Божићна посета афричком православном сиротишту – архимандрит Пантелејмон Јовановић

Последње недеље пред Рођење Христово, делегација Српске Православне Црквено-школске општине Свети Сава из Јоханесбурга, посетила је Православно Афричко сиротиште “Дечији Дом Поверења”-Trust Childrens Home – Thembile што на Зулу језику знаци поверење. Сиротиште се налази у општини Преторија, тачније у пространом и сиромашном насељу Атриџвил које је насељено многобројним локалним афричким становништвом. Овим сиротиштем управљају православни свестеник Фрументије (из афричког племена Суту) и попадија Евгенија (из афричког племена Ндбеле). У сиротишту, које је основано 1999. године, тренутно живи двадесет петоро деце из Јужне Африке, Зимбабвеа и Бурундија.

Отац Фрументије је затражио благослов од локалног митрополита Серафима да се следеће године поред сиротишта изгради капела посвећена светим Архангелима Михаилу и Гаврилу, а кроз познанство са српским монасима (покојним оцем Назаријем и оцем Пантелејмоном), отац Фрументије је затражио и благослов да само сиротиште носи име светог Саве Српског чија икона краси један од зидова сиротишта. У централној просторији сиротишта се налази импровизована Часна Трпеза са светим јеванђељем, крстом и многобројним православним иконама, где отац Фрументије редовно и неуморно служи богослужења и моли се за све становнике сиротишта и све афричке православне хришћане.

Повод за ову посету је било уручивање хуманитарне помоћи сиротишту (гардероба и храна) и Божићних поклона и пакетића за децу. У делегацији ЦШО Свети Сава су се налазили архимандрит Пантелејмон старесина храма, председник Црквеног Одбора г. Игор Маринковић, члан црквене општине г. Давор Савија и наше гошће Blanche, Биљана и Софија. Поклоне за децу је обезбедио члан црквене општине г.Добривоје Станисављевић, гардеробу гђа.Оливера Ђокић, а хуманитарну помоћ чланови Црквеног Одбора и наша ЦШО.

Овај сусрет са нашим афричким пријатељима је био изузетно дирљив и дубоко се урезао у срца свих присутних, а нарочито гостију који су донели поклоне. Отац Пантелејмон је, после одслужене заједничке молитве, поручио домаћинима да смо, доневши поклоне и дарове за сиротиште, у исто време стекли велику духовну корист осетивши искрену хришћанску љубав наших домаћина и видевши нашу браћу и дечицу који живе у веома тешким условима и оскудици, а који су и поред тога увек насмејани и ведрог духа, преносећи и ширећи љубав и међусобно поштовање.

Отац Фрументије се у име домаћина захвалио Српској Православној Цркви и ЦШО Свети Сава из Јоханесбурга и изразио велику радост због нашег искреног пријатељства и братске љубави која ће у будућности још више јачати и као круну и спону наше повезаности најавио да ће ово прво православно афричко сиротиште понети име првог српског просветитеља, светог Саве.

Чланови Црквеног Одбора из Јоханесбурга

Рубрика: Православље у..., Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *