А како је веровао Свети Јован Кронштатски, из какве вере је проистицала његова мисија?

А како је веровао Свети Јован Кронштатски, из какве вере је проистицала његова мисија?

На празник Светог Јована Кронштатског предлажемо да се упознате са два детаља: из његовог живота и његовог дневника који показују какав је он заправо био, каква је била његова вера у могућност спасења ван Цркве и какав је он као мисионар био. Упркос дрској и безочној лажи коју данас о њему шире модернисти у нашој Цркви, да је тобож он признавао спасење и ван Цркве, у другим религијама (на основу истргнутог детаља стављеног ван контекста из његовог Житија) можете и сами да се уверите како је веровао и како је, на основу своје вере, живео и делао.

Зашто би се неко уопште трудио на мисији, ако спасења има и ван Цркве? И ово није реторичка дилема, погледајте само савремене модернисте (и у нашој СПЦ) – ко је од њих прстом мрднуо за људе који су ван Цркве? А и зашто би, ако по њима спасења има свуда, и они га деле шаком и капом…

* * *

„„Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије (Јн.3:5): муслимани неће ући, Јевреји, идолопоклоници, јеретици неће ући, секташи неће ући, блудници, прељубници, лихвари и други нечестивци неће ући и Царства Божијег неће наследити. Само се истинском вером у Христа и у Цркву Његову спасавамо и делима љубави.“ (Свети Јован Кронштатски, Дневник. Т. 1. Твер, 2005, стр. 298.)

https://svetosavlje.org/van-crkve-nema-spasenja/16/

„…За њега говоре да је, док је био у семинарији, желео да оде као мисионар у Кину, али га је Господ послао у Кронштат на служење. Ипак, он се живо интересовао за православне мисије у другим земљама, молио се за њих и делатно их подржавао материјалним средствима. Својевремено сам, изучавајући историју спољашњих мисија, свуда наилазио на трагове учешћа Светог Јована. Ако се говорило о мисијама у Кини, Кореји, Јапану или о првом православном храму у Јужној Америци или у Немачкој – свуда се чувају одежде и друге неопходне ствари за нове храмове које је слао Свети Јован“ (Свештеник Георгије Максимов, Последња Заповест, Чувари, 2016.)

 

Кључне речи:

Рубрика: Из искуства мисионара

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *