20 писама Јеховином сведоку – ПИСМО БР. 17 – ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ И СВЕТО ПИСМО – Мирослав Радошевић

ПИСМО БР. 17

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ И СВЕТО ПИСМО

Драги мој,

Јеховини сведоци у својој литератури говоре о броју књига Новог Завета, о богонадахнутости, а већи њен део заузет је доказивањем да је Библија истинска реч Божија. Међутим, ни речи о начину настанка Светог Писма као збирке надахнутих књига, ни речи о историји канона, првим хришћанима и ранохришћанским делима.

Можда ће вам се учинити претерано, али држећи се сопствене доктрине, ви, не само да не бисте смели користити Нови Завет, већ би требало да будете његови највећи противници. Ево и зашто. Када говоре о васељенским саборима, Јеховини сведоци то чине са крајњим омаловажавањем (Човечанство у потрази за Богом, стр. 276), користећи арсенал лажи и полуистина чиме желе да, на сваки начин, дискредитују „назовихришћанство“.

692. г. Пето-шести васељенски сабор потврђује канон од 27. књига. По Јеховиним сведоцима, васељенски сабори су скупови поглавара већ давно пале Цркве[1], која је искривила хришћанску науку средином 3. века. Зашто Јеховини сведоци користе књигу коју је канонизовао један такав скуп? Још занимљивије је навести у ком контексту помињу Светог Атанасија: „Готово све протестантске цркве признају иста веровања – ницејско, атаназијско и апостолско – а та веровања исповедају неке доктрине које је и сам католицизам столећима научавао, на пример: тројство, бесмртну душу и пакао. Таква небиблијска учења људима су пружила искривљену слику о Богу и његовом науму“[2]. Дакле, Свети Атанасије је подучавао небиблијској науци. Исти онај Свети Атанасије који је отац канона Новог Завета. Како је неко ко, по Јеховиним сведоцима, исповеда и брани лажна учења (никеоцариградски Символ вере, божанство Господа, догмат о Светој Тројици) могао да одреди канон Новог Завета? Као што сами тврде, писци и преписивачи Светог Писма били су богонадахнути, а да ли је онај који је препознао ту богонадахнутост и саставио канон био ненадахнут? Ако је Свети Атанасије био ненадахнут – како је могао саставити канон? Како смо ми сигурни да је изабрао надахнуте књиге? Ако је, пак, био надахнут, зашто Јеховини сведоци о томе ништа не говоре, већ о њему пишу као о јеретику? Ако им је познат историјат канона, онда они у својим књигама и публикацијама крију то од својих следбеника. А у том случају ради се о најгрубљој манипулацији. Ако нису упознати са историјом канона, зашто уопште покушавају да о томе говоре на начин на који говоре?

Пошто је канон Светог Писма Новог завета сачинио Свети Атанасије, који је по Јеховиним сведоцима кривац за мноштво лажних учења, а Васељенски сабор, који је Јеховиним сведоцима скуп старешина „назови-хришћанства“, потврдио тај канон, Јеховини сведоци би најприродније требали бити против Новог Завета. Но, напротив, Јеховини сведоци тврде да једино они разумију Нови Завет на прави начин. Пошто у њиховој литератури нисам пронашао ништа о историји канона, било би занимљиво чути како је, по њима, канон настао и одакле су те податке узели.

Црква је оформила канон Новог Завета, те он има корене у Цркви, а не обрнуто, док се учење Јеховиних сведока заснива на Светом Писму, или тачније, на уверењу једног човека, Чарлс Тејз Расела, да је једино он могао исправно протумачити Свето Писмо. Међутим, оних који мисле као Расел кроз историју је било много, а данас их има на хиљаде.

Завршићу управо речима Светог Атанасија. Када су га питали зашто је Господ дошао у свет као човек, а не у виду неке друге твари, Свети Атанасије одговара: „ни једна твар није била у заблуди у погледу Бога, осим јединог човека…“

Остајте ми здраво


НАПОМЕНЕ:

  1. Човечанство у потрази за Богом, стр. 276; NW издање на српском стр. 1436.
  2. Исто стр. 328.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *