Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 3. Верујем у једнога Бога Оца

Символом вере исповедамо да је Бог, у кога ми православни верујемо, Један – као што говори први члан, и Тројичан – као што то рашчлањују следећи чланови. Један је по суштини и Тројичан по Лицима: Отац, Син и Свети Дух. Тако исповедамо нашу веру у учење о Светој Тројици, које представља темељ на коме се устројавају сви догмати вере.

Пре него што се крстимо, исповедамо нашу веру у Тројичног Бога и крштавамо се са три погружења у воду и три израњања из воде. Након крштења, читав живот хришћанина почива на његовој вери у Свету Тројицу: Он непрекидно прославља Тројичног Бога и у живот свој призива благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједницу Светога Духа.

Тројични Бог је беспочетан, невидљив, несхватљив, неописив, извор доброте. Бог је сама љубав, а однос Трију Лица Свете Тројице јесте однос љубави. Ово откривају и имена Оца и Сина. Тројична заједница је једна заједница љубави, а плод ове Тројичне љубави је стварање света и човека.

Бог је створио све видљиво и невидљиво, јер, као што говори свети Григорије Богослов, „требало је да излије добро и да га усмерава. Требало је да објави добро, тако да добротом Божијом настане многа корисна твар, јер је ово потврда безграничне доброте Божије“.

Стварање је излив и кретање божанске љубави у простору и времену.

* * * * *

Круна и цар унутар Божијег чина стварања је човек, јер је човек створен као жива икона свога Творца. У стварању човека имамо прву објаву Тројичног Бога – рече Бог: „Створимо човека по икони нашој и по подобију.“ Човек је створен као икона Божија, односно као икона Љубави. Позван је да буде подражавалац Творца, тј. подражавалац Љубави. Света Тројица је заједница божанске љубави и човек је створен да живи унутар заједнице божанске љубави.

Христос је рекао да нас је заволео на исти начин на који је Њега заволео Отац Његов, да бисмо и ми међу собом живели у љубави. Као што Отац љуби мене. и ја љубим вас: останите у љубави мојој. У наставку, Христос показује начин на који ћемо остати у љубави: Ако заповијести моје одржите, остаћете у љубави мојој, као што сам ја одржао заповијести Оца мојега и остајем у љубави његовој… Ово је заповијест моја: да љубите једни друге као што ја вас љубим. Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје.

Својим животом и својом жртвом Христос нам је показао начин на који ћемо испунити назначење ради кога смо створени: да постанемо подражаваоци Тројичне љубави. А тај начин је држање Његових светих заповести. Зато је Христос рекао својим ученицима, када их је послао у свет да проповедају јеванђеље спасења: „Оне који поверују и крсте се, научите да у свом животу примењују све заповести које вам дадох.“

* * * * *

Сви смо крштени у име Свете Тројице и можда стога сматрамо да смо стварни ученици Христови. Али, ако не живимо у складу са Његовим светим заповестима. онда не живимо у љубави, и следствено, наша вера у Бога је мртва. Јер врлински живот оживљава веру. Како наглашава свети Григорије Богослов: „Ако желимо да се удостојимо Бога, и да спознамо тајну Његову, треба да држимо заповести Његове. јер делање је корак којим стижемо до созерцања.“

Нека би живот свих нас био духовна лествица којом ћемо се успети до висова љубави.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *