Episkop Dositej, Apostol obnovljenog Pravoslavlja u Karpatima – Iguman Serafim

Episkop Dositej, Apostol obnovljenog Pravoslavlja u Karpatima – Iguman Serafim

Veliki prijatelj našega karpato-ruskog naroda, apostol ponovo uzdignutog pravoslavlja u Karpatskoj Rusiji, episkop niški g. Dositej na ovogodišnjem arhijerejskom saboru srpske pravoslavne crkve jednoglasno je izabran na novoosnovanu mitropolitsku katedru baš u centru jugoslovenskog katolicizma u gradu Zagrebu.
Izborom tako istaknutog srpskog arhipastira za zagrebačku mitropoliju dat je dostojan odgovor jugoslovenskim katolicima, koji podignute glave već nekoliko godina gazduju u pravoslavnom Beogradu, kao kod svoje kuće u Rimu.
Visokopreosvećeni Mitropolit Dositej zajedno sa Njegovom Svetosti Patrijarhom Varnavom pojavljuju se kao najvatreniji rusofili među celim srpskim episkopatom.
U našem surovom i bezsavesnom vremenu, kada se ceni samo sila mača i zlata, takva srdačna iskrena i topla ljubav prema našoj nesrećnoj raspetoj paćenici Majci Rusiji, silom izaziva suze nežnosti i preklonjenje pred visokom dušom napred pomenutih arhijereja.
Visokopreosvećeni Mitropolig Dositej svršio je devetstotih godina Kijevsku duhovnu akademiju i uskoro posle toga izabrat na istorijsku katedru u gr. Nišu — rodnom mestu sv. ravnoapostolnog cara Konstantina. Za vreme svetskog rata Episkop Dositej nije hteo da ostavi svoju pastvu i ostao je u Nišu pošto su ga Bugari bili osvojili. Ako se setimo sa kakvom su se svirepošću odnosili Bugari prema srpskom sveštenstvu, razumećemo na kakvo je se junačko delo rešio Vladika Dositej. Jer više od 150 sveštenoslužitelja samo iz niške eparhije beše pogubljeno od Bugara. Odmah po zauzeću Niša Bugari su Preosvećenog Dositeja lišili slobode i sa velikim unižavanjem odvezli u zatočenje u unutrašnjost Bugarske, gde se je iznuravao do samog svršetka rata.

*

I evo primera iskrene hrišćanske nezlobivosti i ljubavi prema neprijateljima! Kada je Bugarsku 1927 god. postigao strašni zemljotres, Vladika Dositej je prvi otpočeo akciju za skupljanje priloga po celoj Srbiji u korist postradalih neprijatelja svojih i lično je odneo sakupljenu poveću sumu u Bugarsku i razdelio.
Za našu Karpato-Rusku pravoslavnu crkvu zasluge Visokopreosvećenog Dositeja su ogromne. On se sa puno prava može nazvati apostol obnovljenog pravoslavlja u Karpatima. Odmah posle svršetka rata, Vladika ostavlja svoju nišku eparhiju, koja se još ne beše oporavila od bugarskog i nemačkog razorenja i ide u Čehoslovačku gde čuje da se je javio pokret među Česima i Karpatorusima za prelaz u pravoslavlje.
Sa svojom vatrenom energijom Vladika putuje po celoj Čehoslovačkoj, propoveda, organizuje, stvara parohije, podiže crkve. Na žalost bolesno stanje u Rusiji i nemanje dovoljne potpore od strane Srbije, koja ne beše još zalečila svoje ratne rane, ne dadoše mogućnosti Vladici Dositeju da svoju delatnost dovede do potpunog triumfa pravoslavlja u Čehoslovačkoj. Rim je silan, a jedna lasta ne čini proleće.
Ali i pored svega ovoga, oko 100.000 Rusa i Čeha pređoše u svoju staru slovensku veru pravoslavnu za vreme njegovog apostolskog rada. I sada se nabraja pravoslavnih do 200.000; ima dve organizovane i zakonski priznate eparhije tako da pravoslavlje u Čehoslovačkoj, a osobito u Karpatskoj Rusiji počiva na čvrstim temeljima.
Na završetku moramo reći koju reč o ličnosti Vladike Dositeja koja svakoga očarava.
Značajno je, da ukoliko čovek stoji više u duhovnom, i intelektualnom pogledu, utoliko je prostiji, prijatniji u odnosima, dobriji, snishodljiviji i pristupačniji nižima od sebe. Takvi su svi istaknuti jerarsi naše pravoslavne crkve, kao naprimer, Njegova Svetost Patrijarh Varnava, Blaženjejši Mitropolit Antonije. Visokopreosvećeni Mitropolit Skopljanski Josif, Episkop Bitoljski Nikolaj i dr. Takav je u najvećoj meri i Vladika Dositej. Vrata vladičinog kabineta za rad, od ranog jutra do pozno u noć, širom su otvorena za svakoga, ko želi da ga vidi. I bogat i siromah, i znatan i prost, svaki nalazi kod Vladike lep prijem, saučešće i moguću pomoć. Koliko puta po kazivanju posluge Vladika je davao moliocima sav novac do poslednjeg dinara iz novčanika, a posle tražio na zajam od služitelja 2 dinara za novine.
Našoj Pravoslavnoj Misiji Visoko Preosvećeni Dositej činio je obilatu pomoć. Kada su 1930. g. u Srbiju otišli naši skupljači dobrovoljnih priloga, oni su naišli na najlepši prijem ne samo kod Njegove Svetosti Patrijarha Varnave no i kod Mitropolita Dositeja. On je izlazio sa ličnim govorima, propovedima, referatima na duhovnim večerima i koncertima u korist Misije u Beogradu i u Nišu, što je sve doprinosilo materijalnoj strani koncerata. Osim toga davao je pismene preporuke moćnim i bogatim i svestrano pomagao skupljače, koji su išli pravo k njemu kao rođenom ocu.
„Is pola eti“ Tebi dobri i milostivi Arhipastiru! Sa velikom radošću pozdravljamo Tvoje visoko naznačenje na Zagrebačku Mitropoliju i želimo svakog uspeha u Tvome novom i punom odgovornosti služenju.

„Hristu veran do smrti“, str. 73-75

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *