Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 15. Подражавање Исуса Христа

Низом беседа које смо изрекли покушали смо да скицирамо пресветли лик Богочовека. Видели смо да се Господ родио од Духа Светога и Пресвете Богородице, и да је крштен од Часног Претече. Чули смо како нас учи божанској истини. Ишли смо на Таворску гору где се само незнатно открила Његова божанска слава. Ушли смо са Њим у свети град где је поднео Своја Света страдања и погребење. Видели смо како је васкрсао и како је као Женик изашао из животодавног Гроба да се у слави вазнесе на небо и седне са десне стране Оца и да на крају пошаље Духа Утешитеља.

Свети Григорије Палама говори да нам Господ, седећи са десне стране Оца, на неки начин виче: „Онај ко жели да пребива у слави овој и да постане учесник Царства небеског, да се назове сином Божијим и да нађе живот бесмртни, нека послуша заповести моје и нека према својим силама подражава живот мој. Владајте се како сам се ја владао док сам ишао по земљи и чините онако како сам ја чинио и како сам учио.“

* * * * *

Живот хришћана треба да буде непрестано подражавање живота Христовог. Ово је смисао Христовог захтева да се одрекнемо самих себе, да узмемо крст свој и пођемо за Њим. На другом месту, Христос је Себе назвао Пастиром словесних оваца. Као Пастир, Он иде први, а овце га следе.

Апостол Петар пише да су верни позвани да следе пример Христов: Јер сте на то и позвани, јер u Христос пострада за вас, остављајући вам примјер да идете његовим стопама. Својим делима и читавим Својим животом Христос нам је показао пут који узводи к истинитом животу. Сви наследници овога живота подражавају, према својим могућностима, живот Христов.

* * * * *

Свети Григорије Палама учи да је почетак подражавања Христа света тајна крштења, јер символизује погребење и васкрсење Господње. Крштењем се човек сапогребава са Христом и са Њим саваскрсава у нови живот. Па ипак, како каже један други свети, иако наше подражавање Господњег страдања и погребења бива символички, спасење које примамо је истинито.

Средство борбе којим подражавамо Христа јесте врлински живот и живот у складу са заповестима Христовим. На попришту ове духовне борбе, велика помоћ је благодат коју примамо учествујући у светом причешћу.

Када се причешћујемо постајемо сутелесници и сродници Христови. Тако Христос није само Учитељ нашег духовног живота, него је и почетак нашег путовања ка небу. Он је свагда са нама и показује нам пут крајњег смирења и крајње љубави којим је Он прошао на Крсту и донео свету васкрсење. Љубав и смирење јесу два крила која носе човека Оцу небескоме.

* * * * *

Преподобни Симеон Нови Богослов подстиче сваког хришћанина да подражава страдања Господња, говорећи да они који покајањем не подражавају страдања Христова и не учествују у смрти Његовој. неће учествовати ни у Његовом васкрсењу. Свети Никодим каже: ..Подражавај Христа и пострадај и ти за спасење своје. као што је и Он пострадао за тебе. Промишљај то како се Христос нашао на Крсту. како је шамаран. како је обнажен, како је био на стубу за мучење. како му је овенчан трновим венцем. како је био изругиван и пљуван. Размишљај затим о томе како је висио на Крсту. како је напојен жучи, како су му ребра проболи копљем. И пошто је поднео све то, узнео је молитву Оцу Своме за оне који су га убијали. Зар теби то није довољно за подражавање? Можда се стидиш да поднесеш оваква страдања? Ако се стидимо да подражавамо страдања Христова, јасно је да не можемо постати ни сунаследници славе Његове.“

Један савремени свети старац је говорио да људи чији садашњи живот није сличан животу Христовом, неће наћи спокоја и неће живети са Њим у векове.

* * * * *

Господ нам устима светог Симеона говори да ће они који следују Његовим часним страдањима бити заједничари неизрецивих добара и да ће живети са Њим довека. Нека би дао Бог да се сви ми удостојимо да заживимо у Христу још у овом животу, подражавајући свете и Господа нашег, како бисмо и у будућем животу били причасници славе Његове.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *