ЧАС 48 – О ДЕВЕТОЈ ЗАПОВЕСТИ

593. ШТА СЕ ЗАБРАЊУЈЕ ДЕВЕТОМ ЗАПОВЕШЋУ?

Деветом заповешћу забрањује се лажно сведочење на ближњег, а такође и свака лаж.

594. КОЈЕ СУ ВРСТЕ ЛАЖНОГ СВЕДОЧЕЊА?

Као лажно сведочење забрањено је:

1) лажно сведочење на суду;

2) лажно сведочење ван суда – када некога клевећу иза леђа, или када га у лице неправедно оптужују.

595. ДА ЛИ СЕ МОГУ УКОРЕВАТИ ЉУДИ АКО ИМАЈУ ПОРОКЕ?

Није дозвољено прекоревати друге због њихових порока. Јеванђеље не дозвољава да судимо о пороцима и недостацима ближњих, осим ако смо на то обавезни нашим позивом, и разобличује оне који чине супротно исправљајући их примером кротости: Не судите да вам се не суди (Мт. 7,1).

596. ДА ЛИ ЈЕ ГРЕХ ЛАЖ БЕЗ ЖЕЉЕ ДА СЕ НАНЕСЕ ШТЕТА БЛИЖЊЕМ?

Недозвољива је и лаж код које постоји намера да се нанесе штета ближњем, јер је она несагласна са љубављу и уважавањем према ближњем и није достојна човека, а нарочито Хришћанина, као онога ко је створен за истину и љубав. Зато, одбацивши лаж, говорите истину сваки са својим ближњим; јер смо удови један другоме (Еф. 4, 25).

597. КАКО ИЗБЕЋИ ГРЕХ ПРОТИВ ДЕВЕТЕ ЗАПОВЕСТИ?

Да бисмо избегавали грехе против девете заповести треба да обуздавамо језик. Јер који хоће да љуби живот и види дане добре, нека уздржи језик свој од зла, и усне његове да не говоре преваре (1. Петр. 3, 10). Ако неко од вас мисли да је побожан, а не зауздава језика својега, него вара срце своје, његова је побожност узалуд (Јаковљ. 1, 26).

 

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

ШТА СЕ ЗАБРАЊУЈЕ ДЕВЕТОМ ЗАПОВЕШЋУ?

КОЈЕ СУ ВРСТЕ ЛАЖНОГ СВЕДОЧЕЊА?

ДА ЛИ СЕ МОГУ УКОРЕВАТИ ЉУДИ АКО ИМАЈУ ПОРОКЕ?

ДА ЛИ ЈЕ ГРЕХ ЛАЖ БЕЗ ЖЕЉЕ ДА СЕ НАНЕСЕ ШТЕТА БЛИЖЊЕМ?

КАКО ИЗБЕЋИ ГРЕХ ПРОТИВ ДЕВЕТЕ ЗАПОВЕСТИ?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *