Izgrađen prvi pravoslavni hram na ostrvu Papua! – Đakon Georgije Maksimov

Izgrađen prvi pravoslavni hram na ostrvu Papua! – Đakon Georgije Maksimov

Kao što je poznato, ostrvo Papua je podeljeno na dva dela od kojih je jedan – nezavisna država Papua Nova Gvineja, a druga – indonezijska provincija Papua. U Indoneziji se nalazi misija Ruske Zagranične Crkve. U okvirima te misije deluje, pored ostalih, parohija u prestonici provincije Papua, Džajapuru. Tu parohiju vodi veoma revnosni sveštenik, Atanasije Muzendi, koji je u prošlosti bio baptistički pastor, koji se iskreno obratio u Pravoslavlje. On je žrtvovao svoju imovinu, da bi se dobila zemlja za hram, ali za samu gradnju novca nije bilo. Meni su se, kao rukovodiocu Pravoslavne misionarske zajednice Prepodobnog Serafima Kožejezerskog, obratili sa molbom da pomognem u nalaženju sredstava – 8 000 dolara.

Moram da priznam složio sam se tom molbom sa nemalim unutrašnjim nemirom. Radi se o tome da sam već od ranije imao nekakvo iskustvo sakupljanja sredstava i on je bio prilično žalostan. Skoro se niko nije odazivao, a sakupljanje sume je bilo veoma malo. Međutim, blagoslov na sakupljanje sredstava, dobijen od Predstojatelja Ruske Zagranične Crkve, mitropolita njujorškog Ilariona, dao mi je hrabrost da preuzmem tu inicijativu. Takođe nadu je davala i činjenica da tražena suma nije bila toliko velika – pre svega nisam vide da negde u inostranstvu toliko jeftino možeš izgraditi hram, čak najmanji i najjednostavniji.

Slava Bogu, uprkos mojim strahovanjima ljudi su se odazvali i tražena suma je sakupljena za mesec dana ili malo više. Lično je za mene to bilo zadivljujuće i u mnogo čemu vredno iskustvo. Priznajem, ranije sam mislio da se hramovi grade po principu da se pojavi jedan glavni sponzor koji daje osnovnu sumu, a ono što se paralelno daje od prostih darodavaca, jeste određena „dopuna“ koja nema suštinsku ulogu. Možda sa nekim hramovima tako i biva, ne znam, ali sam ovo svojim očima video kako se zaista iz priloga prostih ljudi, iz lepte svakoga dostiže suma za gradnju hrama. Čak se javlja određeno strahopoštovanje kada vidiš to. U vreme sakupljanja je bilo nekoliko slučajeva kada se osećalo očigledno Božije učešće u ovome što je takođe veoma ostavilo utisak na mene i čak ulilo trepet. Osećao sam da sam svedok dela Božijeg i doživljavao to sakupljanje kao neku tajnu, ako se može tako reći.

I eto, imam čast da saopštim da je hram u čast Svetog Atanasija Velikog izgrađen. Da, on je veoma skroman i još nije do kraja završen, ali kako god bilo – to je prvi pravoslavni hram na ostrvu Papua, i u njemu se vrši velika Tajna Evharistije. Sakupljaju se na molitvu naša novoobraćena braća i sestre u Hristu iz broja lokalnog stanovništva. Za sve od sve duše zahvaljujem Bogu i svakome ko je učestvovao u sakupljanju sredstava. Poslali su mi iz Indonezije mnogo fotografija iz kojih sam izabrao nekoliko da bi Vam pokazao.

Početak gradnje. Polaganje temelja.

Na ulazu u novoizgrađenu crkvu stoje starešina hrama, o.Atanasije Muzendi (desno) i đakon, o.Hrizostom Gaspere (levo). Natpis na tablici ukazuje da se radi o hramu Pravoslavne Crkve, njegov naziv i adresa. Iznad ulaza se nalazi nadstrešnica, stoji stol, stolice. Tu nakon službe mogu da porazgovaraju i podele skromnu trpezu (tu je, pod nadstrešnicom i skromna kuhinja).

Izgled hrama sa južne strane.

Ovo je sa severne strane.

Postavljanje kupole na krov.

Celokupni izgled prvog pravoslavnog hrama na ostrvu Papua. Krst još nisu postavili.

Ovo su – Pravoslavni Papuanci! Oci Atanasije i Hrizostom sa oltarnicima i parohijanima.

Jedna od prvih službi u novoizgrađenom hramu.

Vhod sa Jevanđeljem. Narod je preklonio glave. Parohija je, blago rečeno, siromašna. Nije teško primetiti da su ikone koje su na zidovima, prosto fotokopije na štampaču u boji. Pažljivi čitaoci mogu da vide na zidu portret Svjatejšeg.

Na službi poju svi. Novoobraćenima se dele brošure sa tekstom službe.

Žene u hramu stoje levo, muškarci desno. Skida se obuća (iz uvažavanja svetosti mesta).

Primaju Pričešće, klečeći na kolenima.

Treba reći da je odziv na davanje priloga bio toliko veliki da su poslali više priloga nego što je potrebno. Više od 11 000 dolara. 8 000 sam poslao za gradnju hrama, za šta prilažem odgovarajuće dokumente. (oni koji žele mogu da ih vide ovde). Što se tiče preostalih 3 131 dolara, oni će ići za potrebe pravoslavne misije u Indoneziji. Mi smo prethodno sa Indonežanima razmatrali mogućnost pomoći za zadobijanje zemlje i gradnju hrama u čast Svetog Sergija Radonješkog na ostrvu Sumatra.
Konačno rešenje tog pitanja odloženo je do završetka hrama u čast Svetog Atanasija Velikog na Papui i dok se ne dobije blagoslov mitropolita njujorškog Ilariona.

http://www.pravmir.ru/pravoslavnaya-zemlya%E2%80%A6-indoneziya/

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *