Da je Hristos propovedao i mogućnost drugih vera pored Njegove… – Sveti Nikolaj Srpski

Da je Hristos propovedao i mogućnost drugih vera pored Njegove… – Sveti Nikolaj Srpski

„…Da su hrišćani od početka bili netolerantni, to je fakt, no to je opšte — poznati fakt kod svih religija u njihovoj mladosti i snazi, od kojih Hrišćanstvo u ovom pogledu ne čini nikakav izuzetak. Gladne teorije naših dana o „verskoj toleranciji“ traže hrane svuda pa i u primitivnom Hrišćanstvu. S najvećom nepravdom traže je oni na ovom poslednjem izvoru. Jer ako netolerancija znači netrpljenje dva različna mišljenja, koja pretenduju oba na isključivu istinitost; ako je netolerancija ubeđenje jednoga čoveka, da je samo njegova vera ili njegova filozofija istinita među drugim neistinitim, zabludnim verama i filosofijama, onda su i Oci Crkve bili netolerantni; netolerantni i apostoli i misionari hrišćanski, netolerantan i sam Hristos.

Da je Hristos propovedao i mogućnost drugih vera pored Njegove, mogućnost jevrejskog fariseizma, rimskog idolopoklonstva, vavilonske mitologije itd. niti bi On bio osuđen na krst, niti bi pak — vaskrsao. Njegovo jevanđelje živelo bi kraći vek nego Gamalilovo. Da su Apostoli tolerisali druge vere, s njima bi hrišćanstvo i završilo svoju istoriju. Da su Oci Crkve tolerisali sve vere i jeresi svojih dana, oni se danas ne bi imali radi čega zvati Oci. Da su Kirilo i Metodije tolerisali Peruna i Striboga pored Hrista, još bi se po slovenskim gorama i stepama pušili stari mnogobožački žrtvenici.
Rim — nekadašnji — tolerisao je sve vere svoje imperije, pa se spustio u grob neopojan od svoje vere, jer tolerišući tuđe vere, on je svoju izgubio.
Početak tolerisanja drugih vera, početak je gubljenja svoje vere“.

„Rehabilitacija tela“
http://www.scribd.com/doc/6741809/Rehabilitacija-Tela

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *