Тројичног Бога, исповедамо нашу веру три пута, објављујемо Символ вере и одлазимо до купељи новог рађања. Као што верујемо у Тројичног Бога, тако се и крштавамо у име Оца и Сина и Светога Духа.

Христом, и уживаћемо у божанским добрима која је припремио за све оне који су га заволели.“

* * * * *

Када је Христос дао заповести ученицима својим да крсте људе у име Тројичног Бога, рекао им је: Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповједио. Ова реч Господња значи да није довољно само свето крштење да би човек постао ученик Христов. Потребно је и држање свих заповести Христових.

Светим крштењем примамо дар новог живота. Вршењем заповести Христових. чувамо се и удостојавамо. благодаћу Духа Светога, дара новог духовног рођења. Према речима светог Златоустог, божанска благодат се увећава „добрим делима, и тако постаје блиставија, и обасјава нас сјајнијом светлошћу Христовом… Уколико вршимо ово дело, ући ћемо са великом слободом у ложницу, заједно са Жеником Христом, и уживаћемо у божанским добрима које је припремио за све оне који су га заволели.“

Нека бисмо сви који се крстисмо у име Тројичног Бога уживали у тим добрима и у Христа се обукли.


НАПОМЕНЕ:

  1. Тј. творевина није остварила оно, ради чега је била саздана. а то је да слободно живи у вечној заједници са Творцем (прим. прев.).
  2. Молитве које се читају ради изгнања демона (ђавола) из човека који се крштава.
  3. Поучавања у вери.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *