ЧАС 39 – О ХРИШЋАНСКОЈ ЉУБАВИ У ЗАПОВЕСТИМА. О САВЕЗУ ВЕРЕ И ЉУБАВИ.

477. ШТА ЈЕ ДЕЛО И ПЛОД ИСТИНИТЕ ВЕРЕ?

Чин и плод истинске вере у Хришћанину треба да буду љубав и добра дела у складу са њом. Јер у Христу Исусу нити што вреди обрезање ни необрезање, него вера која кроз љубав дела (Гал. 5, 6).

478. ДА ЛИ ЈЕ ДОВОЉНА САМО ВЕРА БЕЗ ЉУБАВИ И ДОБРИХ ДЕЛА?

За Хришћанина није довољна само вера, без љубави и добрих дела. Јер вера је без љубави и добрих дела неделотворна и мртва, те стога не може довести до Вечног Живота. Јер ко не љуби брата остаје у смрти (1. Јован. 3,14). Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти? Јер као што је тело без духа мртво, тако је и вера бездела мртва (Јаковљ. 2, 14,26).

479. ДА ЛИ СУ ДОВОЉНИ ЉУБАВ И ДОБРА ДЕЛА БЕЗ ВЕРЕ?

Немогуће је спасти се љубављу и добрима делима без вере, јер не може да буде да Бога истински љуби човек који нема веру у Њега. При томе човек који је рањен грехом не може да чини заиста добра дела ако кроз веру у Исуса Христа не задобије духовну силу, или благодат Божију. Без вере није могуће угодити Богу; јер онај који прилази Богу, треба да верује да Бог постоји н да Он награђује оне који га траже (Јевр. 11, 6). Јер који су год од дела закона под проклетством су, јер је написано: Проклет сваки који не остане у свему што је написано у Књизи закона да то чини (Гал. 3, 10). Јер ми духом, од вере, чекамо наду праведности (Гал. 5, 5). Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар Је Божији; не од дела, да се не би ко хвалисао (Еф. 2, 8-9).

480. ДА ЛИ МОЖЕ ДА ПОСТОЈИ ИСТИНСКА ЉУБАВ БЕЗ ДОБРИХ ДЕЛА?

Љубав која није праћена добрим делима, није истинска. Јер истинска љубав се природно пројављује кроз добра дела. Господ Исус Христос каже: Ко има заповести Моје и држи их, то је онај који Ме љуби; ако Ме неко љуби, реч Моју држаће (Јн. 14, 21, 23). Апостол Јован пише: Јер је ово љубав Божија – да заповести Његове држимо (1. Јован. 5, 3). Не љубимо речју ни језиком, него делом и истином (1. Јован. 3, 18).

Глава: о Закону Божијем и заповестима

481. КАКО СЕ РАЗЛИКУЈУ ДОБРА ДЕЛА ОД ЗЛИХ?

Средства за распознавање добрих и злих дела су унутрашњи Закон Божији, тј. сведочанство савести, и спољашњи Закон Божији, тј. заповести Божије.

482. ШТА СЕ У СВЕТОМ ПИСМУ ГОВОРИ О УНУТРАШЊЕМ ЗАКОНУ БОЖИЈЕМ?

У Светом Писму се за унутрашњи закон каже да је у срцима написано оно што је по закону, пошто сведочи савест, и пошто се мисли мећу собом оптужују или оправдавају (Римљ. 2, 15).

483. ЗАШТО ЈЕ ДАТ СПОЉАШЊИ ЗАКОН, АКО У ЉУДИМА ПОСТОЈИ УНУТРАШЊИ?

Иако у људима постоји унутрашњи закон, дат им је још и спољашњи. Он је дат зато што људи нису слушали унутрашњи закон и зато што су, водећи телесни и грешан живот, гушили у себи глас духовног закона, због чега је и било неопходно подсетити их путем заповести на спољашњи закон. Шта ће дакле закон?Због греха додаде се (Римљ. 3, 19).

484. КАКО ЈЕ ЉУДИМА ДАТ СПОЉАШЊИ ЗАКОН БОЖИЈИ?

Спољашњи Закон Божији дат је људима на следећи начин. Кад је јеврејски народ, који води порекло од Авраама, био чудесно ослобођен из египатског ропства, тада је, на путу у земљу која им је била обећана, у пустињи, на гори Синај, Бог показао Своје присуство у огњу и облаку, и дао Закон преко вожда Израиљаца – пророка Мојсеја.

485. КОЈЕ СУ ГЛАВНЕ И СВЕОБУХВАТНЕ ЗАПОВЕСТИ ЗАКОНА БОЖИЈЕГ?

Главне и свеопште заповести овога Закона јесу следећих десет, које су биле написане на двема таблицама, тј. каменим плочама:

1) Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.

2) Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.

3) Не узимај узалуд Имена Господа Бога својега.

4) Сећај се дана одмора да га светкујеш; шестдана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твојему.

5) Поштуј оца својега и матер своју, да тидобро буде и да дуго поживиш на земљи.

6) Не убиј.

7) Не чини прељубе.

8) Не кради.

9) Не сведочи лажно на ближњега својега.

10) Не пожели ништа што је туђе (2. Мојс. 20,1-17).

486. ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПОСТУПАМО ПО ОВИМ ЗАПОВЕСТИМА АКО СУ ОНЕ ДАНЕ ДРУГОМ НАРОДУ?

Ове су заповести дате израиљском народу, али и ми треба да се понашамо у складу са њима, јер у суштини то је исти онај Закон који је, по речима Апостола Павла, записан у срцима свих људи како би поступали по њему.

487. ДА ЛИ ЈЕ ИСУС ХРИСТОС УЧИО ДА СЕ ПОСТУПА ПРЕМА ДЕСЕТ ЗАПОВЕСТИ?

Господ Исус Христос је учио да треба поступати према десет заповести. Он је налагао да ради задобијања Вечног Живота треба држати заповести, да их треба разумевати и испуњавати савршеније него што су то чинили пре Његовог доласка (Мт. 19, 17; 5,1-48).

О подели заповести на две таблице.

 

488. ШТА ЗНАЧИ ПОДЕЛА ЗАПОВЕСТИ НА ДВЕ ТАБЛИЦЕ?

Десет заповести биле су подељене на две таблице. Ово значи да се у њима крију два вида љубави, тј. љубав према Богу и љубав према ближњем, те да се стога прописују и две врсте обавеза.

489. О овоме је говорио Господ Исус Христос. На питање: Која је заповест највећа у Закону? – Он је одговорио: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим. Ово је прва и највећа заповест. А друга је као и ова: Љуби ближњега свога као самога себе. О овим двема заповестима држи се сав Закон и Пророци (Мт. 22, 36-40).

490. КО СУ НАШИ БЛИЖЊИ?

Сви људи представљају наше ближње. Ово стога што су сви створења Једнога Бога и што су сви потекли од једног човека. Нама су, међутим, нарочито блиски сродници по вери у Господа Исуса Христа, као деца Једног Оца Небеског.

491. ЗАШТО НЕМА ЗАПОВЕСТИ О ЉУБАВИ ПРЕМА САМОМ СЕБИ?

Нема заповести о љубави према самоме себи, зато што и без заповести, природно, нико никад не омрзну на своје тело, него га храни и негује (Еф. 5, 29).

492. КАКАВ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОРЕДАК У ЉУБАВИ ПРЕМА БОГУ, БЛИЖЊЕМ И СЕБИ САМОМ?

У љубави према Богу, ближњем и самоме себи треба да постоји следећи поредак. Љубити себе треба само ради Бога и донекле ради ближњих, љубити ближње треба ради Бога, а љубити Бога треба ради Њега Самог, и више од свега другог. Љубав према себи треба приносити на жртву љубави према ближњима. Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје (Јн. 15, 13). А љубав према себи и према ближњем треба приносити на жртву љубави према Богу. Који љуби оца или матер већма него Мене – каже Исус Христос – није Мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него Мене, није Мене достојан (Мт. 10, 37).

493. АКО СЕ ЦЕО ЗАКОН ОСТВАРУЈЕ НА ДВЕ ЗАПОВЕСТИ, ЧЕМУ ПОДЕЛА НА ДЕСЕТ ЗАПОВЕСТИ?

Иако читав Закон почива на две заповести, оне су ипак подељене на десет, да би јасније биле представљене наше обавезе према Богу и према ближњем.

494. У КОЈИМ ЗАПОВЕСТИМА СУ ИЗЛОЖЕНЕ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БОГА?

Обавезе према Богу прописане су у прве четири заповести.

495. У ЧЕМУ СЕ ОДРЕЂУЈУ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БОГА?

То су следеће обавезе. У првој заповести одређује се да треба познавати и поштовати Истинског Бога. У другој – да треба избегавати лажно богопоштовање. У трећој – да ни речју не треба нарушавати богопоштовање. У четвртој да треба чувати поредак времена и поредак дела којима се исказује богопоштовање.

496. У КОЈИМ ЗАПОВЕСТИМА СУ ИЗЛОЖЕНЕ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БЛИЖЊЕ?

Обавезе према ближњима прописују се у следећих шест заповести.

497. У ЧЕМУ СЕ ОДРЕЂУЈУ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БЛИЖЊЕ?

То су следеће обавезе.

У петој заповести захтева се љубав и поштовање према ближњима, нарочито према онима који су нам најближи, почев од родитеља.

У шестој заповести – да се не угрожава живот ближњих.

У седмој – да се не повреди њихова морална чистота.

У осмој – да се не повреди њихова имовина.

У деветој – да им се штета не наноси ни речју.

У десетој – да се чак ни не пожели да им се нанесе штета.

498. У ЧЕМУ СЕ ОСТВАРУЈУ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА САМЕ СЕБЕ?

Што се тиче обавеза према самоме себи оне су садржане у заповести о дужностима према ближњима, јер ближњега треба љубити исто као самога себе.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ДЕЛО И ПЛОД ИСТИНИТЕ ВЕРЕ?

2. ДА ЛИ ЈЕ ДОВОЉНА САМО ВЕРА БЕЗ ЉУБАВИ И ДОБРИХ ДЕЛА?

3. ДА ЛИ СУ ДОВОЉНИ ЉУБАВ И ДОБРА ДЕЛА БЕЗ ВЕРЕ?

4. ДА ЛИ МОЖЕ ДА ПОСТОЈИ ИСТИНСКА ЉУБАВ БЕЗ ДОБРИХ ДЕЛА?

5. КАКО СЕ РАЗЛИКУЈУ ДОБРА ДЕЛА ОД ЗЛИХ?

6. ШТА СЕ У СВЕТОМ ПИСМУ ГОВОРИ О УНУТРАШЊЕМ ЗАКОНУ БОЖИЈЕМ?

7. ЗАШТО ЈЕ ДАТ СПОЉАШЊИ ЗАКОН, АКО У ЉУДИМА ПОСТОЈИ УНУТРАШЊИ?

8. КАКО ЈЕ ЉУДИМА ДАТ СПОЉАШЊИ ЗАКОН БОЖИЈИ?

9. КОЈЕ СУ ГЛАВНЕ И СВЕОБУХВАТНЕ ЗАПОВЕСТИ ЗАКОНА БОЖИЈЕГ?

10. ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПОСТУПАМО ПО ОВИМ ЗАПОВЕСТИМА АКО СУ ОНЕ ДАНЕ ДРУГОМ НАРОДУ?

11. ДА ЛИ ЈЕ ИСУС ХРИСТОС УЧИО ДА СЕ ПОСТУПА ПРЕМА ДЕСЕТ ЗАПОВЕСТИ?

12. ШТА ЗНАЧИ ПОДЕЛА ЗАПОВЕСТИ НА ДВЕ ТАБЛИЦЕ?

13. КО СУ НАШИ БЛИЖЊИ?

14. ЗАШТО НЕМА ЗАПОВЕСТИ О ЉУБАВИ ПРЕМА САМОМ СЕБИ?

15. КАКАВ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОРЕДАК У ЉУБАВИ ПРЕМА БОГУ, БЛИЖЊЕМ И СЕБИ САМОМ?

16. АКО СЕ ЦЕО ЗАКОН ОСТВАРУЈЕ НА ДВЕ ЗАПОВЕСТИ, ЧЕМУ ПОДЕЛА НА ДЕСЕТ ЗАПОВЕСТИ?

17. У КОЈИМ ЗАПОВЕСТИМА СУ ИЗЛОЖЕНЕ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БОГА?

18. У ЧЕМУ СЕ ОДРЕЂУЈУ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БОГА?

19. У КОЈИМ ЗАПОВЕСТИМА СУ ИЗЛОЖЕНЕ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БЛИЖЊЕ?

20. У ЧЕМУ СЕ ОДРЕЂУЈУ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА БЛИЖЊЕ?

21. У ЧЕМУ СЕ ОСТВАРУЈУ НАШЕ ОБАВЕЗЕ У ОДНОСУ НА САМЕ СЕБЕ?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *